Pereiti į pagrindinį turinį

VMI tonas keičiasi - iš skurdžių pinigų nebus reikalaujama

2010-04-15 08:00
VMI tonas keičiasi - iš skurdžių pinigų nebus reikalaujama
VMI tonas keičiasi - iš skurdžių pinigų nebus reikalaujama / Vytautas Liaudanskis

Į keblią finansinę padėtį patekę gyventojai galės būti atleisti nuo prievolės valstybei sumokėti skolas, kurios susidarė dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokesčio ar neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD). Nebereikės ir šūsnies dokumentų norintiems skolas sumokėti dalimis.

Šią savaitę dienraščio žurnalistas turėjo progą įsitikinti, kad nėra taip paprasta susitarti su valstybės institucijomis leisti dalimis sumokėti priskaičiuotą mokesčių nepriemoką. Tačiau Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė taikysianti nuolaidas į sunkią finansinę padėtį patekusiems gyventojams.

Mokesčių mokėtojams, kurie turėtų sumokėti PSD už 2009 m. ar dėl per didelio pritaikyto NPD turėtų sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM), tačiau dėl sunkios finansinės padėties to padaryti negalės, susidariusi nepriemoka galės būti pripažinta beviltiška. Apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) specialistams nurodyta sprendimus dėl nepriemokų pripažinimo beviltiškomis, pasitarus su mokesčių mokėtoju, priimti nedelsiant.

AVMI įpareigotos mokesčių mokėtojams priminti, kad jie susidariusios nepriemokos mokėjimą gali atidėti arba išdėstyti dalimis sudarydami mokestinės paskolos sutartį arba ne. Pastaruoju būdu atidėjus mokesčių mokėjimą palūkanos neskaičiuojamos, o nuo delspinigių gyventojas gali būti atleistas dėl sunkios ekonominės ar socialinės padėties.

"Rekomendavome specialistams priminti gyventojams, kad jie mokesčius gali sumokėti dalimis ne tik sudarydami sutartį su VMI: mokesčių mokėtojas, pavyzdžiui, neturintis darbo, tokiu atveju atleidžiamas ir nuo delspinigių mokėjimo. O jei jo ekonominė padėtis išties komplikuota, mokesčių administratoriaus ar mokesčių mokėtojo iniciatyva mokestinė nepriemoka nedelsiant gali būti pripažinta beviltiška", – akcentavo VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė ir priminė, kad gyventojas šiais klausimais turėtų kreiptis į gyventojų aptarnavimo specialistus.

AVMI specialistams nurodyta taikyti paprastesnes procedūras gyventojams, norintiems su VMI sudaryti mokestines paskolas.

"Mokesčių mokėtojai, kurie privalo sumokėti mokesčius už 2009 m., tačiau iškart neišgali sumokėti visos susidariusios sumos, bet turi galimybių atsiskaityti su valstybe ir nori tai padaryti sudarydami mokestinės paskolos sutartį, gali kreiptis į AVMI specialistus, kurie išnagrinės prašymą atsižvelgdami į skolos dydį, ir nebūtinai reikės pateikti papildomus duomenis (pvz., sudarytų sutarčių su išperkamosios nuomos, gyvybės draudimo bendrovėmis ir pan.), o informacija pagal galimybes bus surenkama iš turimų ir kitų institucijų (pvz., "Sodros") duomenų bazių", – sakė V.Vildžiūnaitė.

Iki vakar VMI pateikta 377 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų, beveik 21 tūkst. turto deklaracijų ir 130 tūkst. prašymų skirti 2 proc. nuo 2009 m. sumokėto GPM paramą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų