Jastramskų ūkio ekologiškas aliejus – ir sveikatai, ir grožiui

  • Teksto dydis:

Edmundas Jastramskas Lazdijų rajone, Šventežerio kaime, jau 16 metų ekologiškai ūkininkauja. Jis vienas iš pirmųjų Lietuvoje savo ūkį nukreipė ekologine kryptimi. Šiuo metu ūkyje darbuojasi Edmundas su žmona Danute, dukra Nijolė su vyru Algirdu, anūkai Justina ir Linas su žmona Ernesta. Šalia senelio ūkio malūną įkūrė ir anūkė Agnė su vyru Aliumi.

Padės ir odai, ir plaukams

Jastramsko ūkis vienintelis Lietuvoje spaudžia aliejų iš ekologiškai užaugintų linų, rapsų, saulėgrąžų ir kanapių. Ūkininkas sako, kad šiai produkcijai pirkėjų nestokoja ir ją naudoja ne tik sveikai mitybai, bet ir grožio procedūroms – atgaivinti sausą arba brandžią odą, pamaitinti plaukus. O tam, kad aliejus teisėtai galima būtų vadinti ekologiškais, augalai, iš kurių jie spaudžiami, turi būti užauginti ir aliejai pagaminti laikantis griežtų ekologiškai produkcijai keliamų reikalavimų ir sertifikuoti.

Su chemija nedraugauja

„Aliejinius augalus auginame nenaudodami jokių cheminių medžiagų – nei herbicidų, nei pesticidų, nei piktžoles naikinančių medžiagų, o aliejų spaudžiame mechaniškai, šaltuoju būdu, į jį nededame jokių cheminių priedų, dažiklių, konservantų, dezodorantų. Jis nepraranda savo gerųjų savybių, nekaitinamas išsaugo vitaminus, nebalinamas ir nedezodoruojamas išlieka tyras. Mūsų auginimą, gamybą ir gatavą produkciją kontroliuoja ir sertifikatą išduoda nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“ ir mes drąsiai galime savo produkciją žymėti ekologiškos produkcijos ženklu“, – ekologinio ūkininkavimo subtilybes aiškina E. Jastramskas.

Edmundas Jastramskas

ES ekologinės gamybos logotipu (žalios spalvos stačiakampis su lapu iš baltų žvaigždžių) ir Lietuvos nacionaliniu ženklu (su užrašu „Ekologinis žemės ūkis“) žymima produkcija, sertifikuota pagal ekologinę gamybą reglamentuojančių teisės aktų – Ekologinio žemės ūkio taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2000 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr. 375 ir ES reglamentų – reikalavimus.

Dirba iš idėjos

Vyras teigia, kad pasirinkdamas ekologinį ūkininkavimą pasuko teisingu keliu. Jis visada buvo naujovių ieškotojas, o ekologinį ūkį išvystė ne tik dėl naudos, bet ir iš idėjos. Jo nuomone, žmogus turi teisę gyventi švarioje aplinkoje, valgyti neužterštą maistą ir gerti švarų vandenį. Ekologinis ūkininkavimas leidžia atlikti kilnią misiją – padeda apsaugoti žemę ir vandenį nuo cheminių teršalų, o žmones – nuo užterštų maisto produktų.

Ūkininkavimo tradicijas puoselėja visa šeima. Edmundo Jastramsko anūkė Justina Kreizaitė.

Palankios sąlygos

Su prekybos centrais ūkininkas nebendradarbiauja, o savo produkciją realizuoja kitais kanalais. Vienas iš jų – Žemės ūkio kooperatinės bendrovės „BIO LEUA“ įsteigta ekologiškų maisto produktų parduotuvė „Rupūs miltai“ Kaune. Edmundo dukra Nijolė Kreizienė, kuri rūpinasi aliejų pardavimu, sako, kad šioje parduotuvėje jų produkcijos realizavimui sudarytos labai palankios sąlygos ir jie mielai tiekia parduotuvei „Rupūs miltai“ savo aliejus.

Plačiau susipažinti su trumpųjų tiekimo grandinių projektu „Rupūs miltai“ ir asortimentu galite interneto svetainėje www.rupus.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elvyra Skarnuliene

Elvyra Skarnuliene portretas
Sveikinu,šauniai dirbat,visiems geros sveikatos ir optimizmo!

Džiugu!

Džiugu! portretas
Labai laukiu kiekvieną rudenį jų produkcijos.

vartotojas

vartotojas portretas
šaunuoliai daugiau tokių ūkininkų!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių