Reikia keisti ne tik variklio tepalus

  • Teksto dydis:

Kad reikia keisti automobilio variklio tepalus periodiškai, žino kiekvienas, tačiau specialistai pastebi, jog, nepaisant vis didėjančio automobilių su automatinėmis pavarų dėžėmis pasirinkimo, vairuotojai vis dar neišsiugdo įpročio pasirūpinti ir jų alyvos keitimu, nors tai – bene dažniausia gedimų priežastis.

Svarbus intervalas

"Pavarų dėžės, kaip ir variklio, alyvą reikia stebėti ir laiku keisti tokiais intervalais, kokius nurodo gamintojas. Ypač atidiems reikia būti automobilių su automatine pavarų dėže savininkams, nes čia net menkiausias alyvos trūkumas gali sukelti rimtų gedimų, o bet kokie eksperimentai kainuoti brangiai", – esminį principą įvardija "Total" atstovybės Lenkijoje techninio skyriaus vadovo Andrzejus Husiatynskis.

Pasak techninio skyriaus vadovo, automatinės pavarų dėžės alyvą reikia keisti priklausomai nuo dėžės tipo ir nuvažiavus skirtingą kiekį kilometrų.

"Vairuotojams, kurių automobiliuose įtaisyta dvigubos sankabos transmisija (DSG), ypač populiari "Volkswagen", "Audi", "Ford" ar "Porsche" markės automobiliuose, alyvą keisti patariama kas 50–80 tūkst. km. Jeigu jūsų automobilio transmisija belaipsnė (CVT) – tuomet keisti alyvą rekomenduojama kas 60–120 tūkst. km", – patarė specialistas.

Ekspertas pastebi, kad alyvos keitimo intervalas dažniausiai būna nurodytas automobilio gamintojo rekomendacijose, tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kada kai kurie automobilių gamintojai nurodo, jog pavarų dėžei nereikalinga jokia priežiūra. A.Husiatynskio teigimu, net ir tokiu atveju, nuvažiavus 250 tūkst. km reikia keisti alyvą ir filtrus, patingėjus tuo pasirūpinti neišvengiama problemų.

Gedimo priežastis

Autoserviso vadovo Tomo Marecko teigimu, ne visi vairuotojai supranta, kad automatinėms pavarų dėžėms alyvos keitimas yra būtinas. Prisirinkę klaidinančios informacijos vairuotojai nusprendžia to nedaryti, tačiau vėliau vis tiek yra priversti kreiptis pagalbos.

"Naujų automobilių savininkai nekeisdami alyvos gali nuvažiuoti ir 200 tūkst. km, tačiau vėliau vis tiek susidurs su problemomis. Net ir tuo atveju, jei nusipirkus dėvėtą automobilį vairuotojas laiku pastebi, kad nebuvo keista automatinės pavarų dėžės alyva ir tuo pasirūpina, labai tikėtina tolimesnių problemų išvengti nepavyks, nes alyvos keitimas – prevencinis veiksmas", – apie darbe pasitaikiančias situacijas pasakoja ekspertas.

T.Marecko teigimu, jeigu vairuotojas neranda gamintojo pateiktos informacijos apie automobilio alyvos keitimo intervalą, o automobilio prietaisų skydelyje nėra įrengta įspėjimo lemputė, užsideganti, kai kyla problemų su pavarų dėže, tuomet reikėtų įvertinti pačios alyvos būklę. Pirmieji požymiai – patamsėjusi spalva ir juntamas naftos produktų degimo kvapas. "Naujai pakeista, tvarkingos automatinės transmisijos alyva yra rausvos, žalsvos arba gelsvos spalvos, tad, jei pavarų dėžės karteryje matoma alyva yra pageltonavusi ar net pajuodavusi, ją reikia keisti", – aiškino T.Mareckas.

Pagailėjus pinigų kokybiškai alyvai ir pasirinkus pigesnę, vėliau tenka kelias dešimtis kartų daugiau sumokėti už transmisijos remontą.

Specialisto teigimu, labai svarbu periodiškai patikrinti automatinės pavarų dėžės alyvos lygį, nes tai – viena iš dažniausių automatinių pavarų dėžių gedimo priežasčių. "Pirmas signalas – jei pavarų dėžė  pavaras pradėjo perjungti aštriau. Pavarų perjungimas važiuojant automobiliu su automatine pavarų dėže turi vykti sklandžiai, tad jei pajutote, kad aukštesnė pavara jungiama pavėluotai, turėtume patikrinti pavarų dėžės alyvos lygį", – teigė specialistas.

T.Marecko teigimu, nauji automobilių modeliai dažniausiai nebeturi alyvos lygio matuoklio, todėl pačiam tai atlikti ne visada įmanoma. Netikrinant ar nekeičiant pavarų dėžės alyvos, ilgainiui gali tapti sunku įjungti pavarą arba jas jungiant bus juntamas trūkčiojimas. Blogiausiu atveju pavarų išvis bus neįmanoma įjungti ir automobilį teks transportuoti į autoservisą.

Permoka siekdami sutaupyti

Ekspertai įspėja, kad dažniausiai klaidas vairuotojai daro bandydami sutaupyti. A.Husiatynskis akcentuoja, kad ypač svarbu naudoti tik tos specifikacijos ir sertifikacijos alyvą, kurią nurodo automobilio gamintojas.

"Pagailėjus pinigų kokybiškai alyvai ir pasirinkus pigesnę, vėliau tenka kelias dešimtis kartų daugiau sumokėti už transmisijos remontą, todėl ypač svarbu atsižvelgti ir į alyvos kokybę. Taip pat patartina rinktis tų gamintojų produktus, kurie tiesiogiai bendradarbiauja su automobilių gamintojais ir vairuotojams gali pasiūlyti specializuotas alyvas įvairių tipų transmisijoms", – aiškino "Total" atstovas.

Kita dažniausiai pasitaikanti klaida, pasak T.Marecko, tinkamos specializacijos neturinčių meistrų pasirinkimas arba eksperimentavimas savo jėgomis. "Meistras, įgudęs keisti variklio alyvą, nebūtinai sugebės pakeisti transmisijos alyvą. Bandyti sutaupyti ir šiuo darbus atlikti savarankiškai taip pat nėra gera mintis. Be specialios įrangos iš pavarų dėžės pavyks išleisti tik apie 30–50 proc. senos alyvos, o joje likusi didesnė senos alyvos dalis neužtikrins gero tolimesnio automatinės pavarų dėžės darbo", – aiškina specialistas. Šiandien automatinės pavarų dėžės alyvos keitimas, priklausomai nuo reikiamo jos kiekio, gali kainuoti nuo 25 eurų. Palyginti, automatinės pavarų dėžės remonto kaina, patingėjusiems ją tinkamai prižiūrėti, gali skirtis ir aštuonis kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių