Pereiti į pagrindinį turinį

Technologijų parodoje ieškota priešnuodžio krizei

2009-02-19 09:00
Technologijų parodoje ieškota priešnuodžio krizei
Technologijų parodoje ieškota priešnuodžio krizei / "Reuters" nuotr. Išsigelbėjimas: į Barseloną susirinkusių mobiliųjų technologijų bendrovių dėmesio centre – produktai ir paslaugos, padėsiančios išgyventi pasaulinę ekonomikos recesiją.

Šią savaitę mobiliųjų technologijų bendrovės bent trumpam galėjo atsipūsti nuo ekonomikos negandų. Susirinkusios į Ispanijos mieste Barselonoje vykstančią parodą "Mobile World Congress" jos dalijosi antikriziniais receptais.

Džiaugėsi geresne padėtimi

Į pasaulinę mobiliųjų technologijų parodą susirinkusios bendrovės džiaugėsi esančios kur kas geresnėje padėtyje negu bankai ar automobilių gamintojai. Vis dėlto jų vadovai pripažino, kad ekonomikos recesija neaplenkė ir telekomunikacijų srities, kuri paprastai būna atsparesnė sunkmečiui. Vartotojai visame pasaulyje ėmė mažinti pokalbių sąskaitas, rečiau keisti mobiliuosius telefonus.

Viena didžiausių mobiliųjų telefonų gamintojų "Nokia" paskelbė, kad pardavimas per šiuos metus turėtų kristi apie 10 proc. Barselonos parodoje dalyvavęs bendrovės mobiliųjų telefonų padalinio vadovas Kai Oistamo teigė nesitikintis, kad ekonomika greitai atsigaus.

Kiti parodos dalyviai ateities paveikslą buvo linkę piešti šviesesnėmis spalvomis. Pavyzdžiui, Rusijos mobiliojo ryšio operatoriaus "Vimpelcom" vadovas Aleksandras Izosimovas vylėsi, kad stabtelėjimas laikinas, nes telekomunikacijų sritis, skirtingai negu kitos, turi dar daug neišnaudotų galimybių augti.

Parodoje pranešimą skaitęs "Microsoft" vadovas Steve'as Ballmeris kalbėjo, kad tai išbandymų metas visam mobiliųjų technologijų sektoriui, kurio dalyviai turi rasti receptą, kaip sėkmingai juos išlaikyti.

Nauji žaidėjai telefonų rinkoje

Atrodo, viena antikrizinio recepto dalimi turėtų tapti išmanieji telefonai. Per pastaruosius keletą metų šių prietaisų pardavimo augimas buvo skaičiuojamas dviženkliais procentais, o jie kol kas užima tik apie septintadalį visos telefonų rinkos. Parodoje netrūko gamintojų, pristačiusių atnaujintus išmaniųjų telefonų modelius, taip pat ir debiutantų, papildžiusių šių prietaisų gamintojų sąrašus.

Tuo pačiu metu išmaniuosius telefonus gaminti užsimojo net trys kompiuterių bendrovės: parduotuvių lentynose ateityje bus galima išvysti "Acer", "Toshiba" ir "Asus-Garmin" telefonus. Daugiausia netikėtumų parodoje pažėrė pirmoji, pristačiusi net aštuonis naujus telefonus, skirtus verslui, pažengusiems ir paprastiems naudotojams. O "Toshibos" debiutu mobiliųjų telefonų srityje tapo vienintelis TG01.

Taivano kompiuterių gamintojas "Asus" nusprendė sujungti jėgas su GPS įrenginių bendrove "Garmin" ir išleisti du naujus telefonus, kurių pranašumas – žemėlapiai ir navigacijos sistemos.

Planai dėl 4G ryšio

Kita sritis, į kurią dedama daug vilčių, susijusi su ketvirtos kartos (4G) mobiliojo ryšio tinklo plėtra. Skaičiuojama, kad šiuo metu itin sparčiu mobiliuoju ryšiu pasaulyje naudojasi apie 100 mln. žmonių, tačiau jau po trejų metų jų skaičius turėtų padidėti dešimteriopai – iki 1 mlrd. Jau šiemet keliose šalyse pradės veikti mobiliojo ryšio tinklai, kuriais duomenys bus perduodami 20 Mb/s sparta. Manoma, kad per keletą metų šią spartą pavyks padidinti iki kone 100 Mb/s.

Spartaus mobiliojo ryšio paklausą turėtų auginti populiarėjantys išmanieji telefonai ir jų suteikiamos galimybės, pavyzdžiui, naršyti internete, žiūrėti interneto televiziją ar klausytis muzikos transliacijų.

Vilios programų parduotuvėmis

Tobulėjantys mobilieji telefonai vis labiau primena asmeninius kompiuterius, juose gali veikti vis daugiau įvairių programų. Tad dar vienu pajamų šaltiniu vis daugiau bendrovių laiko telefonams skirtų programų parduotuves. Savąsias parodoje pristatė įmonės "Nokia" ir "Microsoft", papildydamos apie panašius planus kiek anksčiau pranešusių "Google", "Sony Ericsson", "Research in Motion" gretas. Pavyzdį, kaip iš to užsidirbti, pirmoji pateikė parodoje nedalyvavusi "Apple".

Praėjusių metų vasarą minėta bendrovė atidarė virtualią parduotuvę ir pakvietė žmones kurti programas, pritaikytas telefonui "iPhone". Parduotuvė per gana trumpą laiką tapo populiaria vieta skelbti ir parduoti savo kūrinius ar įsigyti kitų sukurtų programų. "Apple" idėja paprasta – jos sukurtoje erdvėje vieni gali skelbti savo programas, kiti jas įsigyti. Programos kainą nustato pats kūrėjas, o už kiekvieną parduotą programos kopiją trečdalį lėšų atiduoda bendrovei.

Per veiklos pusmetį "Apple" parduotuvė spėjo sukaupti 15 tūkst. įvairių programų, vidutiniškai kainuojančių 1 JAV dolerį, archyvą. Šių metų pradžioje jų siųstasi daugiau kaip 500 mln. kartų.


Parodos žvaigždės

"Sony Ericsson" pristatė mobilųjį telefoną "Idou", turintį net 12,1 mln. taškų raiškos kamerą. Įdomu tai, kad ši kamera taškų raiška pranoksta daugelį mėgėjų ir net kai kuriuos profesionalius fotoaparatus, todėl telefonu turėtų būti galima daryti įspūdingo dydžio nuotraukas. Prekyboje jis turėtų pasirodyti šių metų pabaigoje.

"Samsung" parodoje demonstravo ekologišką telefoną "Blue Earth", pagamintą iš plastikinių butelių. Telefonas valdomas per jutiklinį ekraną, o jo nugarėlėje įmontuotos saulės baterijos, skirtos įkrauti telefonui. Be to, "Blue Earth" skatina tausoti gamtą patį jo naudotoją – jame esanti programėlė skaičiuoja nueitą atstumą ir jį palygina su sutaupytu anglies dvideginio kiekiu, kurį išskirtų transporto priemonė.

Kišeniniai projektoriai prekyboje pasirodė daugmaž prieš metus. Bendrovei "Texas Instruments" juos pavyko sumažinti tiek, kad greitai projektoriai bus pradėti montuoti ir į telefonus. Parodoje buvo galima išbandyti veikiantį "Samsung" telefoną su projektoriumi.

Jėgas sujungusios įmonės "Asus" ir "Garmin" išleido du išmaniuosius telefonus "Nuvifone", kurių didžiausias pranašumas yra navigacijos ypatybės. Abu telefonai aprūpinti visomis išmaniesiems įrenginiams priklausančiomis funkcijomis, tarp kurių – liečiant valdomas ekranas, spartusis HSDPA ryšys, "Wi-FI" ryšys, interneto naršyklė ir naujoviška funkcija "Ciao!", kuri žemėlapyje žymi netoliese esančius draugus. Žadama, kad šie telefonai prekyboje pasirodys dar šiais metais.

Programinės įrangos milžinė "Microsoft" pristatė naują išmaniesiems telefonams skirtą operacinės sistemos versiją "Windows Mobile 6.5". Anksčiau sulaukusi kritikos už tai, kad jos sistema nepritaikyta įrenginiams su jutikliniais ekranais, bendrovė tai pabandė ištaisyti: sukurta nauja sąsaja, turėsianti palengvinti valdymą liečiant. Be atnaujintos sistemos versijos, "Microsoft" taip par pristatė programų parduotuvę ir paslaugą "My Phone", kuri leis telefoną suderinti su interneto tarnybomis.


"Acer" išmaniųjų telefonų gama

Į išmaniųjų telefonų rinką su trenksmu įžengė kompiuterių gamintoja "Acer". Bendrovė parodoje pristatė keturis išmaniuosius telefonus ir paskelbė, kad artimiausiu metu pristatys dar kelis modelius. Šiais savo telefonais "Acer" ketina bandyti iš karto pavergti kelių tipų vartotojų širdis. Pavyzdžiui, telefonas "Acer M900" išsiskirs funkcionalumu ir bus skirtas pažengusiems vartotojams. Jis turi jutiklinį ekraną, QWERTY tipo klaviatūrą darbui su e. paštu ar biuro programomis, GPS imtuvą, įdiegta HSDPA ryšio technologija. "Acer F900" turėtų patikti vartotojams, vertinantiems įrenginio dizainą ir naršymo internete pranašumus. Šis telefonas valdomas per jutiklinį ekraną, jame integruota interneto naršyklė su įskiepiu "Flash Lite", todėl šiame telefone be didelių sunkumų bus galima peržiūrėti ir gausiai iliustruotus tinklalapius.


"Nokios" programų parduotuvė

Ketinimus įsitvirtinti mobiliesiems telefonams skirtų programų rinkoje parodoje pristatė ir viena didžiausių telefonų gamintojų "Nokia". Jos programų parduotuvė "Ovi Store" pradės veiklą šių metų gegužę. Kūrėjų teigimu, parduotuvė bus ypatinga tuo, kad per tam tikrą laiką išmoks atpažinti vartotojo poreikius ir jam ateityje galės pasiūlyti reikiamų programų. Be to, parduotuvėje programos bus pateikiamos pagal geografinę telefono naudotojo vietą. Programas į parduotuvę galės įkelti visi norintys, bendrovė ketina pasilikti apie 30 proc. parduotos programos kopijos sumos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų