Vyriausybinė komisija tiria „Viados“ ir „Baltic Petroleum“ ryšius su Rusija

  • Teksto dydis:

Vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija tikrina, ar degalinių tinklai „Viada“ ir „Baltic Petroleum“ atitinka nacionalinio saugumo kriterijus, taip pat galimas jų sąsajas su Rusija, skelbia portalas 15min.lt.

Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) direktorė Neringa Andrijauskienė portalui patvirtino, kad nuo kovo 25 dienos viešosios įstaigos ir valstybės įmonės, perkančios per CPO sistemą, negali sudaryti naujų sutarčių su degalų tiekėjais.

„Naujos sutartys nuo kovo 25 dienos nėra sudaromos, kol mes visiškai neįsitikinome dėl jų atitikimo nacionaliniam saugumui. Laukiame kompetentingų institucijų išvadų“ – sakė N. Andrijauskienė.

Pasak CPO vadovės, tiekėjų tikrinimas dėl grėsmių nacionaliniam saugumui pradėtas nuo balandžio, atsižvelgiant į Viešųjų pirkimų įstatymo pakeitimus – pagal juos tiekėjų, subtiekėjų siūlymus galima atmesti, kai gamintojas ar jį  kontroliuojantys asmenys nuolat gyvena priešiškose valstybėse arba turi šios šalies pilietybę.

„Visgi sudėtingiausias ir ilgiausiai užtruko CPO LT elektroniniame kataloge esančių degalų (...) tiekėjų patikrinimas“, – teigė N. Andrijauskienė.

127 degalinių tinklas „Viada“ priklauso Ivano Paleičiko šeimos valdomai įmonei „Vaizga“ ir smulkiesiems akcininkams, o bendrovę „Baltic Petroleum“ kontroliuoja I. Paleičiko sūnus Andrius.

I. Paleičikas iki 2016 metų vadovavo Rusijos naftos milžinės „Lukoil“ valdytam degalinių tinklui „Lukoil Baltija“.

2016 metų pavasarį 100 proc. „Lukoil Baltijos“ akcijų iš Nyderlandų „Lukoil Europe Holding“ perėmė Austrijos „Amic Energy Management“. Pastaroji perėmė apie 230 degalinių tinklus Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje, o jų valdymą Lietuvoje ir Latvijoje perėmė su I. Paleičiku susijusios įmonės „Luktarna“ ir „Viada Baltija“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė to gerai

Onė to gerai portretas
Paaiškink kas tau gerai,gal kitur nereikia net išlipti iš mašinos?????

gerai

gerai portretas
kad niekada nesipilu šiose degalinėse.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių