„Kauno ruduo“ – tradicija be išimčių: kuo nustebins žiūrovus?

  • Teksto dydis:

Ralis "Kauno ruduo" – ne vien varžybos. Viena šio tradicinio renginio tradicijų – pagerbti legendinių lenktynininkų Arvydo ir Kastyčio Girdauskų atminimą, automobilių sporto veteranus.

Laukia ir žvyro danga

47-ojo "Kauno rudens" startas numatytas rugsėjo 19-ąją miesto Rotušės aikštėje.

Ralio dalyviai, įveikę 103,51 km maršrutą su viena rungtimi ant žvyro dangos ir ant penkių asfaltuotų atkarpų, finišuos tos pačios dienos pavakarę vėlgi Rotušėje aikštėje.

Gerokai ilgesnė – 169,07 km distancija, besidriekianti Kauno miesto ir rajono bei Šakių rajono teritorijomis su trimis rungtimis ant žvyro ir vienuolika rungčių ant asfalto dangų, laukia Lietuvos mini ralio čempionato 4-ojo etapo, praturtinsiančio "Kauno rudens" programą, dalyvių.

"Kauno rudens" ralis – vienos seniausių automobilių sporto varžybų Lietuvoje, nuo 1974-ųjų organizuojamos kasmet, be pertraukų.

"Kauno rudens" ralis – vienos seniausių automobilių sporto varžybų mūsų šalyje, prasidėjusios 1974-aisiais ir nuo to laiko organizuojamos kasmet, be pertraukų. 1981-aisiais šiam renginiui suteiktas tarptautinis statusas.

Jubiliatai vairuos "Volgą"

Pagerbti buvusius varžovus ir draugus lenktynių trasose kasmet į Kauną atvykdavo nemaža grupė buvusių ralio dalyvių, dabar išsibarsčiusių po visą pasaulį.

Deja, šiemet dėl COVID-19 pandemijos ir privalomos saviizoliacijos buvę A. ir K.Girdauskų bičiuliai bei varžovai neatvyks, tačiau jau dabar nepamiršusiems šios tradicijos lenktynių organizatoriams plaukia palaikymo ir sveikinimo telegramos iš Baltijos šalių, Vokietijos, Graikijos, Izraelio, JAV.

Istorija: "Kauno rudens" dalyviams teko pasivaržyti ir prie "Žalgirio" arenos. (Tomo Raginos nuotr.)

Išskirtinės pagarbos nusipelnė ir šio ralio dalyviai – Vytautas Vanagas, švenčiantis savo 90-metį, ir Algirdas Rymonis, neseniai pažymėjęs 85-erių metų jubiliejų.

Garbių veteranų tandemas nė už ką neketina praleisti jų pamėgto "Kauno rudens".

Varžybų organizatoriai, Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF), sukaktuvininkų bičiuliai juos sveikins lenktynių starto vietoje, Rotušės aikštėje, kur senjorai atvairuos jų sportinę jaunystę menančią "Volgą GAZ 21". Tą pačią, kuria A.Rymonis su Sauliumi Praninsku 2009 m. laimėjo ralį "Aplink Lietuvą".

Jubiliatų ekipažas pradės "Kauno rudens" ralį, nes organizatoriai jų automobiliui skyrė pirmą starto numerį.

Vyriausiam ekipažui konkurenciją sudarys ir kiti ralio organizatorės – Tarptautinės automobilių sporto veteranų asociacijos – nariai.

Vienas tituluočiausių šalies lenktynininkų Eugenijus Tumalevičius į "Kauno rudens" trasas išvairuos "Subaru Impreza", savo techniką lenktynėms kruopščiai rengia Zenius Balčiūnas, Juzefas Malevskis su Algirdu Griciumi, Rimgaudas Statnickas su Rimantu Pukėnu, Modestas Jakas su Silverijumi Lapėnu, Andrius Čygas su Sigitu Januška.

Retenybė: žiūrovai galės paganyti akis į ne kasdien gatvėse ir keliuose sutinkamus automobilius. (Algimanto Brazaičio nuotr.)

Šiemetinis ralis – ne pirmos varžybos ir jauniausiajai jo dalyvei, dvylikametei Kotrynai Matijošaitytei, kuri į lenktynių navigatorės paslaptis gilinsis iš kartu su ja važiuosiančio patyrusio Roberto Aleksyno.

Išsidalys trofėjus

Dalyvausiantiems Lietuvos mini ralio čempionate tai bus paskutinio etapo varžybos, po kurių paaiškės čempionai ir prizininkai.

Neabejojama, kad kova dėl titulų bus atkakli, nes tik dviejose klasėse – SGC-4 ir IS – jų lyderiai jau gali matuotis nugalėtojo karūną. Tai šiame ralyje dalyvaujančio Zeniaus Balčiūno sūnus Karolis ir Mindaugas Bielikas.

Klasės SGC-1 lyderis Aurimas Margevičius, surinkęs 81 tašką, negali jaustis ramus, nes jį dar gali aplenkti Vilius Lingė.

Tarp SGC-2 klasės dalyvių pirmaujantį Aurimą Kučinską gali pranokti net du varžovai – Redas Alubickis ir Robertas Valkeris, o SGC-3 lyderį Audrių Sinkevičių – net trys konkurentai: Tomas Kažemėkaitis, Vytautas Venclovas ir Paulius Skarbalius.

Panaši padėtis ir OC bei V įskaitose, o jaunimo klasėje ir Irmantas Buivydas, ir Povilas Čaikauskas užkopti ant aukščiausio nugalėtojų pakylos laiptelio turi lygias galimybes.

Ralyje – klasika

"Kauno rudens" žiūrovus nustebins ne vien standartiniai gamykliniai ar specialiai lenktynėms parengti sportiniai, bet ir vis didesnio dėmesio susilaukiantys istoriniai automobiliai.

Ralio trasomis riedės įspūdingas senolis "Aston Martin DB3S", kurį vairuos Lietuvos automobilių klubo (LAK) klasikinių automobilių padalinio vadovas Šarūnas Žitkevičius su žmona Aušra.

Lietuvos klasikinių automobilių klubo vadovas Gitautas Žičkus jaučia išskirtinį prielankumą "Mercedes Benz 320", o Donatas Pauliukas – legendiniam "Studabaker".

Ineta Žičkaitė į "Kauno rudens" trasas išvairuos "Buick Sport Roadster 5.0", Tomas Bilius su Laura Kolesnikova – "Crysler CM", o Artūras Mačiuika su žmona Gintare kviečia atidžiau pažvelgti į jų gražuolį "Plymouth Deluxe".

Kartu su visais

"Kauno rudens" ralio dalyvių kolonoje visateisiai jausis ir žmonės, turintys negalią, vairuosiantys specialios paskirties automobilius.

Prie starto linijos Rotušės aikštėje savąjį "VW Golf" atvairuos ir neseniai įvykusios ralio "Aplink Lietuvą" laimėtojai širvintiškiai Algimantas Kojis ir Vytautas Bareckas.

Su jais konkuruos Rolando Šukio ir Ramintos Šukytės ekipažas, vairuosiantis "Volvo S70", su "Audi 80" startuos Robertas Šimonis ir Rokas Dailydė bei Rūta Kupčinskaitė su Tadu Bartasevičiumi, pasirinkę "Toyota Yaris".



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
daug kur skaičiau ir nera informacijos, kur kada kokiose rungtyse vaziuos.... rasyta prirasyta, toks ispudis kad viskas tik dalyviams, o ziurovai matyt nereikalingi.

Žalia Lietuva

Žalia Lietuva portretas
Ko tuos laužus sutempė į Rotušės aikštę,visokie fralistai,baikeriai yra kaip iškrypėliai,kuriems patinka rodyti savo organus,tai lygiai tai pat ir šiems trūksta dėmesio.Varykit į savo Kačerginės žiedą ir iš ten startuokit bld.............
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių