VMVT: jau patvirtinta 17 didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkių

  • Teksto dydis:

Pirmadienio duomenimis, jau patvirtinta 17 didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkių Vilniaus miesto ir rajono, taip pat Trakų, Širvintų ir Molėtų rajono bei Elektrėnų savivaldybių ūkiuose, kuriuose, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) turimais duomenimis, sunaikinta daugiau kaip 400 vištų.

Nurodoma, kad penktadienį buvo gauti pirmieji paukščių laikytojų pranešimai apie staiga pradėjusius gaišti laikomus paukščius. Pirkėjai VMVT specialistus informavo, kad staiga gaišti pradėjo tiek praėjusią savaitę įsigyti, tiek ir anksčiau laikyti kartu su naujai įsigytais naminiai paukščiai.

VMVT inspektoriams atliekant epizootinius tyrimus, pirminiais duomenimis, nustatyta, kad paukščiai buvo įsigyti iš nelegalių pardavėjų Maišiagaloje, Rudaminoje ar Lentvaryje, kurie nebuvo įregistravę savo veiklos, neturėjo paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančių dokumentų. VMVT jau identifikavo keletą tokių pardavėjų, jiems bus taikomos atitinkamos poveikio priemonės.

„Paukščių laikymo vietoje nustačius paukščių gripo virusą, visi likę gyvi paukščiai saugiai sunaikinti ir utilizuoti, kad liga neplistų. Taip pat viruso paveiktuose ūkiuose paukščių laikymo patalpos valomos ir dezinfekuojamos, imamasi visų reikiamų priemonių, kad virusas nebūtų išplatintas į kitas paukščių laikymo vietas“, – teigia tarnyba.

Pasak VMVT direktoriaus Dariaus Remeikos, neatsakingas kai kurių paukščių pardavėjų elgesys šiuo laiku, kai Europos šalyse kas dieną daugėja nustatomų didelio patogeniškumo paukščių gripo atvejų, kelia nerimą.

„Maža to, vežėjai iš padidinto pavojaus zonų neteisėtu būdu įveždami paukščius į Lietuvą juos gabena be jokių dokumentų ir sąmoningai prekiauti pasirenka mažiau viešas, nuošalias vietas, nedidelių miestelių turgaviečių prieigas, atvyksta pas pirkėjus pagal išankstinius skambučius“, – sako D. Remeika.

Balandžio 24 dieną VMVT direktoriaus įsakymu buvo sugriežtinta prekybos gyvais paukščiais vietų kontrolė. Visą savaitgalį Vilniaus apskrityje inspektoriai tikrino turgavietes ir jų prieigas bei prekybos aikšteles, kuriose galimai gali būti vykdoma prekyba gyvais paukščiais. Pažeidimų nustatyta Rudaminos turgavietės prieigose, kur neleistiną prekybą gyvais paukščiais – vištomis ir putpelėmis vykdė leidimų tokiai veiklai neturintys prekiautojai, jiems bus taikomos administracinės sankcijos. Be to, dar vieną prekiautoją vištomis, neturėjusį paukščių įsigijimo dokumentų bei reikiamų leidimų, VMVT pareigūnai nustatė tikrindami Širvintų turgavietę.

Patikrinimai savaitgalio dienomis buvo atliekami ir Vilniaus „Kalvarijos komunalininkas“ priklausančioje turgavietėje, tikrinimo metu nustatyta, kad šioje vietoje naminiais paukščiais prekiavo šeši asmenys, iš kurių trys neturėjo veterinarinio patvirtinimo. Dar 7 asmenys prekiavo karveliniais paukščiais ir taip pat nepateikė inspektoriams reikiamų dokumentų, vienas asmuo karveliais prekiavo už turgavietės teritorijos. Netikėti patikrinimai vykdyti ir Panevėžio, Tauragės, Šalčininkų rajonų savivaldybėse, prekyba gyvais paukščiais šiose vietose nevyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių