Motociklu aplink pasaulį – per 40 dienų

  • Teksto dydis:

Prieš pusantro šimto metų rašytojo Žiulio Verno knygos veikėjas Filijus Fogas pasaulį apkeliavo per 80 dienų. Druskininkietis Karolis Mieliauskas šio rudens pradžioje apsukti Žemės rutulį pasiruošęs dvigubai greičiau – per 40 dienų. Motociklu.

Kai skaitote šias eilutes, jis jau bus startavęs Druskininkuose. Iš Pietų Lietuvos jis pajudės į rytus ir rugsėjo 27 d. grįš ten pat atkeliavęs iš vakarų.

Ekstremalios kelionės

Šių metų vasario mėnesį motociklu pasiekęs šalčiausią apgyvendintą vietą žemėje, Sibiro gilumoje tūnantį Oimjakono kaimą Karolis Mieliauskas išsiruošė į dar vieną nuotykį dvirate transporto priemone: keliaus aplink pasaulį. Jo laukia 20 tūkst. kilometrų kelionė per visą Eurazijos žemyną, per Šiaurės Ameriką ir vėl per visą Europą atgal į Druskininkus, kuriuose jis ir startuos. Ir tą maršrutą keliautojas pasiruošęs įveikti per 40 dienų.

"Mintis apkeliauti aplink pasaulį, manau, daugeliui žmonių sukasi galvoje. Ir aš nesiruošiu jos nuvertinti. Vieni pasitaikius galimybei medžioja lėktuvo bilietus į skirtingus žemynus, kiti tai bando daryti automobiliu. Aš esu pratęs prie ekstremalesnių kelionių ir mano įrankis – motociklas", – trumpai paaiškino Karolis. Ekstremalios kelionės, tokios kaip važiuoti užšalusiu Baikalo ledu ar važiuoti esant didesniam nei 50 laipsnių speigui šalčiausios apgyvendintos vietos žemėje link Karoliui yra tarsi meditacija. Todėl jis dažniausiai motociklu važiuoja vienas.

"Šios, kaip ir daugelio kitų, mano kelionių pirminis tikslas nėra geografinis pažinimas. Jei važiuočiau vien pasidairyti, tai daryčiau su šeima. Kadangi motociklas man yra  aktyvios meditacijos ir savižvalgos įrankis, aš susikuriu  sudėtingesnes sąlygas, pavyzdžiui – tam tikras laiko normas. Tad ir šioje kelionėje laiko labai nešvaistysiu, beveik visą laiką kiekvieną dieną sėdėsiu ant motociklo tiesiu stuburu", – plačiau papasakojo Karolis.

Vis dėlto jis be sustojimų viso maršruto nenuvažiuos. Keliauninkas sustos aplankyti toli nuo namų gyvenančių lietuvių, pakvies juos į 2021 m. Druskininkuose vyksiančias Pasaulio lietuvių sporto žaidynes.

Aš esu pratęs prie ekstremalesnių kelionių ir mano įrankis – motociklas.

Kovoti teks ir su gamta

Kelionė prasidėjo ankstyvą rugpjūčio 17-osios rytą Druskininkuose. Motociklininkas pajudėjo link Rusijos sienos per Latviją, ir tada jo laukė daugiau nei 10 tūkst. km kelias per visą Rusiją iki Vladivostoko. Tūkstančiai kilometrų vieninteliu keliu beveik per visišką tuštumą.

"Pro Sibirą važiavau ne kartą. Ir galiu pasakyti, kad galvoti, jog apie Sibirą ką nors supranti, yra pats didžiausias naivumas, koks tik galėtų būti. Tarp miestų – po 1 000 km. O aplink – nieko, tik didinga laukinė gamta, kuri nuolat krečia išdaigas. Pavyzdžiui, prieš porą metų vienus keliautojus ten užsnigo iki kelių liepos mėnesį. O dabar ten dega miškai. Dega plotas, prilygstantis visai Lietuvai", – įspūdžiais pasidalijo K.Mieliauskas.

Pasiekęs Vladivostoką motociklininkas turės keltis per Ramųjį vandenyną. Nors žemės rutulio skersmuo – kiek daugiau nei 40 tūkst. km, motociklo odometras kelionės metu prasuks tik kiek daugiau nei 20 tūkst. km. Jūromis ir vandenynais kilometrų tokia transporto priemone riedėti neįmanoma, tad juos teks perskristi. Kadangi nuotykių ieškotojas visą kelią važiuos tuo pačiu "KTM 790 Adventure" motociklu, norėdamas įveikti 40 dienų laiko normą, Karolis persikeldamas iš Vladivostoko į Los Andželą jį turės pasiimti su savimi. Į rankinį bagažą visas motociklas netilps, tad dėl transporto logistikos keliautojui padės partneriai iš "Hoptrans", pasirūpinsiantys, kad lietuviui skirtinguose pasaulio kraštuose savo transporto priemonės nereikėtų ilgai laukti.

Antrasis kelionės etapas prasidės legendiniame Santa Monikos paplūdimyje, legendiniu "Route 66" keliu lietuvis judės Čikagos link. Pakeliui jis susitiks su keliomis lietuvių bendruomenėmis. Nuo Čikagos – tiesiu taikymu į Niujorką. Iš Niujorko – vėl per Atlanto vandenyną į Londoną ir europietiškomis magistralėmis namo, į Druskininkus. Keliautojas juokiasi, kad paskutiniai du tūkstančiai kilometrų bus sunkiausi, mat reikės važiuoti jau skersai išilgai išmaišytais nuobodžiais greitkeliais. Finišas – rugsėjo 27 d. Druskininkuose, kurie tuo metu minės turizmo dienas.

Ilgiausias važiavimas

Druskininkietis anksčiau buvo pratęs važinėti bent 10 metų amžiaus vieno cilindro motociklu. Ši kelionė bus kitokia, kiek komfortiškesnė, mat jis sės ant visiškai naujo dviejų cilindrų "Enduro" klasės "KTM 790 Adventure" balno.

"Vienareikšmiškai motociklas žada, kad šioje kelionėje turėsiu daugiau komforto nei bet kurioje ankstesnėje kelionėje. Bet aš į ilgą kelią leisiuosi su daiktu, kurį išbandžiau tik minimaliai. Tad tai bus kartu ilgiausias bandomasis važiavimas. Bent jau šiuo motociklu dar niekas nevažiavo aplink pasaulį", – sakė K.Mieliauskas.

"KTM 790 Adventure" – naujas modelis austrų motociklų gamintojo gamoje, tad didelė tikimybė, kad rugsėjo pabaigoje Karolis bus pirmasis, su juo prasukęs daugiau nei 20 tūkst. km. Tad ši kelionė taps ne tik lenktynėmis su laiku aplink pasaulį, bet ir ilgiausiu bandomuoju važiavimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Asilas ir komentaruose tik asilas.

...,>Anonimas...,

...,>Anonimas..., portretas
neDVEJETUKININKAMS as!!! rasau...,AS!!! rasauTIEMS kurie turi PAKANKAMAI isLAVINTAS SMEGENIS...TASKAS

Anonimas

Anonimas portretas
Jūs gal kaip minimum apskritai gramatikos mokinkitės nes net man dvejetukininkui sunku perskaityti ką jus rašote...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių