„Jau daugelį metų dirbame su Lietuvos ūkininkais ir prioritetą skiriame būtent lietuviškai produkcijai. Daržovės ir vaisiai iš Lietuvos laukų bei sodų iki mūsų parduotuvių lentynų atkeliauja per trumpiausią laiką, todėl visad būna švieži.
Iš pagrindinių savo tiekėjų ir didžiausių Lietuvos ūkininkų girdime, kad šiųmetis derlius yra geras ir gausus, o tai sudaro sąlygas užtikrinti palankias lietuviškų daržovių ir vaisių kainas pirkėjams“, – teigia „Maximos“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.
Gausus derlius – mažesnė kaina
Kooperatyvinės bendrovės „Bulvių namai“ vadovas Remigijus Grumčius sako, kad ankstyvų bulvių derlius buvo prastesnis negu pernai, tačiau vėlyvųjų veislių bulvėms gamtos sąlygos buvo palankios ir galima tikėtis gero bulviakasio – cepelinams lietuviškų bulvių tikrai užteks iki pavasario.
„Didysis rudens bulviakasis prasidėjo ir vidutinio vėlyvumo bulvės jau keliauja į „Maximos“ parduotuves. O šiemet bulvių kaina yra gan ženkliai mažesnė už pernykštę“, – pasakoja R. Grumčius.
Sumažėjusią kainą, pasak jo, lemia padidėję bulvių plotai ir tai, kad šiemet mažesnę dalį derliaus užsakė maisto gamybos įmonės, kurios iš bulvių ruošia pusfabrikačius, užkandžius ir kitus maisto produktus.
Šviežius kopūstus mėgstantiems „Maximos“ pirkėjams gerų žinių turi ir ūkininkas Vidmantas Girdzijauskas. Jis sako, kad laukia išties geras derlius. „Pirkėjai gali būti tikri, kad lietuviškas daržoves šiemet įsigis už labai žemą kainą. Laukai pilni, laukia labai daug darbo ir jau aišku, kad derliaus nuėmimui trūksta rankų“, – kalba V. Girdzijauskas.
Ūkininkas jau ruošia specialius sandėlius, kur bus sudėtos daržovių atsargos žiemai. Kad derliaus gėrybių netrūktų ir prasidėjus šaltajam sezonui.
Vasaros sausrą įveikti padėjo drėkinimo sistemos
Kėdainių rajone ūkininkaujantis Vidmantas Kvedaras taip pat ruošiasi darbymečiui – kaip tik dabar, rugsėjį, prasideda kopūstų rauginimas. „Raugiame kopūstus pagal seną, lietuvišką kaimišką receptą. Praeina trys savaitės ir jie tampa traškūs, sultingi, maloniai rūgštūs – patys skaniausi. Išrūgę kopūstai iškart iškeliauja į parduotuves, o ūkyje dirbanti komanda jau raugia naują kopūstų partiją“, – pasakoja V. Kvedaras.
Ūkininkui V. Kvedarui malonu, kad didžiausio Lietuvoje prekybos tinklo – „Maximos“ – klientams rauginti kopūstai iš jo ūkio yra patys mėgstamiausi. O didžiausia jų paklausa pasiekiama šaltuoju metų laiku. Šiemet kopūstus V. Kvedaras augino net 100 hektarų plote – kad užtektų visiems. Nuolatinę drėgmę laukuose užtikrino drėkinimo sistema, todėl jokia sausra nebuvo baisi, o kopūstų gūžės formavosi gražiai ir tolygiai.
Laukų drėkinimo technologijos užtikrino gerą derlių ir kitam Kėdainių rajono ūkininkui – didžiausiam „Maximos“ morkų tiekėjui Virgilijui Kuprevičiui. Daugiau negu du dešimtmečius daržoves auginantis žemdirbys sako, kad jo ūkis veikia taip, kad derlius visada būna geras. „Tik šiemet geras derlius užaugo ir pas kitus ūkininkus, kurie savo laukais rūpinasi mažiau – gamta nepagailėjo lietaus ir palankių orų. Tad ir konkurencija šiemet aštresnė“, – pasakoja V. Kuprevičius. Jo teigimu, kai morkų pasiūla didelė, kaina krenta. Pirkėjams ši tendencija yra privalumas, o patyrusiam augintojui padeda tai, kad su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“ yra užmegzta ilgalaikė partnerystė. Bendras darbas užtikrina produkcijos realizaciją už abiem pusėms palankią kainą.
Virgilijus Kuprevičius
Derliaus nuėmimas – proga užsidirbti regionų gyventojams
Panevėžio rajone obuolius auginantis ūkininkas Rimantas Urbonavičius jau daugelį metų savo gėrybes tiekia į „Maximos“ parduotuves. „Obuolių derlius šiemet yra neblogas. Mūsų sode auga apie trisdešimt skirtingų obelų veislių. Įvairovė labai didelė, tad Lietuvos pirkėjams užtikriname didelį obuolių pasirinkimą. Žinoma, pagrindinis darbymetis prasideda, kai tenka skinti vaisius nuo vėlyvesnių, rudeninių ir žieminių obelų veislių medžių“, – pasakoja R. Urbonavičius, prižiūrintis 48 hektarų ploto obelų sodą.
Anot jo, sezoninis derliaus nuėmimo darbas ūkiuose svariai prisideda prie nedarbo lygio mažinimo, ypač kaimiškose Lietuvos vietovėse. R. Urbonavičius mano, kad rinkdamiesi lietuvišką produkciją „Maximos“ pirkėjai palaiko ir savo šalies augintojus bei gamintojus, ir darbo vietų kūrimą, kuris labai svarbus ekonomikai.
Iš viso apie 80 proc. „Maximos“ parduotuvėse siūlomo šviežio maisto yra lietuviškas. Svarbią dalį šviežio maisto asortimento sudaro Lietuvos ūkininkų užauginti vaisiai ir daržovės.
Naujausi komentarai