„Agrokoncernas“ žada nebepirkti trąšų iš V. Putino draugo įmonės

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ žada kol kas nebepirkti Rusijos bendrovės „Minudobreniya“ trąšų, nes jos pagrindiniam akcininkui Arkadijui Rotenbergui taikomos tarptautinės sankcijos.

„Agrokoncerno“ direktorius Edgaras Šakys BNS patvirtino, kad trąšos nebus perkamos, kol A. Rotenbergui priklausys „Minudobreniya“.

„Manau, kad jeigu bus toliau traktuojami santykiai tokie patys, tai ir nepirksime. Jeigu situacija pasikeis, pirksime“, – ketvirtadienį teigė verslininkas.

Tai E. Šakys pranešė LRT paskelbus apie „Agrokoncerno“ perkamas „Minudobreniya“ trąšas. Šios trąšos perkamos iš tarpininko įmonės Dubajuje.

„Agrokoncernas“ neatskleidžia, iš kokios šalies importavo pirktas „Minudobreniya“ trąšas.

„Mes patys esame kartais tarpinininkai – nupirkome, radome pirkėją, pardavėme. Pirkimas ir pardavimas gali būti prieš valstybės sieną ar už valstybės sienos. Šiuo atveju buvo pirkta ant Lietuvos sienos. Iš kur važiavo, aš dabar nepasakysiu, bet tikrai galiu akcentuoti, kad mes patys importavome jas į Europos Sąjungą“, – tvirtino E. Šakys.

A. Rotenbergui priklauso daugiau nei 80 proc. „Minudobreniya“ akcijų. Jam dėl artimų ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu nuo 2014 metų taikomos tarptautinės sankcijos, tačiau pačios „Minudobreniya“ sankcijų sąraše nėra.

Sankcijos fiziniams asmenims numato draudimą jiems atvykti į ES ir jų finansinių lėšų įšaldymą, bet tiesiogiai nedraudžia bendradarbiauti su jų verslu, nebent sankcijų sąraše atsiranda konkrečios jų įmonės.

Tačiau Užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį paskelbė rekomenduojanti Lietuvos įmonėms susilaikyti nuo verslo ryšių palaikymo su įmonėmis, kurių savininkai yra „juoduosiuose sąrašuose“.

E. Šakys sakė žinojęs, kad iš Dubajuje registruotos įmonės perka būtent „Minudobreniya“ trąšas, tačiau pastarosios bendrovės savininkai jam nebuvo žinomi.

„Pagal gamintoją mes žinome, kokia yra kokybė. Gali būti trąšos pavadinimas, sudėtis iš kelių gamintojų ta pati, bet kokybė gali skirtis“, – kalbėjo „Agrokoncerno“ vadovas.

Jis paragino Lietuvos institucijas sukurti informacinę sistemą verslui, kur būtų matyti, su kuriais asmenimis ar įmonėmis rekomenduojama nebendradarbiauti.

Pasak E. Šakio, pats „Agrokoncernas“ neturi darbuotojų, stebinčių verslo partnerių savininkus.

„Turi būti kažkokia institucija, kuri skelbia sąrašą, kur galima įeiti ir pasižiūrėti, kad su šituo geriau nedirbti, o su šituo geriau dirbti“, – kalbėjo verslininkas.

Jo teigimu, paskutinė sutartis dėl „Minudobreniya“ trąšų pirkimų pasirašyta pernai ir įvykdyta 2017-2018 metų sandūroje, o jos vertė siekė maždaug 1 proc. metinės „Agrokoncerno“ apyvartos.

Bendrovės duomenimis, šiemet jos iš Rusijos pirktų trąšų kiekis sudarė beveik penktadalį visų įsigytų trąšų.

Valstybės saugumo departamentas yra skelbęs, jog verslo ryšiai su Rusija didina riziką patekti į šios šalies žvalgybos tarnybų spąstus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Mes patys esame kartais tarpinininkai – nupirkome, radome pirkėją, pardavėme. Pirkimas ir pardavimas gali būti prieš valstybės sieną ar už valstybės sienos" - ar reikia suprast kad ką tik Ispanijoje atsirado nauja ofšoruose registruota tarpininkų firma?

va

va portretas
pirksiu pas batka

atsimerkit negi nematot

atsimerkit negi nematot portretas
konservatorai manipuliuoja nemastastancias galvas.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių