Ką daryti, kai automobilio remonto išlaidos viršija jo vertę?

  • Teksto dydis:

Lietuvos keliais vis dar rieda daug senų transporto priemonių, kurioms vis dažniau prireikia remonto. Ką daryti, kai automobilio remonto išlaidos viršija jo vertę?

„Vis dar nereti atvejai, kai transporto priemonė įsigyjama už maždaug 1-1,5 tūkst. eurų ir atsiradus nemažam gedimui tenka investuoti daug lėšų. Tais atvejais, kai automobilio remonto išlaidos viršija jo vertę reikėtų įvertinti, ar tikrai verta investuoti į jo remontą, ar atiduoti jį transporto priemonių atliekų tvarkytojams“, – sako Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijos (ENTPTA) vadovas Vladimiras Jankoitas.

Transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto įmonės „TomServis“ vadovas Tomas Kazlauskas mini, kad maždaug iki 60-70 proc. serviso klientų, kurių turimų automobilių vertė siekia iki 3 tūkst. eurų, vis tik linkę transporto priemonę remontuoti, nors remonto išlaidos ir viršija automobilio vertę.

„Ypač tai galioja tų automobilių, kurių vertė siekia apie 1 tūkst. eurų, savininkams. Jie transporto priemonę remontuoja, nes nusipirkus kitą tokios pat vertės automobilį pateks į tą pačią balą“, – komentuoja T. Kazlauskas.

Į „TomServis“ dėl remonto daugiausia kreipiasi vairuotojai, kurių turimų lengvųjų automobilių amžius siekia apie 10-12 metų. „Klientams visuomet pasakome apie riziką vairuoti netvarkingą automobilį ir dauguma mūsų klientų, ypač turinčių šeimą ir vaikų, itin atsakingai žiūri į automobilio remontą ir perka ne pačias pigiausias detales. Jie nori patys jaustis saugiai ir užtikrinti saugumą aplinkiniams“, – kalba autoserviso vadovas.

„Volvo“ automobilius aptarnaujančio autoserviso „Autodiena“ darbų vadovo Stanislavo Konickio teigimu, servise remontuojamų automobilių vidutinis amžius siekia apie 10 metų, o tokių automobilių, kurių vertė yra mažesnė nei 2 tūkst. eurų, pasitaiko retai.

„Neretai mūsų klientai renkasi automobilio remontą, kai neturi kitos išeities, t. y. neleidžia jų finansinės galimybės įsigyti kitą transporto priemonę ir dar galioja turimo automobilio techninė apžiūra. Būna atvejų, kad paaiškėjus didelėms remonto išlaidoms savininkas automobilio netvarko, neatmetu galimybės, kad ir važinėja su techniškai netvarkinga transporto priemone, dar turinčia galiojančią techninę apžiūrą“, – kalba S. Konickis.

V. Jankoito nuomone, vis tik itin susidėvėjusio automobilio vertėtų atsisakyti, nes po remonto tik laikinai pagerėja jo techninė būklė ir tokios transporto priemonės eksploatacija kelia grėsmę eismo dalyviams ir patiems vairuotojams.

Lengvųjų automobilių parkas Lietuvoje vis dar yra ganėtinai senas. „Regitros“ duomenimis, pernai naudoti lengvieji automobiliai sudarė apie 84 proc. visų 2018 metais pirmą kartą registruotų lengvųjų automobilių, o vidutinis automobilio amžius siekė 14,4 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tika

Tika portretas
susiremontuosi savo transporto priemonę žinosi, kad ji sutvarkyta ir kas joje pakeista. Nusipirksi naują ir nežinosi kas joje buvo tvarkyta, kada keista ir pan. Gal tik pardavimui ir tesutvarkyta, o po to vėl kiši ir dar didesnius pinigus. Tai manau geriau apsimoka susitvarkyti savo ir toliau važinėti.

Joo

Joo portretas
Labai paprasta aritmetika: suremontavus turimą automobilį turėsi pakenčiamą auto pavažiavimui. Bet jei už tas pačias remonto išlaidas nupirksi kitą tai dar reikės papildomai pinigų to kito auto remontui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių