Dėl produktų iš vabzdžių verda aistros: tapsime kaip kinai, kurie valgo viską, kas juda?

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos ir pasaulio mokslininkai sako, kad žmonėms reikėtų alternatyvių maisto šaltinių. Ir vabzdžiai galėtų būti vienas jų, nes jie maistingi. Europos Komisijos reglamento pataisos, atveriančios daugiau galimybių naudoti svirplių miltus įvairiems produktams, net duonai ir šokoladui, sukėlė pasipiktinimo ir sąmokslo teorijų bangą internete.

Ne tik apie svirplių miltus LNK žurnalistas pakalbino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyr. specialistą Deividą Kalinauską.

– Jūs skaitėte šias diskusijas feisbuke? Ar yra tiesos šiose sąmokslo teorijose? Gal paneigsite tuos sklandančius mitus?

– Taip, teko skaityti šia tema nemažai straipsnių, tiek įrašų feisbuke, tiek į skambučius atsakyti. Žmonės labai greitai sureagavo ir išsigando, kad jau seniai į produktus yra dedama vabzdžių ir jie specialiai niekaip neženklinami. Ir neva tik dabar Europos Komisija liepia paženklinti svirplius ar kitus vabzdžius produktuose, kas yra netiesa, vienas iš didžiausių mitų, kurį norėčiau paneigti.  Pagal Europos Sąjungos (ES) teisinį reglamentavimą, bet koks maisto produktas turi turėti sudėtinių dalių sąrašą. Ir ši informacija turi būti aiškiai nurodyta. Taigi ten bus nurodyti ir vabzdžiai ar jų sudedamosios dalys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kodėl, tarkim, kokie nors šokolado gamintojai, duonos kepėjai norėtų dėti svirplių miltus į savo produktus?

–  Na, pirmiausiai reikėtų pastebėti, kad tai – gana nišinė rinka. Vabzdžių nauda gal būtų tai, jog jie pasižymi maistingumu, turi daug baltymų. Todėl norint populiarinti ar sveikuolišką maisto produktą, ar parodyti alternatyvą kitiems baltymų šaltiniams, galima būtų pridėti ir vabzdžių produktų.

–  Svirplių auginimas miltams nėra juk didelis verslas, didelė rinka?

– Priklauso nuo to, kieno paklausite. Žinoma, augintojai ir įkurtos asociacijos pasaulyje stengiasi skatinti ir plėsti šią rinką. Teikti kaip alternatyvą visiems kitiems. Ypač pabrėžia, kad tai yra geriau kaip žaliasis kursas dėl jautienos, dėl išskiriamo anglies dioksido, dėl suvartojamo vandens kiekio ir pan. Bet šiuo metu, žiūrint Lietuvos mastais, tai – labai nedidelė rinka.

– Kokio ilgio yra tas produktų, kuriuose dabar leista naudoti svirplių miltus, sąrašas?

Augintojai ir įkurtos asociacijos pasaulyje stengiasi skatinti ir plėsti šią rinką.

 

– Kaip ir išvardinta Europos Komisijos reglamente, tas sąrašas gana ilgas, bet kol kas tikrai nematome didelio gamintojų susidomėjimo naudoti svirplių miltus savo produktų gamyboje.

– Kaip jūs atsakote visiems šiems žmonėms, kurie kelia klausimus, kad šie miltai gali būti kenksmingi, kad ne viskas ištirta?

–  Pirmiausiai reikėtų remtis moksliniais įrodymais. Ši informacija pateikta Europos maisto saugos tarnybos (EFSA). Tik įvertinę visas paraiškas, jie suteikia leidimą tiekti produktą į rinką. Tas pareiškėjas turi pateikti didžiulį mokslinių tyrimų, literatūros analizių sąrašą. Pats įvertinti produktą ir per aštuoniolika mėnesių, įvertinusi visus dokumentus, EFSA suteikia  arba nesuteikia leidimą tiekti į rinką produktus.

–  Turbūt ES maisto produktai yra tikrinami griežčiausiai pasaulyje?

– ES teisės aktų reikalavimai yra labai griežti. Ir labai mažai vietos palikta interpretacijoms. Tad nematau preteksto vartotojams bijoti, kad jie įsigis produktą, ant kurio ženklinimo etiketės nebus parašyta kažkokios sudedamosios dalies.

– Ar šie svirplių miltai gali sukelti alergiją?

– Taip, vabzdžių baltymai gali sukelti alerginę reakciją tiems žmonėms, kurie yra alergiški vėžiagyviams, moliuskams ir dulkių erkėms. Tokia informacija turės būti gamintojų pateikta ant ženklinimo etiketės, kaip kad pienas, riešutai, kiaušiniai ir kt. Netgi privalės išvardinti, kokioms rūšims, panašioms į vabzdžius, alergiški žmonės gali susidurti su problemomis ar sveikatos sutrikimais.

– Ar tokių aršių diskusijų dėl svirplių miltų kilo ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje?

– Neteko girdėti iš kitų ES šalių tokių atsiliepimų. Gal dar nežinome, gal kitą savaitę dėl to kils dar didesnis ažiotažas. Kas žino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tarakonų užtenka ir valdžioje

tarakonų užtenka ir valdžioje portretas
Jei nebūtų prievartos ir apgaulės - galėtų būti. Bet kam tie vabalai, jei yra ne blogesni būdai gauti gyvūninio maisto ir dar su papildoma nauda - Lietuvos gyvūnai gali perdirbti tokį augalinį maistą, kurio niekas kitas negali, juk vabalų nepašersi žole, tarakonai patys labai mėgsta mėsą at kitus gyvulinius produktus, žiogai dobilų ar motiejukų irgi neės, o karvės, avys, ožkos - viską kas žalia, ir dar pačios apsiims, nušienaus sunkiai prieinamas vietas. Bet matyt čia daroma niša kokiems azijiniams verslininkams, ir už atlygį, nes niekas nieko niekam...., net į snukį

Kepti vabai

Kepti vabai portretas
Na, jeigu nebus baisiai brangu ir pasirodys, jog skanu ir nesukels alerginės reakcijos- kodėl gi ne? Niekas gi jūsų nevers per prievartą valgyti svirplių. Šiaip įdomu būtų pabandyti.

tai konservatKGEBISTŲ "dalikakesas", kurio p r i s i ė d ę

tai konservatKGEBISTŲ  "dalikakesas", kurio p r i s i ė d ę portretas
greičiau n u s p r o g s !
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių