Ž. Mauricas: atlyginimų mažinimo šįkart neturime

„Luminor“ banko vyriausiojo ekonomisto Žygimanto Maurico antro ketvirčio darbo užmokesčio augimas nenustebino, nes kai kurie mažiau uždirbantys, pasak ekonomisto, buvo tiesiog eliminuoti iš darbo rinkos.

„Nenustebau, nes „Sodros“ duomenys ir rodė, kad buvo kritęs augimas balandžio ir gegužės mėnesiais, o birželį jau dviženklis augimas buvo, lyginant su praėjusiais metais. Liepą, rugpjūtį, manau, bus ta pati tendencija. Visi pakilimai, padaryti metų pradžioje, buvo atstatyti ir dar šiek tiek dirbančiųjų struktūra pasikeitė.

Jei buvo atleidimai, tai atleisdavo darbuotojus, kurie asistento ar mažesnes pozicijas užėmė, tai tas vidurkis šiek tiek pakilo, kaip ir kitose šalyse. Tarkime, JAV augimas irgi yra pakankamai spartus vidutinio darbo užmokesčio, nes darbuotojai, kurie uždirbdavo mažesnį darbo užmokestį, jie iškrisdavo iš darbo rinkos ir statistikos skaičiavimo“, – Eltai sakė Ž. Mauricas.

„Tai galima konstatuoti faktą, kad atlyginimų mažinimo šįkart neturime“, – pridūrė jis.

Anot ekonomisto, trečio ketvirčio darbo užmokesčio augimo tendencijos turėtų išlikti panašios.

„Manau, kad panaši bus tendencija, nes padaugėjęs dirbančiųjų skaičius tų, kurie gauna mažą atlyginimą, tą vidurkį šiek tiek mažins, bet natūralūs procesai palaikys lygį. Manau, kad panašų rodiklį galime turėti, galbūt žemesnį metinį, apie 7–8 proc. augimą“, – teigė Ž. Mauricas.

Jis pabrėžė, kad Lietuva šiuo metu turi galimybę išplėtoti savo ekonominį potencialą.

„Vidaus vartojimas toliau bus pakankamai spartus, laukia nematyta emigracijos banga, nes jos nematysime, nes jos tiesiog nebus. Atitinkamai reikia strategiškai žiūrėti – iš ekonominės krizės praktiškai išsikapstėme, pirmą kovą laimėję, mūšio – dar ne. Tai galimybė Lietuvai peržengti į aukštesnę ekonomikos lygą.

Jeigu sugebėsime išnaudoti situaciją, pritraukti dar daugiau investicijų, didinti produktyvumą, perorientuoti ekonomiką prie darbo iš namų, manau, Lietuva tikrai turi istorinę galimybę prisivyti ES vidurkį per artimiausius kelerius metus“, – sakė ekonomistas.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) antrą ketvirtį sudarė 1398 eurus ir, palyginti su pirmu ketvirčiu, padidėjo 1,3 proc.

Vidutinis mėnesinis neto (atskaičius darbuotojo mokesčius) darbo užmokestis šalies ūkyje sudarė 889 eurus ir, palyginti su pirmu ketvirčiu, padidėjo 1,1 proc.

Per metus bruto darbo užmokestis šalies ūkyje išaugo 8,5 proc. Vidutinis mėnesinis neto darbo užmokestis per metus šalies ūkyje padidėjo 8,7 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
NESVAIK CIA!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių