VDI: atnaujinant veiklą, svarbu nepamiršti darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų

  • Teksto dydis:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) ragina darbdavius, atnaujinančius veiklą, skirti laiko darbuotojų ir klientų saugos ir sveikatos reikalavimų užtikrinimui.

Pastebimi atvejai, kai įmonės, teikiančios pramogų organizavimo ir kitas paslaugas, po ilgų prastovų atnaujindamos veiklą, skiria per mažai dėmesio darbuotojų saugai ir įrenginių techninei būklei.

„Ilgesnės įmonės veiklos pertraukos turi įtakos ne tik darbuotojų įgūdžiams, bet ir jų budrumui bei atsakingam elgesiui darbe. Skubama atnaujinti veiklą ir tai neretai verčia darbuotojus pasielgti neapgalvotai, savarankiškai priimti sprendimus. Ypač tai aktualu tuose sektoriuose, kur dirbama su potencialiai pavojingais įrenginiais, tokiais kaip įvairi kėlimo įranga ir pan. Taip pat netinkamai atliekama šių įrenginių nuolatinė priežiūra ir / ar nepatikrinta jų techninė būklė gali sąlygoti nelaimingus atsitikimus darbe. Todėl primygtinai raginame darbdavius pakartotinai supažindinti darbuotojus su darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais įmonėse. Būtina patikrinti, ar nepraleistos privalomos darbo įrenginių patikros ir įrenginiai yra saugūs toliau naudoti, – teigia VDI vadovas Jonas Gricius ir ragina į darbuotojų saugą ir sveikatą pažiūrėti neformaliai. – Darbdaviai turi įsitikinti, kad jų darbuotojai žino ir supranta keliamus reikalavimus. Rekomenduojame žinių atnaujinimui skirti pakankamai laiko ir dėmesio. Tai daug nekainuoja, o nauda akivaizdi.“

Per pandemiją rizika užsikrėsti COVID-19 liga ypač padidėja dirbantiesiems klientų aptarnavimo srityje. Todėl atlaisvinus kai kuriuos karantino ribojimus vėl pradedančios dirbti prekybos ar paslaugų teikimo įmonės kviečiamos rūpintis ne tik klientų, bet ir darbuotojų sauga ir sveikata.

Pastebima, kad atsakingos įmonės, atnaujindamos veiklą, dažniau taiko įvairesnes gerosios praktikos priemones, pvz., naujiems darbuotojams paskiria mentorius (mokytojus), padedančius naujokams suprasti darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus. Daug dėmesio skiriama darbuotojo aprūpinimui asmeninėmis apsaugos priemonėmis dirbant „naujos realybės“ sąlygomis, taip pat darbuotojo socializacijai įmonėje, palaipsniui sugrąžinant ar įvedant jį į įmonės procesus. Tokiose įmonėse darbuotojai nebijo klausti ir spręsti iškylančias problemas. Tai padeda išvengti nelaimingų atsitikimų darbe.

Kol karantino apribojimai dėl koronaviruso nėra visiškai atšaukti, toliau išlieka Sveikatos apsaugos ministerijos ir VDI pateiktos rekomendacijos, kaip reikia elgtis darbo vietose:  laikytis nustatyto saugaus  atstumo, kur įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu, dezinfekuoti paviršius, dėvėti apsaugines kaukes ar kitas veido apsaugos priemones.

VDI kviečia naudotis parengtomis rekomendacijomis dėl darbo vietų įrengimo ir jų saugumo užtikrinimo, grįžtant dirbti po karantino. Jos patalpintos VDI interneto svetainėje https://www.vdi.lt/AtmUploads/Darbdaviams.pdf. Į šias rekomendacijas įtraukti patarimai, kaip aptarnauti lankytojus, saugant juos ir darbuotojus nuo užsikrėtimo koronavirusu.

Jei kyla klausimų dėl darbuotojų saugos ir sveikatos užtikrinimo, VDI kviečia konsultuotis konsultacijų telefonu (8 5) 213 9772, el. paštu info@vdi.lt arba parašant asmeninę žinutę socialinio tinklo „Facebook“ VDI paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių