Pereiti į pagrindinį turinį

Visagino AE likimas – Seimo vadovybės ir Parlamento akiratyje (papildyta)

2013-10-15 10:57
BNS inf.
Į naują atominę elektrinę žvelgia įtariai
Į naują atominę elektrinę žvelgia įtariai / Artūro Morozovo nuotr.

Lietuvos Seimo vadovybė uždarame posėdyje kitą savaitę tarsis dėl Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto likimo, vėliau informacija apie jį bus pristatyta parlamentarams, antradienį pranešė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Energetikos ministras sako, jog tolesnį projekto scenarijų trečiadienį aptarus Vyriausybei, jis pateiks daugiau informacijos visuomenei.

"Yra sutarimas, kad kitą trečiadienį Seimo valdybos uždarame posėdyje - valdyba plius frakcijų vadovai arba deleguotas atstovas - bus pristatyta (informacija apie VAE projektą - BNS) šiek tiek išsamiau, nes ne visa informacija yra viešo naudojimo ir artimiausiame plenariniame posėdyje (spalio 24-ąją - BNS) bus pristatyta visiems Seimo nariams, kas liečia Visagino atominę elektrinę. Seimo nariai galės užduoti klausimus. Tam bus skirta valanda", - antradienį po susitikimo su energetikos ministru Jaroslavu Neverovičiumi žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

"Procesas vyksta. Su kitomis valstybėmis vyksta kalbėjimai. Kai kuri informacija yra darbinio pobūdžio, todėl ministras ne viską galės pateikti išsamiai", - pridūrė L.Graužinienė.

L.Graužinienės teigimu, Seimo nariams visa informacija apie VAE projektą "bus teikiama etapais".

J.Neverovičius sakė, kad aptarti VAE likimą Seime buvo jo vadovės iniciatyva.

"Manome, kad yra svarbu pateikti kuo pilniausią informaciją - mūsų matymą, koks yra tolimesnis Vyriausybės planas dėl mūsų sistemos sinchronizavimo su Europos tinklais ir ateities didžiausio elektros generavimo bloko Baltijos valstybėse", - teigė energetikos ministras.

Ministras taip pat informavo, kad šį trečiadienį Vyriausybė bus informuota apie tai, ką yra susitarusios VAE projektą įgyvendinsiančios Latvijos, Lietuvos ir Estijos energetikos įmonės ir strateginis investuotojas į VAE Japonijos kompanija "Hitachi".

"Apie tai koks siūlomas tolimesnis scenarijus ir trečiadienį po Vyriausybės posėdžio būsime pasirengę detaliau apie tai papasakoti", - kalbėjo J.Neverovičius.

"Mums reikia spręsti labai rimtus iššūkius energetikoje (...), mums reikia priimti sprendimus, jie turi būti išdiskutuoti ir sąmoningai patvirtinti aukščiausio tautos atstovo - Seimo", - teigė J.Neverovičius.

Ekonomikos komiteto nario ir Energetikos komisijos pirmininko darbiečio-leiboristo Kęstučio Daukšio teigimu, Lietuva turėtų greičiau priimti sprendimą dėl VAE.

"Kitaip nusikeltų VAE statyba", - BNS sakė jis.

Parlamentaras mano, kad sprendimas dėl konkretaus VAE projekto galėtų būti priimtas dar šiais metais, o esant reikalui Vyriausybė galėtų sulaukti Seimo palaikymo.

"Galėtų įsikišti ir Seimas. Tai dideli pinigai, kuriuos reikės skolintis ir išleisti. Jeigu Vyriausybei reikės Seimo palaikymo, Seimas padės", - teigė K.Daukšys.
Jis taip pat neatmeta antrojo referendumo dėl VAE galimybės ir mano, kad jis galėtų vykti 2015 metais su savivaldybių rinkimais.

Lietuvos Vyriausybė iki šiol nėra priėmusi galutinio sprendimo dėl naujos AE statybos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų