Pavojai tyko ir stovėjimo aikštelėse

  • Teksto dydis:

Artėjant didžiausioms metų šventėms prekybos centrai prisipildo lankytojų. Grūsčių nepavyksta išvengti stovėjimo aikštelėse, kiemuose, kitose parkavimo vietose, todėl ir apgadintų automobilių nestinga.

Didžiuliai nuostoliai

Bendrovės „Lietuvos draudimas“ duomenys rodo, kad nuostoliai, patirti aikštelėse, parkavimo vietose, šiemet vairuotojams jau kainavo beveik 2,5 mln. eurų. Automobilių savininkai turėtų būti itin atidūs prieš šventes.

„Žmonės randa apgadintas transporto priemones. Už tokius nuostolius šiemet jau išmokėjome daugiau nei 335 tūkst. eurų. Apgadinus svetimą automobilį ir turtą, negalima pasišalinti iš įvykio vietos, nes tai užsitraukia rimtų padarinių“, – sakė „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Net jei abi transporto priemonės nejuda ir variklis nepaleistas, tačiau atidarant dureles subraižoma, įlenkiama kito automobilio dalis – tai laikoma eismo įvykiu.

Anot jo, dauguma aikštelių prie parduotuvių, prekybos centrų yra filmuojamos, todėl atsakomybės išvengti nepavyks. Paliktas raštelis taip pat nėra išeitis, nes nesušvelnina padaryto nuostolio ir nepadeda išvengti administracinės atsakomybės.

Deklaracija būtina

Pasak eksperto, pastebima, kad itin daug eismo įvykių stovėjimo aikštelėse nutinka važiuojant atbuline eiga ar parkuojantis priekine eiga.

„Mūsų bendrovės duomenimis, tokie nuostoliai šiemet klientams jau kainavo beveik 200 tūkst. eurų. Vidutinė tokio nuostolio suma siekia beveik 700 eurų, tokių kreipimųsi šiemet sulaukėme jau beveik 300. Įvykiai nutinka neatsargiai manevruojant, per skubėjimą nesilaikant saugių atstumų“, – vardijo pašnekovas.

Anot jo, dar vienas dažnas nuostolių pobūdis stovėjimo aikštelėse yra žala, padaryta durelėmis.

„Tokiais atvejais dažniausiai pažeidžiamas automobilio dažų sluoksnis, apgadinamas, įlenkiamas sparnas, durelės. Net jei abi transporto priemonės nejuda ir variklis neužvestas, tačiau atidarant dureles subraižoma, įlenkiama kito automobilio dalis – tai laikoma eismo įvykiu. Todėl nutikus nelaimei būtina užpildyti eismo įvykio deklaraciją ir kitus dokumentus.

Gali pasirodyti, kad trinktelėjimas durelėmis padaro itin smulkią ir nereikšmingą žalą, tačiau vis tiek sukelia nuostolių ir papildomų išlaidų. Šiemet tokiems nuostoliams atlyginti jau išmokėjome daugiau nei 6 tūkst. eurų. Pavyzdžiui, pernai didžiausia nuostolio suma siekė beveik 4 tūkst. eurų“, – sakė ekspertas.

Skubėjimas nepadės

Stovėjimo aikštelėse, ypač per apsipirkimo karštinę dažnos situacijos, kai yra sudėtinga atidaryti ar prilaikyti dureles, nes rankos yra užimtos pirkiniais. Specialistas teigė, kad įspėti ir priminti apie saugų elgesį reikėtų ir vaikus, pagyvenusius žmones.

„Jie taip pat skuba išlipti, todėl gali durelėmis subraižyti ar sutrenkti kitam automobiliui į šoną. Priminkite vaikams, kad į parduotuvę reikia eiti tam skirtais takais, pasirūpinkite, kad jie nebėgiotų važiuojamąja dalimi“, – dėstė jis.

Parkuojantis patariama įvertinti, kiek vietos palikta jūsų automobiliui, įsitikinti, kad galėsite saugiai išlipti iš transporto priemonės, kad ir kitai transporto priemonei pavyks saugiai išvažiuoti.

„Parkuojantis ir išvykstant nuostolių būna daugiausia, todėl pagalvokite tiek apie save, tiek ir apie kitus eismo dalyvius. Nepamirškite elementarių Kelių eismo taisyklių, ypač važiuodami atbuline eiga, sukdami į kairę ar dešinę. Nepaisant to, kad aikštelėse, kiemuose greitis nedidelis, atidumas būtinas ir čia“, – priminė A.Juodeikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fvhu

Fvhu portretas
Nesąmonė,kas jau čia taip gadina .Nuima pinigus iš draudimo susitarus su draudėjų.Registruoja nedidelę avariją o jos nebuvo, pažįstamų draudikų pagalbą išrado pinigus už nuostolius.Ir pinigai už nieką.

Nereikia

Nereikia portretas
pvazineti lauzais,kurie subyra palietus durelemis! I Paryziu tokius triznius - numirtu pamate,kaip ten koznas pastumdo dvi auto,kad tarp ju savaja pastatytu!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių