Vyriausybė pritarė elektros importo ribojimui iš nesaugių jėgainių

  • Teksto dydis:

Ministrų kabinetas trečiadienį nutarė riboti nesaugiose trečiųjų šalių jėgainėse pagamintos elektros importą į Lietuvą.

Vyriausybė pritarė piliečių iniciatyvai dėl elektros importo ribojimo, tačiau įstatymo iniciatoriams pasiūlė projektą kiek patobulinti.

„Įstatymo projekte siūloma apriboti komercinius elektros srautus, tačiau vietoje draudimo prekiauti siūlome nustatyti draudimą patekti elektros energijai, pagamintia trečiose šalyse, kuriose veikia grėsmę nacionaliniams saugumui keliančios elektrinės. (...) Atsižvelgiant į potencialias grėsmes siūlome apibrėžti kokios konkrečiai elektrinės pateiktų į įstatymą - būtent trečiose šalyse veikiančios ar statomos branduolinės jėgainės, esančios iki 100 kilometrų iki Lietuvos sienos, arba į kurių išplėstinę avarinę zoną patenka Lietuvos teritorija ar jos dalis“, - Vyriausybės posėdyje kalbėjo energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Daugiau kaip 50 tūkst. piliečių, remiančių projektą, parašų surinko konservatorių iniciatyvinė grupė.

Energetikos ministerijos teigimu, Baltarusijoje statoma Astravo atominė elektrinė ir šiuo metu Karaliaučiuje sustabdytas AE projektas kelia grėsmę Lietuvai, pažeidžia Branduolinės saugos konvenciją, reikalaujančią derinti aikštelių parinkimą su kaimyninėmis valstybėmis ir įvertinti jų poveikį bei galimą žalą jų žmonėms, gamtai ir urbanistinei aplinkai.

Praėjusią savaitę Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai lankėsi Astravo AE, tačiau, anot Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovo Michailo Demčenkos, jie nevertino jėgainės aikštelės ir poveikio aplinkai, o tik elektrinės architektūrinio projekto atsparumą išorės pavojams.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

n...

n... portretas
atsiras dar vienas tarpininkas,- bus brangesnė elektra... juk ant elektros nėra bar kodo... :)...

o kur saugu

o kur saugu portretas
spres prisigeres atominis rokutis...

vyriausybe

vyriausybe portretas
dejo skersa ant eiliniu lietuviu... pirksim per tarpininkus, svarbu sau i kisene...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių