Sveikatos draudimas – būtina kelionės sąlyga

Svetur

Poilsis Havajuose baigėsi pavojinga gyvybei infekcija

San Francisko gyventojai 64-erių Benas Manilla ir 57-erių Eliza Lape susituokė sausį. Povestuvinės kelionės pora išvyko į Maui – antrąją pagal plotą Havajų salyno salą, praneša CNN. Pora atostogavo dvi savaites. Pirmoji keistus simptomus pajuto Eliza. „Man atrodė, kad kažkas įkaitintu peiliu bado mano kūną“, – taip moteris apibūdino pojūčius. Grįžus namo Elizos būklė dar labiau suprastėjo, susirgo ir Benas. Intensyviosios terapijos palatoje vyras praleido mėnesį: jam atliktos kelios operacijos, ištvėrė du plaučių uždegimus, trombozę. Šiuo metu vyras gydomas ligoninėje dėl inkstų pažeidimų.

Sutuoktiniams gydytojai ilgai negalėjo nustatyti diagnozės, tačiau dabar jau žinoma, kad pora „pasigavo“ žiurkių parazitą Angiostrongylus cantonensis. Šie helmintai pažeidžia žmogaus galvos ir nugaros smegenis.

Užsikrėsti jais galima valgant įvairių rūšių moliuskus, krabus ir krevetes. Visi šie gyviai yra tarpiniai parazito šeimininkai.

Angiostrongiliozė paplitusi Vietname, Tailande, Malaizijoje, Indonezijoje, Kinijoje, Japonijoje, Filipinuose, taip pat Ramiojo vandenyno regione, Kuboje, Puerto Rike, Brazilijoje, Madagaskaro saloje ir Egipte. Havajuose ši infekcija jau daugiau kaip pusę amžiaus yra epideminė. Pernai salyne užregistruoti 9 angiostrongiliozės atvejai (6 iš jų Maui saloje). Užpernai infekcijos atvejų buvo 11, tačiau specialistai mano, kad skaičius gali būti ir didesnis, nes neretai liga infekcija kieka nediagnozuota.

Benas ir Eliza nežino, kada konkrečiai jie užsikrėtė, tačiau sako norintys, kad apie šį užkratą sužinotų kuo daugiau žmonių. „Ši infekcija išties gali sugriauti jūsų gyvenimą“, – teigia Eliza.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių