Vyriausybė – už kanapių auginimo uždarame grunte tvarkos griežtinimą

Vyriausybė siūlo Seimui nuo 2025 metų lapkričio labiau sugriežtinti pluoštinių kanapių auginimo uždarame grunte sąlygas.

Auginti pluoštines kanapes siūloma leisti tik atvirame grunte, o šių augalų auginimas uždarame grunte būtų galimas tik vykdant mokslinius tyrimus arba eksperimentinę plėtrą ir turint specialius leidimus.

Dėl kanapių auginimo uždarame grunte sąlygų išvados Vyriausybės prašė Seimas, svarstantis ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės parengtas Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas.

Vyriausybė trečiadienį ministrės pataisoms iš esmės pritarė, bet pasiūlė ir nemažai korekcijų. 

A. Armonaitė pataisomis siekia uždarame grunte kanapes leisti auginti bet kam, įskaitant ir mokslo ir studijų institucijas, jeigu taikomi inovatyvūs auginimo metodai bei našumą didinančios technologijos, auginama moksliniais eksperimentiniais ar selekcijos tikslais.    

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teigimu, dabar nėra galimybės pluoštinių kanapių augintojams uždarame grunte vykdyti mokslinius tyrimus.

Vyriausybės teigimu, auginant pluoštines kanapes uždarame grunte galima sumodeliuoti tokias sąlygas, kaip šviesos ar temperatūrinis režimas, atitinkamas ir tikslingas maitinimas išnaudojant hidroponikos galimybes, kurios skatina kanapes kaupti daugiau THC – tetrahidrokanabinolio, natūralios psichiką veikiančios medžiagos, išskiriamos iš įvairių rūšių kanapių, ar kitų kanabinoidų.

„Atsižvelgiant į tai, pluoštinių kanapių auginimas uždarame grunte turėtų būti leidžiamas tik išskirtiniais atvejais, vykdant mokslinį tyrimą ir eksperimentinę plėtrą, tačiau neapsiribojant mokslo ir studijų institucijomis, kadangi mokslinį tyrimą vykdyti bei finansavimą jam gauti gali ir kitos įmonės, todėl nėra pagrindo riboti jų galimybių, jeigu bus gavusios specialų leidimą“, – nurodoma Vyriausybės išvadoje.

Mėginius THC kiekiui nustatyti tirtų Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija ar kitos akredituotos laboratorijos. Dabar tokie tyrimai atliekami tik vienintelėje valstybės valdomoje laboratorijoje, nesudarant sąlygų nei konkurencijai tarp laboratorijų, nei augintojų ir gamintojų savikontrolei.

Vyriausybė taip pat siūlo atsisakyti nuostatos, kad tiekiant kanapių produktus ar gaminius į kitas Europos Sąjungos (ES) valstybes, jų ženklinimas turi atitikti konkrečios ES valstybės  nacionalinius reikalavimus, o maksimali leistina THC  kiekio koncentracija neturi viršyti šioje ES šalyje nustatyto leistino THC kiekio.

„Siekiant skatinti Lietuvos gamintojų konkurencingumą, siūloma sudaryti prielaidas „verslas verslui“ tipo sandorių rinkos vystymui, neapriboti produkcijos eksporto galimybių bei užtikrinti tinkamą Lietuvos rinkai skirtų pluoštinių kanapių produktų ir gaminių ženklinimą“, – nurodoma išvadoje.

Todėl Vyriausybė mano, kad užtektų ant tiekiamų Lietuvos rinkai pluoštinių kanapių gaminių pakuotės turi būti aiškiai nurodyta galutinė gaminio vartojimo paskirtis ir vartojimo būdas.

Vyriausybė siūlo nustatyti, kad tiekiamuose Lietuvos rinkai pluoštinių kanapių gaminiuose THC kiekis neturi viršyti 0,2 proc. ribos, o tolimesnei pluoštinių kanapių gaminių gamybai skirtuose pluoštinių kanapių produktuose –  0,3 proc. Taip pat ketinama nustatyti tvarką, kaip Lietuvos gamintojai gautų leidimus produktams, kuriuose būtų didesni THC kiekiai.

Taip siekiama apsaugoti rinką nuo psichiką veikiančių medžiagų neteisėtos apyvartos, užtikrinti tinkamą tokių medžiagų kontrolę ir apskaitą.

Vyriausybės išvadoje nurodoma, kad THC kiekis, viršijantis leidžiamą 0,2 proc. ribą, gali susidaryti ne tik tarpiniuose pluoštinių kanapių produktuose, tačiau kitose medžiagose, susidarančiose perdirbant žaliavines pluoštinių kanapių dalis ir pluoštinių kanapių sėklas.

Vyriausybė taip pat siūlo koreguoti pluoštinių kanapių gaminių, tarpinių kanapių produktų ir kanapių produktų apibrėžimus. Taip siekiama aiškios atskirties tarp gaminio, produkto ir tarpinio produkto.

„Tarpiniai pluoštinių kanapių produktai neturėtų būti laikomi savarankiškais ir savitiksliais

pluoštinių kanapių gaminiais, nes tai yra tik medžiagos, susidarančios perdirbant pluoštinių kanapių produktus, kol pagaminamas pluoštinių kanapių gaminys“, – sakoma Vyriausybės išvadoje.    

Siūloma nustatyti, kad pluoštinių kanapių gaminiai – galutiniam vartojimui skirtas maistas, pašarai, kosmetikos gaminiai ir kiti gaminiai, pagaminti naudojant pluoštinių kanapių produktus arba pluoštinių kanapių tarpinius produktus. 

Kanapių produktais būtų vadinami perdirbti skirtos žaliavinės dalys ir sėklos arba kanapių gaminių gamybai skirtos medžiagos, susidarančios perdirbant žaliavines šių augalų dalis, sėklas, kurios nėra skirtos galutiniam vartojimui ar mažmeninei prekybai.

Tuo metu kanapių tarpiniai produktai būtų medžiagos, susidarančios perdirbant kanapių produktus, kol pagaminamas kanapių gaminys ar kitas produktas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija trečiadienį išplatintame pranešime sakė, kad pakeitimai sudarytų galimybę tiekti rinkai ne tik galutinius pluoštinių kanapių produktus, tačiau ir jų žaliavą kitų gaminių gamybai. Be to, taptų lengviau eksportuoti pluoštinių kanapių produkciją į kitas valstybes. 

„Iki šiol Lietuvoje neturime galimybės tiekti pluoštinių kanapių žaliavos kitų gaminių gamybai. (...)  Tad šiais pokyčiais sustiprintume inovacijas ir eksporto plėtrą“, – pranešime teigė viceministrė Ieva Valeškaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha

Cha cha portretas
Kaži daugeu nieko nenori uždraust idijotai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių