Pereiti į pagrindinį turinį

Tautą girdys tik alumi ir sidru

Rytoj Seimas ketina priimti lemiamą sprendimą riboti prekybos alkoholiu laiką ir apsispręsti, kokio stiprumo alkoholiu bus galima prekiauti per masinius renginius.

Parlamentarai sumanė ne tik išguiti alkoholį iš kioskų ir riboti prekybos juo laiką, bet ir per masinius renginius uždrausti prekiauti alkoholiu, stipresniu nei 6 proc. Jei Seimas pritartų šiam siūlymui, tauta per koncertus galės būti girdoma išimtinai tik alumi ir sidru.
Dabar per masinius renginius galima prekiauti alkoholiu, ne stipresniu nei 13 proc. Taigi ne tik alumi, sidru, bet ir vynu, alkoholiniais kokteiliais. Kodėl politikams, kovojantiems už tautos blaivinimą, užkliuvo būtent vynas, sunku pasakyti, dienraščiui nepavyko susisiekti su minėtą pataisą siūlančiu Sveikatos reikalų komiteto pirmininku Antanu Matulu.

„Vynas niekada nebuvo tas gėrimas, kuris keltų daug problemų, niekas neperka jo siekdamas apsisvaiginti“, – kalbėjo Laurynas Vilimas, Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas.

Gina aludarius

Alkoholiniais gėrimais prekiaujančių verslininkų manymu, bandymas leisti masiniuose renginiuose ir mugėse prekiauti tik alumi ir sidru šio alkoholio gamintojams sukuria šiltnamio sąlygas.
„Siūlydami apriboti prekybą stipresniu nei 6 proc. alkoholiu per masinius renginius, Seimo nariai visuomenei tarsi siunčia žinutę, kad vynas blogiau už alų ar sidrą, kad nuo jo daugiau nusigeriama, kad jame esantis alkoholis – didesnė blogybė. Kyla klausimas, ar antradienį balsuodamas ir priimdamas siūlymų paketą Seimas, žinodamas tai ar ne, neatstovaus aludarių interesams? Nors tuo pat metu visi deklaruoja, kad alkoholis visuose gėrimuose vienodai žalingas ir reikia mažinti visų alkoholinių gėrimų vartojimą, čia išeina, kad vieni lygesni už kitus“, – kalbėjo L.Vilimas.
Be to, būtent alus, sidras, alkoholiniai kokteiliai yra mėgiamiausi ir populiariausi tarp jaunimo, nepilnamečių. „Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikai vis daugiau vartoja alkoholio. Pagrindinis berniukų vartojamas alkoholinis gėrimas dažniausiai yra alus, mergaičių – sidras ir alkoholiniai kokteiliai“, – yra sakiusi dr. Nida Žemaitienė, Lietuvos psichologų sąjungos narė.

Alaus gamintojai nesikišo

Aludariai, žinoma, nesipriešina Seimo siūlymui riboti stipresnio alkoholio prekybą per masinius renginius. Jiems tai labai palankus sprendimas, leisiantis atsikratyti paskutinių lauko prekybos konkurentų – vyno pardavėjų – ir padidinti apyvartą. Tačiau Lietuvos aludarių asociacijos prezidentas Audrius Vidžys pripažįsta, kad vynas, ko gero, išstumtas nepagalvojus.
„Per masinius renginius jaunimas ypač pamėgęs vartoti įvairius alkoholinius kokteilius. Mūsų manymu, pataisa buvo nukreipta būtent prieš šią gėrimų rūšį. Būtų tiksliau, jei pataisa leistų prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kad ir iki 16 proc. stiprumo. Tuomet nebūtų galima prekiauti alkoholiniais kokteiliais“, – kalbėjo A.Vidžys.
Jis taip pat užtikrino, kad rengiant šią įstatymo pataisą aludariai neprisidėjo.

Siūlo drausti

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Tubis siūlo visiškai uždrausti prekybą alkoholiu per koncertus, muges ir kitus susibūrimus.
„Kuo mažiau alkoholio bus parduodama masiniuose renginiuose, tuo visiems bus tik geriau. Pavyzdžių jau turime. Per vieną Panevėžyje vykusią šventę nebuvo išduota nė vieno leidimo prekiauti alkoholiu, ir pareigūnai neužfiksavo nė vieno rimto viešosios tvarkos pažeidimo“, – pasakojo jis.
Policija pritaria nuomonei, kad masiniuose renginiuose iš viso nebūtų prekiaujama stipriaisiais alkoholiniais gėrimais. „Įstatymų leidėjai turi apsispręsti, kokio stiprumo gėrimai galėtų būti parduodami. Tačiau sprendimas visiškai uždrausti prekiauti alkoholiu per masinius renginius gali būti pernelyg drastiškas žingsnis. Būtų gerai, jeigu visuomenės požiūris pasikeistų ir tautiečiai sugebėtų vaišintis saikingai“, – kalbėjo K.Tubis.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų