Valstybinių miškų urėdija: medienos kaina didėjo 20 proc.

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Elektroninėje medienos pardavimų sistemoje (EMPS), pasibaigus 2021 metų pirmojo pusmečio aukcionams pusmetinėms ir ilgalaikėms sutartims sudaryti, stebima, kad medienos kaina vidutiniškai padidėjo 20 proc., teigia Valstybinių miškų urėdija (VMU).

„Jau kurį laiką stebėjome ženklus, kad medienos rinka po truputį stabilizuojasi, ir šis aukcionas jau leidžia mums konkrečiau prognozuoti 2021 metus. Medienos kaina auga maždaug 20 proc., matome, kad pirkėjai jaučiasi labiau užtikrinti, planuoja savo veiklos tęstinumą, sudaro ilgalaikes medienos pirkimo sutartis – poreikis medienai yra, ką parodė ir aukciono rezultatai – pirkėjai įsigijo 98,1 proc. mūsų pasiūlytos medienos“, – pranešime sako VMU vadovas Valdas Kaubrė.

Nurodoma, kad medienos rinką krizė buvo ištikusi, kai po itin didelio medienos kainų pakilimo 2018 metais kainos 2019 metais krito daugiau nei 40 proc. – medienos rinka buvo perpildyta produkcija visoje Europoje iškirtus milijonus kubinių metrų medžių kenkėjų pažeistų medynų. Įtakos medienos sektoriui turėjo ir pandemijos sukelta krizė, dėl kurios buvo sumažėjusios medienos pirkimų apimtys ir VMU sulaukė pirkėjų prašymų atidėti sutarčių vykdymą.

Pasak V. Kaubrės, aukcionuose dalyvavo 259 medienos pirkėjai. Iš dalyvavusių pirkėjų aukcioną laimėjo ir įgijo teisę sudaryti sutartis 167 pirkėjai, iš jų 3 užsienio dalyviai, kurie nupirko 53,2 tūkst. kietmetrio (ktm) arba 4,5 proc. nuo visos parduotos medienos.

Iš viso aukcionuose Valstybinių miškų urėdija pardavimui pasiūlė 1084,3 tūkst. ktm žaliavinės medienos ir 124,1 tūkst. ktm miško kirtimo liekanų. Medienos pirkėjai šių metų pirmojo pusmečio aukcione pusmetinėms sutartims sudaryti ir aukcione ilgalaikėms sutartims sudaryti bendrai įsigijo 99,8 proc. pasiūlytos parduoti žaliavinės medienos ir 83,4 proc. miško kirtimo liekanų.

Vidutinė žaliavinės medienos pardavimo kaina 2021 metų pirmojo pusmečio aukcione pusmetinėms sutartims sudaryti yra 44,7 euro už ktm ir, lyginti su atitinkamo laikotarpio 2020 metais aukciono vidutine žaliavinės medienos pardavimo kaina (36,1 euro už ktm), padidėjo 8,6 euro už ktm arba 23,9 proc., o vidutinė miško kirtimo liekanų pardavimo kaina, kuri yra lygi 10,1 euro už ktm, ir, lyginti su šių metų pirmojo pusmečio aukcione buvusia 10,6 euro už ktm kaina, sumažėjo 0,5 euro už ktm arba 4,8 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senelis girinis

senelis girinis portretas
Gerai indenai yra pasake, KAI NUKIRSIT PASKUTINI MEDI TADA SUPRASIT,KAD PINIGAI NEVALGOMI

Anonimas

Anonimas portretas
tai jau laikykites miskai paskutinius ispjaus bus kaip rusijoje-- tik berzelis prie kelio
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių