Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė galutinai apsisprendė dėl „Leo LT“ likimo (papildyta 12.54 val.)

2009-06-15 16:11
Vyriausybė galutinai apsisprendė dėl „Leo LT“ likimo (papildyta 12.54 val.)
Vyriausybė galutinai apsisprendė dėl „Leo LT“ likimo (papildyta 12.54 val.) / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Valstybė sieks iki dviejų trečdalių akcijų padidinti savo dalį nacionalinėje energetikos bendrovėje „Leo LT“ arba su privačiu investuotoju tarsis dėl šios bendrovės likvidavimo. Tai numatoma įstatymų projektuose, kuriems pirmadienį galutinai pritarė Vyriausybė. Projektai perduoti Seimui, kuris turės priimti atitinkamus įstatymus.

„Vyriausybės siūlomos įstatymo pataisos leidžia valstybei taip valdyti energetikos ūkį, kad būtų pasiekti visuomenės laukiami rezultatai įgyvendinant strateginius projektus“, - po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras Andrius Kubilius.

Pasak jo, įstatymų pakeitimai suteikia „galimybę draugiškai išsiskirstyti“, tai yra likviduoti „Leo LT“, jeigu dėl to būtų susitarta su kiek daugiau nei trečdalį įmonės akcijų valdančiu privačiu investuotoju - prekybos centrų „Maxima“ savininkų bendrove „NDX Energija“.

„Jeigu privatus akcininkas to nenorės, tuomet yra galimybė valstybės dalį įmonėje padidinti iki dviejų trečdalių akcijų ir tada arba reorganizuoti bendrovę, arba priversti ją dirbti visuomenės labui“, - sakė A.Kubilius.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas tikisi, kad pasirinkus „Leo LT“ įstatinio kapitalo ir valstybės akcijų dalies didinimo kelią, turėtų būti iš naujo įvertintas valstybės turtas, įneštas pernai kuriant bendrovę. „Antras kelias - didinti kapitalą valstybės papildomais įnašais“, - sakė jis, nekonkretizavęs, koks papildomas turtas galėtų būti įneštas į „Leo LT“, bet nepaneigęs, kad tai be kita ko gali būti Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė bei Kauno hidroelektrinė, kurios iki šiol yra išlikusios valstybės rankose.

Paklaustas, kada galėtų būti aišku, koks bus „Leo LT“ likimas, energetikos ministras atsakė, kad iškart po to, kai Seimas priims siūlomus įstatymus. A.Sekmokas atkreipė dėmesį, kad Seimas gali pakoreguoti Vyriausybės teikiamus projektus. „Todėl tik po to, kai įstatymai bus priimti, galima bus aiškiau pasakyti, koks bendrovės likimas“, - sakė jis.

A.Sekmokas prognozavo, kad jeigu būtų nuspręsta pervertinti turtą, „Leo LT“ reorganizavimas gali užtrukti iki pusės metų, nes vien turto pervertinimas trukų apie 3-4 mėnesius. Energetikos ministras tikino, kad privatus investuotojas negalės prieštarauti turto pervertinimui.

Kita vertus, „NDX Energija“ gali blokuoti Vyriausybės pastangas pasididinti savo dalį „Leo LT“. Bet šį klausimą energetikos ministras tikisi išspręsti derybose su „Maximos“ savininkais.

Praėjusią savaitę kai kurioms projektų formuluotėms prieštaravęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius pirmadienį tvirtino, kad problemų nebeliko. „Didžioji dalis teisinių nesklandumų sutvarkyta“, - konstatavo jis.

Anot teisingumo ministro, „kitoje pusėje ne kvailiai sėdi“. „Jeigu būtume priėmę tokią redakciją, kad „po to sutvarkysime“, kitoje pusėje ne kvailiai sėdi. Iškilus ginčui būtų atitinkamai žiūrima į Vyriausybės sprendimo priėmimo procedūrą ir džiugu, kad šįkart galime drąsiai pasakyti, kad pritariame tam variantui, kurį matome“, - anot BNS, Vyriausybės posėdyje sakė R.Šimašius.

Projektuose valstybės valdomą „Leo LT“ įstatinio kapitalo dalį siūloma didinti ne mažiau kaip iki dviejų trečdalių akcijų. Tai leistų Vyriausybei panaudoti „Leo LT" turimą turtą planuojamam naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų statybų finansavimui, arba reorganizuoti bendrovę.

Planuojama, kad „Leo LT“ nestatys atominės elektrinės ir elektros tiltų. Jie bus patikėti Atominės elektrinės statytojui ir Elektros perdavimo jungčių statytojui - valstybei nuosavybės teise priklausantiems juridiniams asmenims, kurių dalis akcijų Vyriausybės sprendimu galės būti perleidžiama užsienio investuotojams.

Šiuo metu Vyriausybei priklauso 61,7 proc. „Leo LT“ akcijų, bendrovei „NDX Energija“ - 38,3 proc. akcijų. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų