Pereiti į pagrindinį turinį

"Formulės-1" sezonas – nuo difuzorių iki Sennos

Titulas: J.Buttonas pirmą kartą per savo karjerą tapo "Formulės 1" lenktynių pasaulio čempionu.
Titulas: J.Buttonas pirmą kartą per savo karjerą tapo "Formulės 1" lenktynių pasaulio čempionu. / "Reuters" nuotr.

Čempionatas baigėsi, tačiau skandalų uodeda dar velkasi. Beveik kiekvieną šiemečių "Formulės-1" lenktynių etapą lydėjo nesusipratimai ir intrigos užkulisiuose.

"McLaren" – melagių etiketė

2009-ųjų sezono išvakarėse, prieš Australijos didžiojo prizo (DP) varžybas, įsiplieskė diskusija dėl oro srautus reguliuojančių dvigubų difuzorių.

Komandos pasidalijo į dvi stovyklas. "BMW Sauber", "Ferrari", "Red Bull" ir "Renault" tvirtino, kad difuzoriai, kuriuos pasirinko "Brawn", "Toyota" ir "Williams" ekipos, neatitinka "Formulės-1" taisyklių ir netgi grasino boikotuoti lenktynes Melburne.

Ginčas užsitęsė ir galiausiai nukeliavo iki Tarptautinio apeliacinio teismo (ICA), bet pirmenybės prasidėjo. Australijos DP laimėjo Jensonas Buttonas, antrąją vietą užėmė Rubensas Barrichello, trečiąją – Jarno Trullis, tačiau galutinė rikiuotė paaiškėjo tik po kelių dienų.

Iš pradžių J.Trullis buvo nubaustas 25 sek. bauda – kad važiuodamas paskui saugos automobilį viename posūkių nesuvaldė bolido ir trumpam paliko trasą. J.Trullis nukrito į 12-ąją poziciją, o jo vietą užėmė 2008-ųjų pasaulio čempionas Lewisas Hamiltonas.

Tačiau, išanalizavus varžybų įrašus, paaiškėjo, kad J.Trullis buvo nubaustas vadovaujantis melagingais L.Hamiltono ir "McLaren" parodymais. Už klaidingą informaciją britas buvo diskvalifikuotas, o bauda J.Trulliui – anuliuota, ir italas vėl grįžo į 3-iąją vietą.

Tarptautinės automobilių federacijos (FIA) pasaulio autosporto taryba (WMSC) "McLaren" komandai už jos atstovų melą teisėjams skyrė pašalinimo iš trejų lenktynių bausmę, atidedant jos vykdymą metams.

F.Massą sužeidė spyruoklė

Antrojo etapo – Malaizijos DP – lenktynės buvo nebaigtos dėl tropinės liūties, pilotams nuvažiavus 33 ratus. Nugalėtoju pripažintas tuo metu pirmavęs J.Buttonas.

Prieš trečiąjį etapą – Kinijos DP – avariją sukėlė L.Hamiltonas, Ženevos (Šveicarija) priemiestyje savuoju "Mercedes" nepraleidęs pagrindine gatve važiavusio kuklaus "Peugeot-206".

Balandžio mėnesį, rengiantis Bahreino DP lenktynėms, "Formulės-1" virtuvėje pradėjo kunkuliuoti naujas patiekalas: pasklido kalbos apie alternatyvų pasaulio čempionatą, kurį, nepatenkinta FIA diktatu, inicijuoja FOTA – "Formulės-1" komandų asociacija.

Apie jokią alternatyvą nenorėjo girdėti Bernie's Ecclestone'as. "Dėl "Formulės-1" žlugo mano santuoka, todėl tikrai neleisiu jai dėl to, kas iš esmės tėra niekai, iširti", – kategoriškai pareiškė prestižinių lenktynių komercijos teisių valdytojas.

Svarstymus – kas bus, jeigu bus – užgožė incidentas 10-ajame čempionato etape: Vengrijos DP varžybose liepos 26-ąją vos per plauką išvengė žūties "Ferrari" pilotas Felipe Massa.

Važiuojant tiesiai į brazilo šalmą pataikė nuo R.Barrichello "Brawn" automobilio atšokusi spyruoklė. F.Massos "Ferrari" dideliu greičiu trenkėsi į padangų barjerą, lenktynininkas patyrė sunkią galvos traumą. Išgijęs F.Massa į čempionatą nebegrįžo. Galutinėje įskaitoje jis su 22 taškais užėmė 11-ąją vietą.

F.Briatore taško nepadėjo

"Ferrari" iš dėmesio viršūnės pasitraukė mažiau nei po mėnesio, kai išsisklaidė ažiotažas, kad F.Massą pakeis karjerą baigęs septyniskart "Formulės-1" nugalėtojas Michaelis Schumacheris.

Tuomet atėjo eilė "Renault" komandai ir vienam jo strategų Flavio Briatore.

Prieš 13-ąjį etapą – Italijos DP – buvęs "Renault" lenktynininkas Nelsonas Piquet jaunesnysis papasakojo, esą 2008-aisiais Singapūro DP varžybose F.Briatore jį instruktavo tyčia sudaužyti savo automobilį, kad pranašumą įgytų antrasis "Renault" pilotas Fernando Alonso. Už tai N.Piquet buvo pasiūlytas naujas kontraktas, tačiau netrukus brazilas buvo išprašytas iš komandos. Tokio nuvertinimo N.Piquet nepamiršo.

"Renault" pripažino, kad Singapūre neapsieita be sukčiavimo ir atleido F.Briatore. Be to, FIA WMSC sprendimu italas diskvalifikuotas visam likusiam gyvenimui – jis negalės dalyvauti jokioje su automobilių sportu susijusioje veikloje.

F.Briatore kreipėsi į teismą, prašydamas panaikinti FIA sankcijas. Buvusio "Renault" vadovo ieškinys bus pradėtas nagrinėti lapkričio 24-ąją.

Bruno primins Ayrtoną

Kai J.Buttonas džiūgavo užėmęs penktąją vietą Brazilijos DP lenktynėse ir užsitikrinęs pasaulio čempiono titulą, kitą sezoną "Formulės-1" varžybose debiutuosianti "Campos Meta" ekipa baigė derinti sutartį su Bruno Senna – 1994-aisiais žuvusio legendinio Ayrtono Sennos sūnėnu.

"Mums didelė garbė grąžinti Sennos pavardę į "Formulės-1" lenktynes", – teigė vienas "Campos Meta" vadovų Enrique Rodriguezas de Castro.

Tačiau Konstruktorių taurę iškovojusios "Brawn" komandos savininkas Rossas Brownas įsitikinęs, kad J.Buttono pergalė – ne vienkartinė.

"Kasmet "Formulės-1" šeimą papildo nauji jauni žmonės. Nekantrauju pamatyti, ką pademonstruos B.Senna, juo labiau kad niekada nepamiršiu, kaip važiavo didysis Ayrtonas. Vis dėlto daugiausiai tikiuosi iš Jensono, nes, mano nuomone, jis turi M.Schumacherio savybių ir vieną jų – iškovoti kelis titulus iš eilės", – svarstė R.Brownas.


2009 m. pilotų dešimtukas

Lenktynininkas Šalis Komanda Taškai
1. Jensonas Buttonas D.Britanija "Brawn" 95
2. Sebastianas Vettelis Vokietija "Red Bull" 84
3. Rubensas Barrichello Brazilija "Brawn" 77
4. Markas Webberis Australija "Red Bull" 69,5
5. Lewisas Hamiltonas D.Britanija "McLaren" 49
6. Kimis Raikkonenas Suomija "Ferrari" 48
7. Nico Rosbergas Vokietija "Williams" 34,5
8. Jarno Trullis Italija "Toyota" 32,5
9. Fernando Alonso Ispanija "Renault" 26
10.Timo Glockas Vokietija "Toyota" 24


Konstruktorių taurė

Komanda Taškai

1. "Brawn" 172

2. "Red Bull" 153,5

3. "McLaren" 71

4. "Ferrari" 70

5. "Toyota" 59,5

6. "BMW Sauber" 36

7. "Williams" 34,5

8. "Renault" 26

9. "Force India" 13

10. "Toro Rosso" 8


2010 m. kalendorius

Bahreino DP kovo 12–14
Australijos DP kovo 26–28
Malaizijos DP balandžio 2–4
Kinijos DP balandžio 16–18
Ispanijos DP gegužės 7–9
Monako DP gegužės 14–16
Turkijos DP gegužės 28–30
Kanados DP birželio 11–13
Europos DP birželio 25–27
D.Britanijos DP liepos 9–11
Vokietijos DP liepos 23–25
Vengrijos DP liepos 30 – rugpjūčio 1
Belgijos DP rugpjūčio 27–29
Italijos DP rugsėjo 10–12
Singapūro DP rugsėjo 24–26
Japonijos DP spalio 1–3
Korėjos DP spalio 15–17
Abu Dabio DP spalio 29–31
Brazilijos DP

lapkričio 12–14

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų