Už dujų balionų daugiabučiuose keitimą mokės iki 600 eurų subsidiją

Energetikos ministerija pateikė derinimui tvarką dėl suskystintųjų naftos dujų balionų daugiabučiuose pakeitimo kitais energijos šaltiniais. Numatoma, kad parama sieks iki 600 eurų. Ji bus skirta daugiabučio namo vidaus elektros ar dujų tinklų instaliacijai sutvarkyti ir viryklei įsigyti.

„Tai įsisenėjusi problema dešimtmečiais, kurią turime spręsti. Tai saugumo, patikimumo ir patogumo klausimas. Turime nemažai skaudžių įvykių. Šios programos esmė – daugiabučiuose, kurie yra trijų ar daugiau aukštų, visoje Lietuvoje turėtų būti pakeisti visi dujų balionai“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Siekiant, kad daugiabučių namų gyventojai pereitų nuo dujų balionų prie saugių energijos šaltinių, Vyriausybė šiam tikslui šiemet skyrė 15 mln. eurų, kitais metais planuojama dar 10 mln. eurų.

„Su šia suma bus galima 100 proc. padengti tiek projektavimo, tiek rangos darbus“, – teigė ministras.

Siekiant, kad daugiabučių namų gyventojai pereitų nuo dujų balionų prie saugių energijos šaltinių, Vyriausybė šiam tikslui šiemet skyrė 15 mln. eurų.

Už laiptinės ir gyventojo bute esančios elektros instaliacijos rekonstrukciją subsidijos sieks iki 200 eurų be PVM, taip pat iki 200 eurų bus skiriama elektrinei viryklei įsigyti. Tokios pačios subsidijos būtų skiriamos dujų skirstymo tinklui laiptinėje įrengti.

Energetikos ministerijos duomenimis, nepaisant saugumo reikalavimų ir pažeidžiant teisės aktus, dujų balionai vis dar naudojami daugiau nei 1,6 tūkst. daugiabučių namų, kuriuose yra apie 42 tūkst. butų.

„Mūsų taryba kas metus gauna apie 4-5 pranešimus apie dujų nuotėkį ar sprogimus, o tai paliečia viso namo gyventojus. Pažeidžiamos namo konstrukcijos, kas gali lemti ir paties namo griūtį, pasekmės gali būti skaudžios“, – teigė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkė Inga Žilienė.

 

 

„Butuose niekas neprižiūri šių sistemų, priešingai nuo centralizuotai tiekiamų dujų“, – pridūrė ji.

Anot I. Žilienės, daugiausia tokių namų yra pajūrio zonoje, o mažiausiai – Ukmergės savivaldybėje.

Daugiabučių bendrijos ar namų administratoriai paraiškas galės teikti nuo liepos 15 dienos. Visus dokumentus būtina sutvarkyti iki spalio 1 dienos, o darbus atlikti iki gruodžio 1 dienos, pateikiant darbų užbaigimo aktus.

Subsidijos bus išmokamos šiemet, tačiau jos bus netaikomos daugiabučiams, kuriuose yra mažiau nei trys aukštai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kainiete

Kainiete portretas
O privačiuose namuose tipo kazkas prižiūri tuos balionus?cirkininkai... tai visiems tada centralizuotai keiskite

Kaunietė

Kaunietė portretas
Kaune, Marių g. 16 name yra daug butų, kurie naudojasi dujų balionais. Nors šiame name ir mokestis už elektrą buvo pigesnis, nes pagal taisykles, visi butai tutėtų naudotis elektrinėmis viryklėmis. Dabar beveik visi devynaukščo gyventojai naudojasi dujų balionais, nors tai yra nesaugu. Ir kilus gaisrui, net atsarginio išėjimo nėra.Tik vienintelės durys...

To ir

To ir portretas
Gal taip taupo pinigus
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių