VMVT vadovas apie paukščių gripo protrūkius: didžiausias išplitimas – Vilniaus rajone

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika sako, kad šiuo metu fiksuojama 18 paukščių gripo protrūkių. Pasak D. Remeikos, šie protrūkiai nustatyti ūkiuose, kuriuose naminiai paukščiai laikomi savo reikmėms.

„Didžiausias išplitimas Vilniaus rajone, apie 15 atvejų, o kitur – Elektrėnai, Širvintos, Molėtai, Trakai. Čia dar nėra tokia problema šiuo metu, kadangi šie ūkiai laiko paukščius savo reikmėms, nepatenka į prekybą nei paukštiena, nei kiaušiniai, nei paukščiai, viskas lieka ūkyje. Pagal Europos reglamentavimą mums kol kas apribojimų netaiko“, – žurnalistams antradienį sakė D. Remeika.

Pasak jo, VMVT informavo Europos Komisiją, kad plitimas yra valdomas.

„Tačiau didžiausia problema, jei virusas persimestų į komercinį ūkį, kuris didesnis ir tiekia produktus į rinką. Kol kas to nėra, situacija kontroliuojama. Susitikome su paukštininkų asociacija ir įspėjome dėl saugos stiprinimo“, – sakė D. Remeika.

D. Remeika teigė, kad situacija dėl paukščių gripo Europoje kelia nerimą. Anot jo, Lenkijoje šiuo metu yra 260 protrūkių, sunaikinta per 8 mln. naminių paukščių, Europoje – jau daugiau kaip 16 mln.

„Lietuvoje šiandien yra 18 protrūkių, 427 paukščiai sunaikinti, dar yra 5 protrūkiai yra tiriami, bet greičiausiai taip pat bus nustatytas paukščių gripo virusas, tai iš viso 500 paukščių bus sunaikinta. Čia smulkmena, palyginti su pasekmėmis – potencialiai gresiančiais apribojimais Lietuvos ūkiams ir paukštienos perdirbimo pramonei, ypatingai eksporto atveju, jeigu mes šios situacijos nesuvaldysime“, – įspėjo D. Remeika.

VMVT vadovas prašė atsiliepti paukščių laikytojus, kurie pirko paukščius balandžio 17–18 dienomis Rudaminos, Maišiagalos, Lentvario turgavietėse.

„Dalis laikytojų pranešė apie kritusius paukščius, tarnybos pareigūnai, dirbdami kiaurą parą, paėmė mėginius, ištyrė, nustatė, įvedė apribojimus, nes nustačius protrūkį ūkyje visi paukščiai krenta labai greitai, praktiškai 100 proc. mirštamumas“, – sakė D. Remeika.  

„Sustiprinome turgaviečių, prekiautojų kontrolę, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai atsiliepė į ministro ir mūsų raginimą prisijungti prie kontrolės pasienyje, ypač su Lenkija. Pareigūnai atkreips dėmesį į tuos asmenis, kurie veža gyvus paukščius“, – sakė D. Remeika.

Pasak D. Remeikos, paukščių gripą išplatino vienas prekeivis, kuris prekiavo įvardytose turgavietėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių