Pereiti į pagrindinį turinį

"UniCredit" prašosi išgelbėjamas

2009-03-19 09:00

Lietuvoje padalinį turintis "UniCredit Bank" ketina prašyti maždaug 4 mlrd. eurų (13,81 mlrd. litų) paramos.

Pranešama, kad milijardinės paramos paketo numatoma prašyti iš Italijos ir Austrijos vyriausybių. Italijoje yra centrinė "UniCredit" būstinė, o Austrijoje šis bankas valdo dalį "Bank Austria" akcijų.

Kaip skelbia italų spauda, "UniCredit" valdybos pirmininkas gavo banko stebėtojų tarybos įgaliojimus su abiejų minėtų šalių vyriausybėmis derėtis dėl paramos. Teigiama, kad "UniCredit" pretenduoja į dalį pinigų, kuriuos Italija yra numačiusi skirti antikrizinėms priemonėms: valstybė išpirktų dalį banko išplatintų obligacijų, taip įpumpuodama jam papildomų apyvartinių lėšų. Kaip "UniCredit" ketina siekti Austrijos vyriausybės paramos, kol kas nežinoma.

Neoficialias žinias vakar patvirtino pats bankas. Kaip praneša naujienų agentūra AFP, "Unicredit" vadovybė dviejų valstybių pagalbos prašo dėl suprastėjusios finansinės padėties ir gerokai kritusio pelningumo. Šiam italų bankui "amžiaus sukčiumi" pramintas aferistas Bernardas Madoffas pridarė maždaug 75 mln. eurų nuostolių.

"UniCredit" gali tapti jau antru italų banku, paprašiusiu valstybės paramos. Pirmasis į prašytojų gretas stojo 1,4 mlrd. eurų paprašęs bankas "Popolare".

Priešingai nei jo šeimininkas, lietuviškasis "UniCredit Bank" giriasi gerais rezultatais. Pernai, palyginti su 2007-aisiais, "Unicredit" Lietuvos skyrius savo pelną padidino beveik keturiskart. Tiesa, bendrame bankų rinkos fone pernykštis jo pelnas atrodo kukliai ir siekia kiek daugiau kaip 4 mln. litų.

Anot banko Lietuvos skyriaus generalinio direktoriaus Gintaro Maželio, tokios žinios iš šeimininkų lietuviškajam bankui nieko bloga nežada. "Mūsų grupės veikla pernai buvo pelninga. Gal buvo kalba apie šviežio kapitalo įliejimą, – svarstė G.Maželis. – Trauktis nei iš Lietuvos, nei iš kitų Baltijos rinkų tikrai neketiname. Priešingai – planuojame augimą." Anot Lietuvos "UniCredit Bank" vadovo, šiemet bankas mūsų šalyje planuoja bent 30 proc. padidinti savo paskolų portfelį.

Kur kas svarbesnį vaidmenį "UniCredit" vaidina Lenkijos bankų sektoriuje – ten jis valdo 59 proc. vieno stambiausių kredito rinkos žaidėjų "Pekao" akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų