Tyrimas: balandis tęsia kainų rekordus

  • Teksto dydis:

Ir po Velykų, balandį, toliau tęsiasi kainų kilimas, rodo portalo Pricer.lt fiksuojamo vidutinio pigiausių maisto produktų krepšelio kainų analizė. Pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse, palyginus su 2022 m. kovu, brango 4,57 euro (7,1 proc.) ir buvo 12,92 euro (23,3 proc.) brangesnis nei pernai balandį. Tai yra dar vienas Pricer.LT viso laikotarpio stebėjimo rekordas.

„Maxima“ didina krepšelio kainą 3,87 euro ir lieka pirmoje reitingo vietoje. „Norfa“ didina krepšelio kainą 0,03 euro ir atsistoja į antrą vietą. „Lidl“ didina krepšelio kainą 3,85 euro ir lieka trečioje vietoje. „Iki“ didina krepšelio kainą 7,74 euro ir krenta į ketvirtą vietą. „Rimi“ didina kainą 2,89 euro ir atsistoja į penktą vietą. „Barbora“ didina kainas 5,91 euro ir atsistoja šeštoje vietoje. „e-Rimi“ didina kainas 7,35 euro ir lieka septintoje vietoje. Reitingo naujokas „LastMile“ („Iki“ internetinė parduotuvė) padidinusi kainas 4,90 euro lieka paskutinėje, aštuntoje, vietoje.

Populiarių ir gerai žinomų Pricer.lt produktų vidutinio krepšelio kainų balandžio analizė rodo, kad, lyginant su 2022 m. kovu, kainos krenta 0,06 euro (0 proc.). 2022 m. balandžio žinomų produktų vidutinio krepšelio kaina buvo 8,68 euro (21,4 proc.) didesnė už 2021 m. balandžio krepšelį. Panašu, kad žinomų prekių ženklai jau pasiekė piką ir jų kainų kilimas kiek stabilizavosi, pažymima portalo kainų apžvalgoje.

Pricer.lt žinomų prekių ženklų krepšelio kainų reitinge pigiausiu tampa naujokas „LastMile“ („Iki“ internetinė parduotuvė), kuris krepšelio kainą didina 0,80 euro. „Rimi“ kainą didino 2,62 euro ir atsistoja į antrą vietą, „Maxima“ mažina krepšelio kainą 3,31 euro ir atsistoja trečioje vietoje. „Norfa“ mažina kainas 1,16 euro ir atsistoja į ketvirtą vietą. „Iki“ mažina kainas 0,35 euro ir atsistoja į penktą vietą. „e-Rimi“ kainą didino 1,72 euro ir nukrito į šeštą vietą. „Barbora“ mažina kainas 0,74 euro ir atsistoja septintoje vietoje.

Iš Pricer.LT stebimų 52 prekių kainų brango 49 prekės, pigo 3 prekės.

Iš viso reikšmingai (10 procentų ir daugiau) brangsta 39 prekės iš 52 stebimų. Labiausiai brangusios prekės – saulėgrąžų aliejus, bulvės, grietinė, pomidorai, avižiniai dribsniai.

Labiausiai, 10 procentų ir daugiau, pigusių prekių, lyginant su praėjusių metų balandžiu, yra 1 – juoda arbata „Lipton“.

Kiaulienos kaina auga 20,6 proc.

Vištienos kainos 32,4 proc. didesnės nei praėjusiais metais.

Žaliavinio pieno supirkimo kaina Lietuvoje kaina balandį buvo 45,25 euro už 100 kg (+43,7 proc.) – tai jau daugiau už ES vidurkį 42,92 euro už 100 kg (+21,8 proc.), atitinkamai Lietuvoje ir Europoje pagrindinių pieno produktų kainos kyla dideliu greičiu, teigia portalas Pricer.lt.

Kainų portalo tyrėjai neguodžia: lūkesčiai ne patys geriausi. Blogiausia, kad dabar, kol vyksta karas, kainų kilimą ir infliaciją sąlygoja ne derliaus, energetinių resursų gavybos faktai, žinių pozityvumas – kol jos neigiamos ir neapibrėžtos – jos sąlygoja kainų kilimą ir reikšmingesnis lūžis gali būti laukiamas tik rudenį, kai bus aiškus realus svarbiausių maisto produktų derlius ir energetinių resursų kainos. Bet reikia turėti galvoje, kad lūžis gali būti ir teigiamas ir neigiamas, – kažko neutralaus nebus. O iki rudens kol kas matysime tą pačią kainų augimo dinamiką, kurią matome pastaruosius 3 mėnesius.

Portalas www.pricer.lt kainas užfiksavo balandžio 23 d. Lietuvos prekybos centruose „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“, „Lidl“, Lietuvos internetinėse parduotuvėse „Barbora.lt“, „Rimi.lt“ ir „LastMile.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių