Vis daugiau miestų pradeda šildymo sezoną: vieni džiaugiasi, kiti kraipo galvas

Šią savaitę kai kur šiluma perkops net 20 laipsnių temperatūrą. Nepaisydami to, nemažai miestų jau įjungė daugiabučių šildymą. Gyventojai nesutaria, ar vėl atšilus šildymas yra tikrai reikalingas. Vienų nuomone, tai pinigų išmetimas į balą, kiti šildymo prašė patys.

Šiauliuose šildomos ne tik mokyklos, bet ir daugiabučiai.

„Paleis ar nepaleis – viskas gerai, bet man gaila vaikų mažų. Dėl manęs galėtų ir neleisti“, – šnekėjo pašnekovė.

Kiti šiauliečiai namuose šąla. Šildymo patys prašė daugiabučio bendruomenės pirmininko.

„Aišku geriau, kad įjungė. Pirmadienį prašėme pirmininko, kad įjungtų, bet sakė, jog parašus reikia surinkti“, – pasakojo pašnekovė.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas aiškino, kad naujos statybos namų gyventojai nesupranta senos statybos daugiabučių gyventojų.

„Kai kuriuose būstuose yra vėsu, šalta, klausimas, į ką orientuotis, ar tiems, kur šilta, ar tiems, kur šalta. Akivaizdu, kad reikia orientuotis į tuos, kuriems šalta“, – šnekėjo Šiaulių miesto meras.

J. Elinsko / ELTOS nuotr.

Vieni šildymu džiaugiasi, kiti kraipo galvas – oras dar lepina, o radiatoriai jau kaista.

„Tu kitų iš 1 tūkst. galbūt kokie du Šiauliuose“, – pabrėžė A. Visockas.

Šildymo sezoną jau pradėjo ir Panevėžys, Mažeikiai, Tauragė, Kazlų Rūda bei dalis mažesnių miestų.

„Mažieji miestai sureagavo į patarimus, kad XXI amžiuje reikia gyventi normaliai, šiltai ir šildymo reguliavimą palikti šilumos punkto reguliavimui, bet ne merui“, – nurodė Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas dr. Valdas Lukoševičius.

Jeigu kažkam kyla minčių, kad dar palaukus būtų galima sutaupyti pinigų, meras turi atsakymą.

„Viena diena čia, kita diena čia, ką tu čia sutaupysi“, – sakė A. Visockas.

Pritaria ir Šilumos tiekėjų asociacija.

„Paros šildymo kaina yra apie 1 eurą, tai apie ką mes čia kalbame? Dėl ko tas ažiotažas kyla?“, – aiškino dr. Valdas Lukoševičius.

Didmiesčiai šildytis dar neskuba.

Vilniaus mieste šildymas bus įjungtas kitą savaitę. Vilniečiai dėl šildymo nesutaria.

Spaliui neįprastas oro atšilimas laikysis iki savaitgalio. Sušils iki 21 laipsnio šilumos.

„Ir trečiadienį, ir ketvirtadienį net 16–21 laipsnis šilumos numatoma. Penktadienis gana šiltas taip pat“, – kalbėjo sinoptikas Vytautas Patašius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Kitą savaitę temperatūra neturėtų būti žemesnė nei 10 laipsnių. Šilumos tiekėjo nuomone, nesvarbu, koks oras, šildymas visoje šalyje turėtų būti įjungtas prasidėjus spaliui.

„Čia nėra jokia problema, kad kaip kažkada sovietmečiu būdavo peršildomi namai. Dabar yra automatika, individualūs šilumos punktai ir puikiausiai gali su tuo susitvarkyti, nereikia žmonių šaldyti“, – nurodė Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas.

Mokyklos šildomos jau savaitę. Atėjus šiltesniems orams, dalyje mokyklų šildymą automatiškai sumažins turimos išmaniosios šildymo sistemos, pasak direktorės, vaikai neperkais. 

„Kad yra svyravimai temperatūros lauke, mes nesukame galvos, nes nedarome nuostolio“, – tvirtino Šiaulių „Gegužių“ progimnazijos direktorė Silvija Baranauskienė.

Pernai šildymo sezonas šalyje prasidėjo vėliau – spalio 17 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šildymo įjungimo tvarkos

Šildymo įjungimo tvarkos portretas
būtų laikomasi TIK TADA, jei mieras gyventų betoniniame daugiabutyje...be židinio, šildomų vonios grindų, rekuperatorių, dujinių katilų ir t. t. Tada atvėsus orams, tuoj būtų paimtas žmonikės už kiaušų ir šildymą miestui įjungtų. Įjungiamas ir išjungiamas daugiabučių šildymas šiame technologijų amžiuje turi vykti automatiškai, pagal lauko temperatūros daviklį. Taip, kaip be miero malonės kasdien įjungiamas ir išjungiamas gatvių apšvietimas pagal šviesos relę - daviklį. Nelaukiant trijų ...iš eilės tamsių naktų :)

Ele

Ele portretas
Kodėl Kaune nesildoma ??? Vonioje gyvatukas vos drungnas,dažnai ir vanduo bėga tik vos šiltas .KAUNO VADOVAI- JEIGU NEPRADESIT SILDYMO - NEISIM BALSUOTI...ir vėl turėsit konservų valdžia.

Vicka

Vicka portretas
Kauno varijotai baikit bajerius junkit greiciau SILDYMA ,nes kambay tik 15 .Pepiku tiems kas turi nuosava busta ar namas yra renovuotas. . .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių