V. Čmilytė-Nielsen: bus siekiama pakeisti vaistų kompensavimo tvarką

Seime bus siekiama pakeisti vaistų kompensavimo tvarką, grąžinant anksčiau galiojusį lankstesnį jų kompensavimą, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Užregistruotas Farmacijos įstatymo pakeitimas, kuriuo bus siūloma šiek tiek tobulinti tvarką, tai yra, suteikti platesnes galimybes gydytojams pasiūlyti pacientui tokį gydymą, kuris yra personalizuotas, labiausiai tinkantis tam konkrečiam pacientui ir suteikti galimybę iš dalies kompensuoti geriausią vaistą, tik paliekant priemokas pacientams“, – Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

„Iš esmės bus atsukama ta taip vadinama Verygos reforma ir grįžtama prie labiau pacientui draugiškos sistemos, kas, mano galva, yra vienas iš svarbesnių šios sesijos darbų“, – pridūrė ji.

2019 metais įsigaliojo kompensuojamųjų vaistų skyrimo tvarka, pagal kurią pacientui pirmą kartą arba po pertraukos skyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas.

Tvarką kritikavo kai kurie pacientų organizacijų atstovai ir medikai. Anot jų, kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo. Taip pat piktintasi, kad tokiu būdu ribojama galimybė rinktis ir siekiama taupyti pacientų sveikatos sąskaita.

Tuometinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad ši tvarka padės pacientams sutaupyti, skatins konkurenciją tarp vaistų gamintojų ir sumažins medikamentų kainas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių