Pereiti į pagrindinį turinį

Surinktų akcizų keliams aukoti nenori

2013-07-09 23:59
Surinktų akcizų keliams aukoti nenori
Surinktų akcizų keliams aukoti nenori / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Finansų ir Susisiekimo ministerijoms susiginčijus dėl šios siūlymo nuo kitų metų padidinti finansavimą keliams iš degalų akcizo, premjeras Algirdas Butkevičius kol kas susilaiko nuo pažadų skirti daugiau lėšų keliams.

"Ateinančiais metais mes galime skirti lėšas vadovaudamiesi Fiskalinės drausmės įstatymu. Jame aprašyta tvarka, kiek galime kitais metais didinti išlaidas, palyginti su šiais metais. Turime atlikti skaičiavimus, kokios bus finansinės galimybės pirmiausia įgyvendinti darbo užmokesčio didinimo tikslus, o po to, jeigu mes matysime, kad yra galimybių Kelių priežiūros ir plėtros programoje padidinti tam tikras išlaidas, mes tai darysime", – vakar Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Jis siūlo palaukti rudens, pažiūrėti, kokių pokyčių yra mūsų ekonomikoje ir renkant valstybės biudžeto pajamas.

"Jeigu jokių stebuklų neatsiras, savaime suprantama, atskaitymai liks tokie, kokie yra šiuo metu patvirtinti", – pridūrė Vyriausybės vadovas.

Ministrų kabinetas vakar nesutarė dėl Susisiekimo ministerijos siūlymo 65 proc. pajamų, gautų už degalų akcizą, skirti keliams, nes tam pasipriešino Finansų ministerija. Vyriausybė klausimą toliau ketina nagrinėti rugsėjį. Dabar keliams skiriama 55 proc. degalų akcizo.

Finansų ministerijos teigimu, skiriant didesnę akcizo pajamų dalį keliams, atitinkamai ta pačia suma reikėtų sumažinti lėšas, skiriamas kitoms iš valstybės biudžeto finansuojamoms sritims ir programoms.

"Manome, jog turėtų būti priimti sprendimai, užtikrinantys, kad valstybės biudžeto deficitas nedidės", – teigiama finansų viceministro Edmundo Žilevičiaus rašte Susisiekimo ministerijai.

O Susisiekimo ministerija tvirtina, kad 2014–2015 m. nedidinant į programą pervedamos akcizo dalies už realizuotus degalus ar neskiriant papildomų lėšų iš Lietuvai skirtos ES fondų paramos, nebus galima ne tik įgyvendinti dalies programose numatytų projektų, bet ir išlaikyti esamos kelių būklės.

Susisiekimo ministerijos parengtame nutarimo projekte nurodoma, kad lėšos, gautos už degalų akcizą, būtų pervedamos Kelių priežiūros ir plėtros programai.

Vyriausybės išvados dėl tokios Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pataisos yra paprašęs Seimas. Pataisų iniciatorius Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas Petras Gražulis yra sakęs, kad pakeitimas leistų keliams papildomai skirti apie 150 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų