Sprendimas: degalinių tinklai „Viada“ ir „Baltic Petroleum“ grėsmės nekelia

  • Teksto dydis:

Degalinių tinklai „Viada“ ir „Baltic Petroleum“, dėl galimų ryšių su Rusija sulaukę aktyvistų protestų, Lietuvos Vyriausybės juodajame sąraše neatsidurs, rašo portalas 15min.lt.

Jo žiniomis, speciali vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija antradienį pateikė išvadą, jog nerado pagrindo pripažinti, kad „Viada“ ir „Baltic Petroleum“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Pasak portalo, komisija apsiribojo tuo, kad perkančiosioms organizacijoms, su bendrove sudarančioms sandorius, gali kilti reputacinių rizikų.

Komisija porą mėnesių tikrino šių įmonių atitikimą nacionaliniam saugumui bei galimas šių tinklų sąsajas su Rusija. Laukiant jos išvados, nuo kovo 25 dienos viešosios įstaigos ir valstybės įmonės, perkančiosios per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO), negalėjo sudaryti naujų sutarčių su degalų tiekėjais. Antradienį CPO leido atnaujinti sutarčių sudarymą.

„Viada LT“ sąsajas su Rusija atkakliai neigia. Tinklo mažmeninės prekybos direktorius Vytautas Bacevičius sakė, jog „Viada LT“ yra lietuviško kapitalo įmonė, kurios visi akcininkai ir galutiniai naudos gavėjai yra Lietuvos piliečiai, o degalus, kaip ir kiti tinklai, jis perka tik iš „Orlen Lietuva“ arba „Neste“, degalinių parduotuvėse neprekiaujama rusiška ir baltarusiška produkcija.

127 degalinių tinklas „Viada“ priklauso Ivano Paleičiko šeimos valdomai įmonei „Vaizga“ ir smulkiesiems akcininkams, o bendrovę „Baltic Petroleum“ kontroliuoja I. Paleičiko sūnus Andrius. I. Paleičikas iki 2016 metų vadovavo Rusijos naftos milžinės „Lukoil“ valdytam degalinių tinklui „Lukoil Baltija“.

2016 metų pavasarį 100 proc. „Lukoil Baltijos“ akcijų iš Nyderlandų „Lukoil Europe Holding“ perėmė Austrijos „Amic Energy Management“. Pastaroji perėmė apie 230 degalinių tinklus Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje, o jų valdymą Lietuvoje ir Latvijoje perėmė su I. Paleičiku susijusios įmonės „Luktarna“ ir „Viada Baltija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man portretas
asmeniškai kelia, todėl ten niekada nebuvau ir nebūsiu.

Litras

Litras  portretas
Matyt kainavo neviena brendžio dėžute toks komisijos sprendimas…
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių