VERT patvirtino naują komercinių saulės parkų plėtros tvarką

  • Teksto dydis:

Seimui pernai apribojus komercinių saulės parkų plėtrą, o verslui pasiūlius atsisakyti dviejų gigavatų ribos, energetikos rinkos reguliuotojas antradienį patvirtino naują leidimų išdavimo tvarką – pagal ją šiems parkams bus proporcingai paskirstytos galios, kurių ribose elektra būtų gaminama be apribojimų, o viršijus ribą, gamyba būtų ribojama suderinus su „Litgrid“.

Valstybinės energetikos reguliavimo taryba (VERT) pakeitė prašymų išduoti leidimus plėtoti saulės elektrinių pajėgumus vertinimo tvarkos aprašą, jis turėtų įsigalioti artimiausiu metu.

Pagal jį vystytojams nesuderinus ketinimų protokolų su „Litgrid“, leidimai nebus išduodami, teigia VERT.

Vasario 10-ąją VERT ketina paskelbti vystytojų, kuriems bus išduoti leidimai plėtoti komercinius saulės elektrinių pajėgumus, sąrašą.

Vyriausybė vasario pradžioje pritarė tolesnei komercinių saulės parkų plėtrai viršijus 2 GW ribą. Energetikos ministras Dainius Kreivys tuomet sakė, kad tokiems parkams pagaminus per daug elektros, ji nebus įleidžiama į tinklą, nes jo galimybės yra ribotos.

„Manome, kad tie nuostoliai įmonėms nėra dideli, bet šis techninis apribojimas leidžia išspręsti tą rebusą dviejų gigavatų ir kad saulės elektrinių plėtra toliau sėkmingai vyktų“, – vasario 1 dieną sakė D. Kreivys.

Anot ministro, kai saulės per daug, dalis elektros būtų nukreipiama į kaupimo įrenginius ir iš jų atiduodama, kai elektros trūksta, arba kai gamyba viršija tinklo galimybes, įvedus tam tikrus apribojimus gamybai.

Pernai priimtomis įstatymo pataisomis komerciniams saulės parkams buvo nustatyta maksimali 2 GW galia, o kartu su gaminančiais vartotojais – 4,4 GW. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Nesuprantu, kam riboti, ar lietuva nesujungta laidais su kitom salim, ar negalima kitiems pardavineti elektros?

????

???? portretas
????? paradoksiniai /elektrikaiooooo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių