Vyriausybė pratęsė kompensacijas gyventojams už dujas, panaikino už elektrą

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui antrąjį pusmetį pratęsti valstybės kompensacijas buitiniams vartotojams už gamtines dujas bei panaikinti subsidijas už elektrą.

Pasak Energetikos ministerijos, nekompensuojant dujų tarifas tiekėjos „Ignitis“ klientams nuo liepos didėtų daugiau kaip 40 proc. Kompensacija siektų 63 centus už kubinį metrą vietoj dabartinių 99 centų, nurodoma Vyriausybės nutarimo projekte.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad nepaisant rinkose atpigusių dujų, jų kainą gyventojams vis dar reikia kompensuoti, nes antrajam pusmečiui į ją įskaičiuotos apsidraudimo sandoriais brangiau įsigytos dujos ir kitos dedamosios.

„Turime VERT skaičiavimus, jie remiasi konkrečiomis dedamosiomis, dujų įsigijimo kaina (...), nes esant nestabiliai situacijai, dalis dujų įsigyta apsidraudimo sandoriais ankstesniu laikotarpiu (...) Reguliatorius apsidraudimo sandorius įskaičiavęs į saugumo dedamąją, į kainą, įdėta ir išdujinimo kaina, transportavimo, saugojimo saugyklose kaina, todėl su dujomis dėl rizikų kaina dar vis reikalaus papildomos kompensacijos“, – Vyriausybės posėdyje sakė D. Kreivys.

Kompensacijos galiotų iki šių metų pabaigos, skaičiuojama, kad joms reikės 54,48 mln. eurų iš pirmąjį pusmetį nepanaudotų valstybės pasiskolintų lėšų. Tam Vyriausybė taip pat trečiadienį pritarė.

Aplinkos Simonas Gentvilas atkreipė dėmesį, kad kompensacijos dujų vartotojams neturėtų kelti lūkesčio, kad Vyriausybė ilgam užtikrins geras kainas, žmonės turėtų galvoti apie kitą kuro rūšį šildymui.

„Mes iš esmės vis dar subsidijuojame iškastinį kurą, dujas, visų kitų energetikos vartotojų ir mokesčių mokėtojų sąskaita. Tie 54 mln. eurų ateinantį pusmetį – iš visų mokesčių mokėtojų mokame už dujų vartotojus ir jie turi aiškiai suvokti, kad praėjus energetinį karą valstybė negali ilgainiui garantuoti gerų kainų dujų rinkoje. Norisi formuoti lūkestį, kad tai būtų vieni paskutinių kompensavimų“, – posėdyje teigė S. Gentvilas.

Tuo metu D. Kreivys pabrėžė, kad kompensacija susijusi su Rusijos invazija į Ukrainą: „Kompensacijos, ar jos galimos, ar negalimos, galima bus spręsti, kai tas karas pasibaigs“.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat priminė, kad šios paramos priemonės buvo priimtos, kai kainos buvo pasiekusios piką ir buvo prognozuota, kad jos išliks labai aukštos. Be to, pasak jos, dujų kainos nėra nukritusios žemiau ribos, kurią dabar moka vartotojai.

„Siūloma, kad kainos išlieka tame pačiame lygyje. Europos Komisija yra pateikusi rekomendaciją šiemet pabaigti, jei nebus naujų siurprizų energetikos rinkoje, iki tokių vaizdų, kuriuos matėme pernai, nelabai įsivaizduoju, iš kur būtų galima tikėtis...“, – teigė premjerė.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) skaičiavimais, „Igničio“ tarifai su valstybės kompensacija mažėtų 4–5 centais centais: pirmai, mažiausiai dujų suvartojančiai grupei tarifas siektų 1,36 euro (dabar – 1,4 euro), antrai, dujomis namus besišildantiems buitiniams vartotojams, – 0,87 euro (dabar – 0,92 euro) ir trečiai, daugiausia dujų suvartojančiai grupei, – 0,83 euro (dabar – 0,88 euro).

Naujas dujų kainas, kurios galios nuo liepos 1-osios iki gruodžio pabaigos, rinkos reguliuotojas turėtų patvirtinti birželio 6 dieną. 

Tuo metu mažųjų dujų tiekėjų – „Intergas“, „Gren Lietuvos“, agrofirmos „Josvainiai“ – dujų tarifai nuo liepos 1 dienos mažėja 1–17 proc., arba 1–16 centų.

Kompensacijų už elektrą antrąjį pusmetį siūloma atsisakyti, įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros rinkos kainas ir VERT prognozes antrajam šių metų pusmečiui. Dabar valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, tačiau nekompensuojama žemiau 28 centų tarifo ribos.

„Atsižvelgiant į situaciją elektros rinkoje ir VERT prognozes, (...) 2023 metų antrą pusmetį siūlome netaikyti dalinio elektros energijos kainų kompensavimo“, – posėdyje teigė D. Kreivys.

Rinkos reguliuotojas pirmadienį patvirtino beveik 19 proc. mažesnį – 22,264 cento (su PVM) už kWh – visuomeninį elektros tarifą, kurį mokės beveik 460 tūkst. šiuo metu nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusių trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojų.

Vidutinė garantinio tiekimo kaina antrąjį pusmetį turėtų siekti 23,29 cento (su PVM), todėl, pasak ministerijos, jos kompensuoti nereikia.

„Turime nemažai klausimų, kaip bus žmonėms, kurių kainos yra aukštesnės pagal sutartis, noriu pasakyti, kad tiekėjai imasi veiksmų, „Ignitis“ nuo 2023 metų liepos 1 dienos planuoja vienašališkai sumažinti kainas iki 28 centų už kilovatvalandę. (...) „Enefit“ taip pat vienašališkai mažina sutartyse fiksuotą kainą, (...) „Elektrum“ savo klientams panaikino bet kokius apribojimus keistis tarifus, jokių mokesčių netaikys, bet ir nuolaidų grąžinimo netaikys“, – sakė ministras.

„Esant tokioms kainoms, tikrai yra galimybių gauti geresnes kainas nei 28 centai, kviečiu visus proaktyviai tuo domėtis“, – pridūrė jis.

Finansų ministerijos BNS pateiktais preliminariais duomenimis, sausį–gegužę gyventojų kompensacijoms už elektrą ir dujas išmokėta 232,4 mln. eurų, verslui sausį–kovą už elektrą 5,07 mln. eurų. 

Vyriausybė elektros ir gamtinių dujų kompensacijoms šių metų pradžioje skyrė iki 556,8 mln. eurų, iš jų iki 382,8 mln. eurų – buitiniams vartotojams (nuo sausio iki birželio pabaigos) ir iki 174 mln. eurų – įmonėms (nuo sausio iki kovo pabaigos).

2023 metų biudžete visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą buvo skirta iš viso 812 mln. eurų kompensacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kompensacijos tam ir yra, kad pinigus iš biudžeto išgraibstytu ir nepatektų tiems kam jų reikia.

Anonimas

Anonimas portretas
Išrinktieji gavo už elektrą ir dujas kompensacijas o dauguma stengėsi kuo mažiau naudoti, nes nėra tikimybes kad kompensuos.O dabar kas negavo ir neprašė kompensacijos ,pasiims jas sau .Kaip tai padaro, labai paprastas , nekaltas būdas net yra,matomai STT tarnybos dar nežino ,kaip tokio lėšos pasisavinamos.

Vat kaip

Vat kaip  portretas
Reikia suktis kaip lenzberginiai plesia Lietuva
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių