Pereiti į pagrindinį turinį

Ūkio ministras: „Doing Business“ vertins ir darbo santykius

2015-10-14 12:35
BNS inf.
Evaldas Gustas
Evaldas Gustas / V. Skaraičio/BFL nuotr.

Seime ruošiantis svarstyti naują Darbo kodekso projektą, ūkio ministras Evaldas Gustas teigia, kad Pasaulio bankas šalis reitinguos ir pagal darbo santykių vertinimą.

„Šiais metais, tai dar nėra oficiali informacija, bet mes jau žinome, kad „Doing Business“ vertinime atsiranda naujas rodiklis - darbo santykių vertinimas“, - Vyriausybės posėdyje trečiadienį diskutuojant apie veiklos prioritetus 2016 metais, sakė ūkio ministras.

Siūloma, kad išeitinės išmokos atleidžiamiems darbuotojams būtų mokamos iš naujo Išmokų fondo. Jos ir toliau priklausytų nuo darbo stažo, tačiau būtų mažesnės nei dabar. Vieno mėnesio išmoką mokėtų darbdaviai, o ilgiau nei 5 metus dirbusiems bus mokamos papildomos išmokos iš fondo: už 5, 10 ir 20 metų stažą - atitinkamai 1, 2 ir 3 mėnesių išmokos.

Siūloma, kad terminuotos sutartys būtų taikomos ir nuolatiniam darbui, be ne ilgiau kaip 2 metus. Viršvalandžiai būtų ribojami iki 180 valandų per metus, tačiau kolektyvinėse sutartyse šalys gali sutarti kitaip.

Nemažą dalį sutarimų siūloma perkelti į kolektyvines sutartis, paliekant teisę susitarti darbdaviui ir darbuotojams. Prognozuojama, kad naujas Darbo kodeksas padės sukurti apie 85 tūkst. naujų darbo vietų.

Pernai spalio pabaigoje paskelbtame Pasaulio banko reitinge „Doing Business 2015“ Lietuvai atiteko 24 vieta iš 189 šalių - įvertinus metodikos pakeitimus, tokią pat vietą Lietuva užėmė ir praėjusių metų reitinge.

Latvijai „Doing Business 2015“ reitinge atiteko 23 vieta, Estija užima 17 vietą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų