A. Zananavičius: teigiamai vertiname sprendimą riboti dujų importą iš Rusijos

  • Teksto dydis:

Lietuva labai palankiai vertina sprendimą Europos Sąjungos (ES) valstybėms leisti riboti gamtinių dujų importą iš Rusijos, pareiškė antradienį ES Energetikos taryboje dalyvavęs energetikos viceministras Albinas Zananavičius.

Taryba antradienį pritarė nuostatoms dėl dujų iš Rusijos ir Baltarusijos importo draudimo – tai leis ES narėms laikinai apriboti bet kurio atskiro tinklo naudotojo išankstines paraiškas dėl pajėgumų įleidimo taškuose ir SGD terminaluose tiekimui iš Rusijos ir Baltarusijos, panešė Energetikos ministerija. 

„ES svarbu siekti, kad energija būtų importuojama tik iš patikimų energijos tiekėjų trečiosiose šalyse“, – pranešime sakė  A. Zananavičius.

Nuostatos įtrauktos bendru Lietuvos, Estijos, Latvijos, Suomijos, Lenkijos siūlymu, kurį parėmė ir Europos Komisija.

A. Zananavičius taip pat sakė teigiamai vertinantis sprendimą atidėti išsamesnių vandenilio rinkos taisyklių taikymą iki 2035 metų pabaigos, kol ši rinka bus pakankamai brandi.

„Buvo atsižvelgta į specifinę Lietuvos ir kitų Baltijos šalių padėtį ir dėl regioninių ypatumų bei riboto rinkos dydžio leista iki 2030 metų pabaigos nesilaikyti reikalavimo dėl teisinio dujų ir vandenilio operatorių veiklos rūšių atskyrimo“, – sakė A. Zananavičius.

Pasak jo, svarbu siekti dujų rinkos dekarbonizavimo kartu suteikiant pakankamai laiko ir lankstumo ES valstybėms pasirengti energetikos sektoriaus virsmui.

ES energetikos ministrai taip pat sutarė, kad savanoriškas dujų poreikio sumažinimas 15 proc. būtų išlaikytas iki 2024 metų kovo. Taip siekiama išvengti galimų dujų tiekimo rizikų, tinkamai pasiruošti kitai žiemai ir pildyti gamtinių dujų saugyklas.

Įvyko ir pirmieji ministrų politiniai debatai dėl pasiūlymo peržiūrėti ES elektros energijos rinkos modelį.

Kitas Tarybos posėdis vyks birželio 19 dieną Liuksemburge.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
visi šaukė, kad dar praeitais metais nebeimportuoja dujų iš ruzzijos. Tai kaip čia suprasti, reiškia importuoja? Dviveidystė gyvuoja?

Anonimui

Anonimui portretas
Rusija sutabdys duju importa i ES. Reikia kartais nuiminieti savo vaivorikstines akiniukus!!!

WC

WC portretas
neuzilgo klaupsis ant keliu ir prasys tu duju.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių