Užsieniečiams pavežėjams mokesčiai – nė motais: skolos skaičiuojamos milijonais

  • Teksto dydis:

Daugiau nei pusė tūkstančio Lietuvoje pavežėjais dirbančių užsieniečių iki dabar nedeklaravo pajamų ir nesumokėjo mokesčių. Inspektoriai skaičiuoja, kad nemokančių užsieniečių per metus padaugėjo net septynis kartus, o jų nedeklaruota suma siekia beveik 8 milijonus eurų. Pavežėjų atstovus toks užsieniečių nenoras mokėti piktina, kadangi vairuotojai deklaruojantys pajamas, esą tiesiog lieka kvailio vietoje.

Kasmet vis daugiau užsieniečių, kurie dirba Lietuvoje pavežėjais, nedeklaruoja savo pajamų. Vairuotojų atstovai sako, kad tokios tendencijos labai piktina.

„Be abejo, tai vertiname neigiamai, nes atsiranda nelygios konkurencinės sąlygos. Tie, kurie moka mokesčius, jie lieka lyg kvailio vietoje uždirbdami mažiau“, – akcentavo kurjerių ir vairuotojų asociacijos pirmininkas Dalius Rudokas.

Iki gegužės deklaruoti pajamas privalėjo ne tik lietuviai, bet ir visi Lietuvoje dirbantys užsieniečiai. Visgi kasmet vis daugiau su individualios veiklos pažyma pavežėjais dirbančių svetimšalių pajamų nedeklaruoja. 2020 metais tokių buvo 48. 2021 metais – 88. O už praėjusius metus jau skaičiuojama šimtais.

„Iš 1600 su trupučiu gyventojų yra vis dar virš 600 užsienio gyventojų, kurie yra nepateikę pajamų deklaracijų“, – teigė valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas Martynas Andrijaitis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Pavežėjimo platformų vadovai aiškina, kad jų kaltės nėra.

„Jau nuo 2020 metų pagal Kelių transporto kodeksą visos pavežėjimo įmonės kiekvieną mėnesį teikia absoliučiai visų pavežėjų vairuotojų pajamas“, – sako „Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius.

Užsieniečiai pavežėjai už praėjusius metus nedeklaravo beveik 8 milijonų eurų pajamų. Iš jų vien mokesčių inspekcija turėtų gauti pusę milijono eurų.

„Preliminariai tai yra apie 400 tūkstančių eurų pajamų mokesčių suma, kuri yra galimai nedeklaruota, nesumokėta“, – sako M.  Andrijaitis.

Dirbantys su individualios veiklos pažyma mokesčius turėtų mokėti ir „Sodrai“.

„„Sodra“ skaičiuoja savarankiškai dirbančių žmonių įmokas tik po to, kai jie deklaruoja pajamas. Šiuo atveju žmonės nedeklaravo, neparodė savo pajamų ir tos įmokos nėra skaičiuojamos, tiesiog ta prievolė dar nėra uždėta“, – akcentavo „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

„Tokie asmenys, kurie nepasiryžę prisitaikyti prie čia esančios sistemos, nepasiryžę mokėti mokesčių, jau automatiškai dažniausiai teikia ir blogesnės kokybės paslaugą. Jie nebus pasiryžę išmokti net elementarių lietuviškų žodžių, pasisveikinimo – neprisitaikys prie kultūros“, – sako kurjerių ir vairuotojų asociacijos pirmininkas.

Viešojoje erdvėje buvo pasklidusi informacija, kad kartais dalis pavežėjų savo programėlės neišjungia ištisomis paromis. Taip jie esą dirba pasikeisdami arba tiesiog nesiilsėdami.

Tie, kurie moka mokesčius, jie lieka lyg kvailio vietoje uždirbdami mažiau.

„Jeigu pastebimos kažkokios anomalijos, kad viena paskyra yra labai ilgai prisijungusi, tada darome intervenciją, susisiekiama su žmogumi“ , – aiškino „Bolt“ vadovas.

Pernai pavežėjais Lietuvoje dirbo daugiau nei 14 tūkst. gyventojų. Iš jų 1,6 tūkst. – užsieniečių. Dauguma sostinėje.

„Vilniuje didžiausias kiekis pavežėjais dirbančių užsieniečių. Jie sudaro 30-40 proc. Pats absoliutus skaičius yra mažesnis, bet tie žmonės atvyksta dirbti ir dirba pilnas valandas, kai, tarkim, vietiniai vairuotojai dirba trumpiau“, – aiškino A. Pacevičius.

„Lietuvių registruotų yra daugiau, bet užsieniečiai dirba daug daugiau valandų“, – sakė ir D. Rudokas.

Mokesčių inspekcija tikina, kad dauguma užsieniečių sulaukia raginimų ir priminimų, o galų gale pajamas deklaruoja ir mokesčius sumoka. To nepadariusiems, skiriamos baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasakykit kas is lietuviu skaito lietuvos ystaymus

pasakykit kas is lietuviu skaito lietuvos ystaymus portretas
kiek lietuviu yra perskaite ir skaito svarbiausius lietuvos ystaymus ? a apie mokescius ?.... dziaugsiuos jei 15 zmoniu is 100... a lietuva tai juk lietuviams ir gaunasi ka jeigu lietuvis studijuodams lietuvos ystaymus ir mokescius gali bibi nusilauzt tai ka daryt uzsienieciuj ? jus paaiskinkit mum runkeliam ystaymu interpretacijas kur vieniem galima a kitiem jau negalima... mano supratimu biurokratus r klerkus yz sitokius sukurtus fintus ir zabangus kabint gyvus ant kabliu reikia a pakol jie kankinsis skubos tverka atgaline data reikia ivest mirties bausme uz bereiksmiu berazumisku uz nesuprantamu dviprasmisku ystaymu kurima... klerkas , valdininkas, seimo narys - jie ne zmones jie isnaudotojai..

Tai

Tai  portretas
Jeigu nemoka kodėl leidžiama jiems būti Lietuvoje ir išnaudoti Lietuvos piliečius

M

M portretas
Palaukite,gyrėtės kad įdarbinsite kuo daugiau užsieniecių-portugalų,jie mokes mokescius ,papildys kiaurą biudzetą.Tai,ko dabar skundziatės?nepapildė?
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių