Tarptautinę dešrainių dieną pasitinkant: kokius lietuviai mėgsta labiausiai?

  • Teksto dydis:

Amerikiečiai tikina, kad pasaulio dešrainių sostinė yra Čikaga, kur į bandelę „paguldytos“ keptos dešrelės patiekalą išpopuliarino imigrantai iš Vokietijos. Šiandien dešrainiai yra gaminami kone visame pasaulyje, o šią vasarą, kaip pastebi prekybininkai, dešrainis vis dažniau atsiduria ir ant lietuvių stalų.

Didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo „Maxima“ pardavimai rodo, kad lietuviai šią vasarą yra kaip niekad pamėgę dešrainius. „Parduodame vis daugiau specialiai dešrainiams skirtų bandelių ir dešrelių, todėl galime sakyti, kad dešrainis įsitvirtina iškylautojų valgiaraščiuose. Vasaros iškyloms skirtame asortimente turime visko, ko reikia gardžiam dešrainiui pagaminti – bandelių, įvairiausių rūšių kepimui skirtų dešrelių, padažų ir kitų dešrainiams paskaninti pagardų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Ji atskleidžia, kad dažniausiai pirkėjai renkasi tradicines dešrainių bandeles, kurių šįmet yra nupirkta penktadaliu daugiau nei pernai. Prancūziškiems dešrainiams skirtų bandelių populiarumas šoktelėjęs dar smarkiau – apie 30 proc. yra išaugę šių bandelių pardavimai.

Kepimui skirtų dešrelių pasirinkimas yra itin platus.

„Nors lietuviai gamindami dešrainius stengiasi laikytis tradicijų ir dažniau renkasi tradicines bandeles, tačiau vis dažniau ir noriau atranda kitokius jo paruošimo būdus, rinkdamiesi tiek dešrainio pagrindą – bandelę, tiek dešreles ir įvairius dešrainiams tinkamus pagardus“, – tikina V. Drulienė.

Kokios mėsos dešreles pasirinkti – skonio reikalas. „Šią vasarą parduotuvių lentynose kepimui skirtų dešrelių pasirinkimas yra itin platus. Virtas dešreles galima išsirinkti iš daugiau nei 60 skirtingų rūšių, karštai rūkytas kepamąsias dešreles – iš daugiau nei 20 rūšių. Be to, pirkėjai gali rinktis ir iš šviežios mėsos ar paukštienos dešrelių ar pagal senąsias kaimiškas receptūras pagamintas tradicines lietuviškas dešreles, esančias „Linkėjimai iš kaimo“ skyriuose“, – pažymi komercijos vadovė.

Pačios populiariausios yra virtos dešrelės, kurių vien per pirmąjį šių metų pusmetį nupirkta daugiau nei 2 tūkst. tonų, o karštai rūkytų kepamųjų dešrelių nupirkta apie 1 mln. pakuočių.

V. Drulienė pastebi, kad šiemet itin išaugo veganams ir vegetarams tinkamų sojų dešrelių paklausa. Skaičiuojama, kad tokių dešrelių šį pusmetį nupirkta 44 proc. daugiau nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių