Plytinės kartodrome klojami saugaus vairavimo pamatai

  • Teksto dydis:

Viename seniausių, 53-ąjį gimtadienį šiemet atšventusiame Plytinės kartodrome Vilniuje net vėlų rudenį netyla mažųjų automobiliukų gausmas.

Finišavus kartingo čempionatui ir kitoms varžyboms treniruočių procesą suaktyvino vaikų kartingo būrelio, labiau žinomo kartingų akademijos vardu ir daugiau nei dešimtmečio tradicijomis, lankytojai.

Čia jaunieji talentai, mokyklinio amžiaus vaikai nuo 5 iki 16 m., ne tik varžosi, bet ir mokosi vairavimo paslapčių. Kasmet akademiją baigia per 50 vaikų.

„Žinoma, vaikai labiausia trokšta ir veržiasi lenktyniauti, tačiau prieš siekdami rekordų trasoje jie privalo išmokti saugaus vairavimo pagrindų, perprasti, kaip taisyklingai stabdyti, kaip taisyklingai laikyti vairą, patiria pirmąsias slydimo ir jo suvaldymo pamokas ir tik po to įgyja teisę įgūdžius pademonstruoti trasoje“, – sako kartingo akademijos mokytojas Eimantas Micius.

Kad vaikai mokytųsi ir ugdytų įgūdžius kartu su bendraamžiais, akademijos auklėtiniai suskirstyti į keturias grupes. Pirmojoje – micro – vairavimo paslapčių mokosi mažiausieji (6–8 m.), kuriems patikėti vaikiški kartai.

Mini grupę sudaro labiau pažengę (9–11 m.), važiuojantys irgi su vaikiškais kartais.

Junior 1 grupėje tobulinasi 12–16 m. vaikai, važiuojantys su 9 AG kartu, o maždaug tokio pat amžiaus, tačiau labiau patyrę treniruojasi ir lenktyniauja su galingiausiais – 13 AG pajėgumą išvystančiais kartais.

Per savaitę skirtingų grupių lenktynininkams rengiamos 7 pamokos – jauniausiųjų grupių atstovams 2 kartus per savaitę po 2 važiavimus, o vyresniesiems – 1 kartą po 3 važiavimus.

Žinia, vaikai visada nori ir veržiasi lenktyniauti, tačiau kaip Plytinės kartodromo darbuotojai užtikrina dalyvių saugumą nelengvomis karantino sąlygomis?

„Tai yra svarbiausia mūsų užduotis ir kasdienis rūpestis, – sako Plytinės kartodromo vadovas Darius Jonušis. – Užsiėmimų tvarkaraštį pakoregavome taip, kad treniruotes vieni pradeda tik tada, kai ankstesnės grupės dalyviai jau būna apleidę kartodromą. Po kiekvienos treniruotės ar lenktynių rūpestingai dezinfekuojama visa technika ir inventorius, nuolat primename atvykusiems, kad rezultatus bei pasirodymų įspūdžius jie aptartų ne didesnėse kaip 3 asmenų grupėse“.

D. Jonušis džiaugiasi, jog šiemet pavyko gerokai atnaujinti vaikų naudojamą įrangą: šalmus, pošalmius, kaklo apsaugas ir kitą inventorių.

Tačiau didžiausia ir ilgai laukta permaina Plytinės kartodrome – tai nauja švieslentė, įsigyta ir sumontuota laimėjus konkursą, bendrai finansuojamą valstybės Sporto rėmimo fondo lėšomis ir administruojamą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos. Dabar kiekvienas varžybų dalyvis, sukantis ratus trasoje, dideliame ekrane mato savo ir varžovų rezultatus ir gali čia pat koreguoti strategiją ar taktiką.

Šią naujovę jau perprato ir teigiamai įvertino ne tik kartingo akademijos lankytojai.

„Džiaugiuosi techniniu bazės progresu, o dar labiau – matydamas, kad mūsų akademijos auklėtiniai kaskart vairuoja vis saugiau ir atsakingiau“, – sako treniruočių procesą stebintis D. Jonušis.

Jis tvirtai įsitikinęs, jog kuo daugiau gatvėse ir užmiesčio keliuose važinės kartingo subtilybes pažinusių žmonių, tuo saugiau bus mums visiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių