Petronių kaimo moterys žino, kaip suspausti skanų sūrį, nes gamina juos daugiau nei 20 metų. Pirmoji senovinį amatą prisiminė Emilija, ja pasekė dar šešios ūkininkės. Prieš dešimtmetį sūriams suteiktas tautinio paveldo sertifikatas.
„Turėjom įrodyti, kad čia mūsų močiučių receptai, kad darome senoviniu būdu, sviestamuše mušam sviestą. Grietinei išskirti naudojame seperatorių, todėl grietinė negavo tautinio paveldo, kadangi darome mechaniškai, naujoviškai“, – aiškina ūkininkė Emilija Zvicevičienė.
Moterims buvo siūlyta kurti kooperatyvą, tačiau jos sako nenorėjusios apsikrauti dokumentais. Be įvairių rūšių sūrių jos gamina sviestą, varškę ir kartu prekiauja: vienos Ukmergės turguje, kitos – Vilniuje.
Naujausi komentarai