Vyriausybė siūlo palankiau skaičiuoti motinystės ir ligos išmokas

  • Teksto dydis:

Vyriausybė penktadienį pritarė siūlymui palankiau skaičiuoti  motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas tėvams, kurių pajamos sumažėjo dėl prastovų per pandemiją. Tam dar reikės Seimo pritarimo.

Jei Seimas pritars, šios išmokos bus skaičiuojamos pagal pajamas, gautas nuo 2019 metų vasario pradžios iki 2020 metų sausio pabaigos.

„Būtų skiriama išmoka pagal palankesnį laikotarpį. Analogiška tvarka būtų taikoma ir savarankiškai dirbantiesiems asmenims, kurių veiklos pajamos sumažėjo dėl karantino“, – rašoma Vyriausybės kanceliarijos pažymoje.

Pasak ministerijos, didesnes išmokas gautų apie 10 tūkst. gavėjų.

Be to, pritarta siūlymui neriboti galimybės gauti didesnes ligos išmokas sveikatos, švietimo, visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos sistemos darbuotojams, užsikrėtusiems COVID-19 nuo bendradarbių. Teisę į didesnę išmoką įgytų 14,4 tūkst. žmonių. 

Dabar galima mokėti didesnę – 77,58 proc. (o ne 62,06 proc.) algos dydžio ligos išmoką, tačiau konkrečios aplinkybės nustatomos individualiai. Ministerija sako, kad tai kelia sunkumų.

Be kita ko, siūloma leisti dažniau atnaujinti nutrauktos nedarbo išmokos mokėjimą visiems bedarbiams.

Visoms papildomoms išmokoms reikėtų apie 9,8 mln. eurų.

Siūloma, kad nuostatos dėl motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų skaičiavimo įsigaliotų šių metų lapkritį, o dėl ligos išmokų – liepą.

SADM nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių