Vašingtono arbitražas pradeda nagrinėti „Veolia“ ir Lietuvos ginčą

Tarptautinio investicinių ginčų sprendimo centro (ICSID) arbitražas Vašingtone pirmadienį pradeda nagrinėti Prancūzijos energetikos bendrovės „Veolia“ ieškinį Lietuvos valstybei.

Tai BNS praėjusią savaitę patvirtino Energetikos ministerija. Pasak jos, pagrindinis proceso posėdis nuotoliniu būdu prasideda kovo 29 dieną ir, numatoma, truks tris savaites. Kada arbitražo sprendimas bus paskelbtas, ministerija nekomentuoja. BNS konsultavę teisininkai mano, kad tai galėtų įvykti maždaug po metų – 2022 metų pavasarį.

Kaip ir anksčiau, bylos nagrinėjimas bus konfidencialus.

„Veolia“ grupė arbitražo procesą prieš Lietuvą inicijavo 2016 metais – bendrovė reikalauja atlyginti 79 mln. eurų žalą už jos investicijas į Vilniaus šilumos ūkį. „Veolia“ teigė, kad Lietuvos institucijų veiksmai pažeidė Prancūzijos ir Lietuvos dvišalės investicijų apsaugos sutartį, be to, jos investicijos nukentėjo ir dėl nesąžiningo Lietuvos politikų elgesio.

Anksčiau planuota, kad procesas Vašingtono arbitraže baigsis 2020 metų sausį, tačiau „Veolia“ prašymu bylos nagrinėjimas atidėtas šių metų pavasariui.

Lietuvos valstybė, savo ruožtu reikalaujanti iš „Veolia“ daugiau nei 240 mln. eurų kompensacijos už jos padarytą žalą valstybei ir vartotojams ir 2017 metais pateikusi priešieškinį arbitražui, pernai jį atsiėmė ir nutarė toliau bylinėtis šalies teismuose.

Kitame – Stokholmo arbitraže – Vilniaus savivaldybė ir jos valdomi Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) iš „Veolia“, 2002-2017 metais nuomojusio sostinės šilumos ūkį, siekia prisiteisti dar iki 560 mln. eurų.

Bylos pagrindiniai klausymai arbitraže numatomi šių metų rugpjūtį. Jie turėjo vykti pernai rugpjūtį–rugsėjį, tačiau dėl koronaviruso pandemijos buvo atidėti vieneriems metams. Sprendimo ginče tikimasi 2022 metais.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

MĖLYNAS ŠVARKELIS IR SAKMOKAS NEI PRIE KO

MĖLYNAS ŠVARKELIS IR SAKMOKAS NEI PRIE KO portretas
Lietuvėle (varguoliai), reiks mautis kelnes ir pažindintis..... Atėjo laikas...

O kur netisa?

O kur netisa? portretas
investicijos nukentėjo ir dėl nesąžiningo Lietuvos politikų elgesio.

tai

tai portretas
tik teisinis klounu cirkas demon kratyniame vasingtono konclageri aptverto spigliuota tvora.....?....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių