VERT ragina žmones peržiūrėti sutartis su elektros tiekėjais ir taip taupyti

Rinkoje mažėjant elektros kainoms, o nepriklausomiems tiekėjams mažinant fiksuotų planų tarifus, energetikos rinkos reguliuotojas ragina vartotojus peržiūrėti pasirašytas sutartis ir taip padėti sutaupyti kompensacijoms skirtas valstybės lėšas.

Pasak Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininko Renato Pociaus sutartis ypač raginami peržiūrėti vartotojai, kurių fiksuotas tarifas yra didesnis nei 28 centai už kilovatvalandę (kWh).

„Elektros energijos kainos biržoje sumažėjo pakankamai ženkliai. Šiandien, jeigu žiūrint sausio mėnesio (kainas – BNS), jos neviršija 100 eurų už megavatvalandę. (...) Norime paraginti visus vartotojus perskaityti ir peržiūrėti savo sudarytas sutartis su nepriklausomais tiekėjais“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R. Pocius.

„Ypatingai (raginame – BNS) tuos vartotojus, kurie turi sudarę sutartis didesne negu 28 centų už kilovatvalandę kaina ir tokiu būdu įsivertinti, ar esamos sutartys (...) ir šių sutarčių nutraukimo sąlygos negeneruotų didesnės naudos pakeičiant nepriklausomą tiekėją“, – pridūrė VERT pirmininkas.

„Išties iš tiekėjų matosi aktyvumas ir iš tikrųjų pakankamai rimta konkurencija dėl kainų. Dabar, aišku, reikėtų paskatinti vartotojus lygiai taip pat elgtis aktyviai, nes būtent jie gali gauti tiesioginės finansinės naudos“, – sakė jis.

Pasak jo, pakeitę tiekėją vartotojai gali padėti sutaupyti kompensacijoms skirtas valstybės biudžeto lėšas. 

„Akivaizdu, kad pakeitus nepriklausomą tiekėją šiandien vartotojai gali sutaupyti pinigų ne tik sau, bet ir valstybės biudžetui. Jeigu sutartys būtų persirašytos žemiau nei 28 centų už kilovatvalandę kaina, tai tokiu atveju nereikėtų papildomo finansavimo iš valstybės biudžeto“, – aiškino R. Pocius. 

Jis pažymėjo, kad vartotojai, kurių sutartyse įtvirtintas 28–56,5 cento fiksuotas tarifas ir kurie su valstybės kompensacija dabar moka ne daugiau kaip 28 centus, nuo liepos gali mokėti daugiau, nes neaišku, ar jie gaus kompensaciją. 

„Vartotojai, kurie turi sutartis tarp 28 ir 56,5 cento, turi šiandien vadinamą valstybės kompensaciją. Gali atrodyti, kad tokiu atveju nėra finansinės paskatos ar patrauklu persirašyti šitas sutartis, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kompensacijos yra nustatytos iki liepos 1-os dienos – tai yra laikinas dydis“, – teigė R. Pocius.

„Tos kainos, kurios šiandien užfiksuotos (...) nuo metų vidurio jos gali tapti realiomis ir vartotojams jos ženkliai padidėtų, palyginti su šiandien kompensuojama suma“, – pridūrė jis.

Kai kuriems nepriklausomiems tiekėjams šiuo metu siūlant mažesnius nei 28 centų už kWh fiksuotos kainos planus, R. Pocius pagalvoti apie tiekėjo pasirinkimą rekomendavo ir visuomeninio tiekimo paslaugą gaunantiems trečiojo rinkos liberalizavimo etapo vartotojams.  

„Šiandien matome, kad yra tiekėjų, kurie siūlo (fiksuotus tarifus – BNS) mažiau negu 28 centai už kilovatvalandę, tai vadinasi visuomeninio elektros energijos tiekėjo vartotojai, netgi ir su kompensacija, jeigu pasirinktų mažesnį nepriklausomo tiekėjo planą negu 28 centai už kilovatvalandę, jie finansiškai išloštų, tai mes rekomenduojame tą ir padaryti“, – teigė VERT pirmininkas.

R. Pocius pakartojo, jog VERT iki šių metų vidurio ketina patikrinti, kaip tiekėjai panaudojo 2022 metų antrąjį pusmetį gautas valstybės kompensacijas – tam ketinama samdyti nepriklausomą auditą. Tuo metu dėl šiemet mokamų kompensacijų auditas bus atliekamas 2024 metais.

„Elektros energetikos įstatyme aiškiai parašyta, kam gali būti naudojami biudžeto pinigai. Jie gali būti naudojami elektros energijos įsigijimo kainai kompensuoti. Todėl tai mes audituosime ir tikrinsime, ar šitie pinigai buvo tikslingai panaudoti šitai kompensacijai“, – teigė R. Pocius.

„Mes esame procese – tiesiog mes nepriklausomiems tiekėjams turime suformuluoti teisingą užduotį, ko mes iš jų norime, ir tai mes artimiausiu metu planuojame padaryti“, – pridūrė jis.

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) skelbia, jog per pastarąją savaitę fiksuotų planų kainas sumažino visi nepriklausomi elektros tiekėjai, skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Jos duomenimis, „Ignitis“ per savaitę kainas vidutiniškai sumažino 3 centais už kilovatvalandę (8 proc.), „Enefit“ – 1 centu (3 proc.), „Elektrum Lietuva“ – 5 centais (15 proc.).

Sausio 24 dienos duomenimis, vienos laiko zonos „Elektrum Lietuvos“ kaina (36 mėnesių plano) siekė 27,8 cento, „Enefit“ (36 mėnesių) – 33,1 cento. „Ignitis“ savo interneto svetainėje skelbia, jog 24 mėnesių plano elektros kilovatvalandės kaina siekia 30,9 cento. 

Vidutinė pirmųjų trijų sausio savaičių „Nord Pool“ biržos 1 kWh kaina yra 9,3 cento (be PVM), o gruodį ji siekė 26,4 cento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na ka gi

Na ka gi portretas
Valdzia pati privire koses su tais dirbtinai sukurtais nepriklausimais tiekejais, dabar mato kad kompensacijoms reikia simtu milijonu… o as nesiruosiu lakstyti nuo vieno tiekejo prie kito, nes neturiu laiko viska aiskintis, be to techniniai- organizaciniai sunkumai- garantuoti! Tad prikure valdzia peryklu musu visu pinigams siurbti ir dar matai ragina- keiskit tiekeja

Anonimas

Anonimas portretas
Nesitikek protingu pasirinkimu gyvenime is buku zmoniu. Valstieciu klase gi universitetuose nesimoke. Net nesugeba pasirinkti geresni energijos tarifa is turimu, ka tuomet kalbeti apie pensijos kaupima? Tokie kaip jie renkasi kintama tarifa energijai esant visiskame dugne, o fiksuota jai esant visiskame virsuje. O apie tarifo nutraukima ar perejima i kita tiekeja net nesvajoja. Valstieciu gimes valstieciu ir numirs. Tikri proletariatai.

Įdomu,

Įdomu, portretas
kodėl "valstybiniai ekspertai" įsitikinę, kad ateityje elektra nebrangs? Žmonės pasirinks teikėją su mažiausia kaina, o paskui jis bankrutuos. Ir "Perlo" istorija pasikartos? Gal verta palaukti ilgiau nei tris savaites?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių