Pereiti į pagrindinį turinį

Verslą aptemdė korupcijos skandalai

2010-01-28 23:59
Išgyveno: "Siemens" skirtos baudos skaičiuojamos milijardais litų, tačiau tokios sankcijos koncerno nesužlugdė, nors privertė trauktis aukščiausius vadovus.
Išgyveno: "Siemens" skirtos baudos skaičiuojamos milijardais litų, tačiau tokios sankcijos koncerno nesužlugdė, nors privertė trauktis aukščiausius vadovus. / "Siemens" nuotr.

Vokietijos koncerno "Siemens" įvaizdis sumenko, kai 2006 m. pabaigoje bendrovė įklimpo į gilų tarptautinį korupcijos skandalą. Esą per septynerius metus įvairiose pasaulio šalyse ši bendrovė pareigūnams papirkti skyrė apie 2 mlrd. eurų.

Fiktyvūs kontraktai

Vokietijos teisėsauga atliko tyrimą ir atskleidė plačiai aprėpiantį sistemingą korupcijos tinklą, kuriuo naudodamasi "Siemens" esą užsitikrindavo sau palankius kontraktus. Vokietijos federalinės kriminalinių tyrimų asociacijos nuomone, "korupcija buvo tapusi "Siemens" verslo modeliu".

Teisėsaugininkai atliko kratas "Siemens" biuruose ir ieškojo faktų dėl įtartinų mokėjimų. Įtariama, kad per fiktyvius kontraktus su konsultacijų įmonėmis bendrovė kyšiams Europoje išleido 462 mln. eurų (1,6 mlrd. litų).

Kyšių mokėjimas nuo Vokietijos teisėsaugos ir koncerno vadovybės buvo paslėptas po sudėtingu mokėjimų tinklu, apraizgiusiu visą pasaulį. Šimtai milijonų iš "Siemens" Komunikacijų padalinio būdavo pervedami fiktyvioms bendrovėms įvairiose pasaulio šalyse. Korupcijos priedanga dažniausiai tapdavo tariamos konsultacijų ar finansinio tarpininkavimo įmonės Kipre ar Dubajuje bei Monake, JAV, Austrijoje, Šveicarijoje, kontroliuojamos aukštų "Siemens" padalinių vadovų ar su jais susijusių asmenų.

Papirkdavo ir politikus

Fiktyvių priedangos įmonių sąskaitose atsidūrusios lėšos buvo panaudojamos laimėti konkursams įvairiose pasaulio šalyse. Dešimtys milijonų buvo išleisti papirkti politikus, tarnautojus bei kariškius Kinijoje, Rusijoje, Indonezijoje, Saudo Arabijoje, Kuveite ar Nigerijoje.

"Siemens" dar praėjusio dešimtmečio pradžioje mokėdavo užstatus ir kompensacijas darbuotojams, kurie įkliūdavo teisėsaugos pareigūnams. Net nuteisti padalinių vadovai galėjo nesijaudinti, kad neteks bendrovės mokamos pensijos.

Vokietijos teismas bendrovei "Siemens" už korupcinius ryšius skyrė 201 mln. eurų (690 mln. litų) baudą.

Rekordinės baudos

2008 m. pabaigoje bendrovę nubaudė ir JAV valdžia. Korporacijai pareikšti kaltinimai dėl kyšių, siekiančių apie 1,5 mlrd. eurų (5,2 mlrd. litų), mokėjimo. Šie pinigai per maždaug dešimtmetį buvo išmokėti įvairių šalių valdininkams. Už korupciją siekiant pelningų užsakymų Vokietijos koncernui teko sumokėti rekordinę 800 mln. JAV dolerių (1,9 mlrd. litų) baudą. Teismuose nagrinėjant koncerno bylą atskleista nemažai skandalingų faktų, dėl kurių teko atsistatydinti daugeliui aukščiausių šios bendrovės vadovų.

"Siemens" nuo 2000-ųjų laimėjo ne vieną viešojo pirkimo konkursą ir Lietuvoje ir pardavė valstybės įmonėms medicinos prietaisų, telekomunikacijos įrangos, eismo saugumo priemonių, lokomotyvų ir kitos elektrotechnikos.

Dėl to praeitų metų pradžioje Specialiųjų tyrimų tarnybai pavesta atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, ar viešojo pirkimo konkursai, kuriuose 2000–2006 m. dalyvavo ir laimėjo Vokietijos korporacija "Siemens", buvo skaidrūs. Tačiau patikrinus dokumentus, įtarimų nekilo ir ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų