Pereiti į pagrindinį turinį

Verslo nori, bet nekuria

2013-04-04 23:59

Įmonių steigimas labiausiai domina Lietuvos gyventojus, tačiau daugiausia įmonių įkuria Estijos gyventojai.

Naują įmonę būtų įdomu įsteigti 54 proc. lietuvių, 49 proc. latvių ir 31 proc. estų, tačiau per pastaruosius metus Estijoje įmones įkūrė 17 proc. apklaustųjų, Latvijoje –13 proc., o Lietuvoje – vos 6 proc. gyventojų.

Bendrovės "Mindshare" internetu atliktos apklausos rezultatus pranešė ją užsakiusi finansų grupė SEB.

Anot SEB, verslo idėjų trūkumu lietuviai nesiskundė – šią problemą nurodė 22 proc. lietuvių, 24 proc. latvių ir 40 proc. estų.

"Pastebime, kad Lietuvos gyventojai verslo idėjų nestokoja, tačiau dažnai jiems pristinga postūmio pradėti jas įgyvendinti ir sukurti sėkmingą verslą, nes labai gajus įsitikinimas, kad gana sunku įsteigti įmonę, nerimą kelia dideli mokesčiai, pinigų verslo pradžiai paieškos, gąsdina ir biurokratija. Tai patvirtina ir daugelis jau įmones įsteigusių verslininkų", – pranešime spaudai teigė SEB banko Verslo bankininkystės tarnybos direktorius Aivaras Čičelis.

Manančių, kad savo verslą įkurti lengva, daugiausia buvo Estijoje (45 proc.). Lietuvoje taip manančių buvo 30 proc., Latvijoje – 29 proc. Anot SEB, Lietuva iš kitų Baltijos šalių išsiskyrė ir tuo, kad latviai ir estai kaip pagrindinę priežastį, stabdančią įmonės steigimą, nurodė finansavimo trūkumą (atitinkamai 61 proc. ir 55 proc.), o lietuviai – biurokratiją (56 proc.), kuri juos gąsdino labiau negu finansavimo trūkumas (52 proc.).

Įmones per pastaruosius dvejus metus įsteigę Lietuvos gyventojai didžiausiu iššūkiu laikė didelius mokesčius (61 proc.). Kitose Baltijos šalyse mokesčiais skundėsi kur kas mažiau pradedančių verslininkų – 45 proc. Latvijoje ir 41 proc. Estijoje. Šiose šalyse verslininkams didesnis iššūkis yra rinkos paieška siūlomoms prekėms ir paslaugoms (po 49 proc. Latvijoje ir Estijoje, Lietuvoje – tik 31 proc.). Kita aktuali įmones įsteigusių Lietuvos verslininkų problema – vėluojantys partnerių ir klientų atsiskaitymai. Lietuvoje šią problemą nurodė 38 proc. gyventojų, Latvijoje – 34 proc., Estijoje – tik 20 proc. pradedančių verslininkų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų