Skubotas sprendimas stumia į bankrotus

Lietuvos transporto įmonės prašo aplinkos ir finansų ministrų atšaukti skubotą taršos mokesčio sprendimą, pradėtą taikyti atgaline data, nesikonsultuojant su verslo atstovais.

Mokestis gerokai ūgtelėjo

Skaičiuojama, kad kai kuriems pervežimo paslaugų teikėjams dėl pakeistų taisyklių taršos mokestis išaugo net septynis kartus.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ inovacijų ir transporto politikos sekretoriaus Andriaus Burbos teigimu, šiemet asociacija sulaukia vis daugiau transporto įmonių nusiskundimų dėl drastiškai išaugusio taršos mokesčio, kurį susimokėti reikia atgaline data pagal pakeistą taršos mokesčio skaičiavimo tvarką.

2021-iesiems baigiantis skubotai, nesikonsultuojant su verslu, buvo pakeistos taršos mokesčio skaičiavimo taisyklės.

„2021-iesiems baigiantis aplinkos ir finansų ministrų įsakymais skubotai, nesikonsultuojant su verslu ir kitomis suinteresuotomis grupėmis, buvo pakeistos taršos mokesčio skaičiavimo taisyklės. Verslas supranta valstybės siekį mažinti aplinkos taršą ir visuomet yra pasiruošęs bendradarbiauti ieškant visoms pusėms priimtinų sprendimų. Visgi šis atvejis labai nuvylė, nes apie tai nebuvome informuoti ir kviesti į diskusijas. Šis, už nugaros priimtas, sprendimas kai kurioms įmonėms, ypač teikiančioms keleivių pervežimo paslaugas, išlaidas padidino net septynis kartus. Tad didėja bankrotų rizika“, – sakė A.Burba.

Būtent todėl, pasak jo, prašoma Aplinkos ir Finansų ministerijų panaikinti gruodžio 17 d. įsakymą ir atkurti ankstesnį mokesčio dydį, o naujoves pradėti taikyti ne atgaline data, t.y. nuo 2021 m. sausio 1 d., o nuo kito termino, aptarus galimus padarinius su verslo atstovais.

Spjūvis verslui

Keleivinio transporto „Busturas“ generalinis direktorius Vaidas Seirackas tvirtina, kad šis sprendimas – lyg spjūvis verslui į veidą, nes taršos mokesčio skaičiavimo pakeitimai pasirašyti gruodžio 17 d., prasidėjus šventiniam periodui, kai retai kas tikrina, ką valstybės institucijos nusprendė.

„Įprastai šį mokestį reikia sumokėti iki vasario vidurio už praeitus metus, tad įmonės planuoja savo biudžetus. Šis sprendimas skaudžiai atsilieps savivaldybių keleivių vežėjams, kurie savo biudžetus planuoja į priekį. Vietoj planuotos 3 tūkst. eurų įmokos už praeitus metus dabar turėsime sumokėti 21 tūkst. eurų. Kai kurie maži autobusų parkai metus planavo baigti su minimaliu pliusu, o perskaičiavus taršos mokestį baigs su minusu“, –  teigė V.Seirackas.

Anot jo, ši naujovė palies ir privačius keleivių vežėjus, nes pagal naująją metodiką, nepaisant, ar dyzelinė transporto priemonė su „Euro 0“ ar su moderniu „Euro 6“ varikliu, šis mokestis visiems yra vienodas.

Nuostolinga naujovė

„Linavos“ viceprezidentas Rimantas Martinavičius atkreipė dėmesį, kad tiek privatūs, tiek savivaldybių keleivių vežėjai visus metus dirba vildamiesi turėti bent minimalų pelną, o dabar po mokesčių reformos suprato, kad sugeneravo minusą.

„Dažniausiai Lietuvoje keleivinio transporto įmonės dirba nuostolingai arba generuoja minimalų pelną ir visus metus atsakingai planuoja išlaidas, kad metų pabaigoje būtų kuo mažesnis trūkumas. Apmaudu, kad, net nepasitarus su rinkos dalyviams, kuriems aktualūs pakeitimai, priimami sprendimai, kurie, maža to, dar taikomi atbuline tvarka. Ne kiekviena įmonė išgalės susimokėti net septynis kartus išaugusį mokestį. Ši naujovė kai kuriuos keleivių vežėjus stums ties bankroto riba“, – sakė R.Martinavičius.

Be to, toks sprendimo priėmimo būdas prieštarauja ne tik teisėkūros interesams, bet ir teisėtiems verslo lūkesčiams, nes metų pabaigoje priimtų sprendimų nebuvo galima numatyti 2021 m. pradžioje ir jiems tinkamai pasiruošti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

simonas b1b1agalv15

simonas b1b1agalv15 portretas
o iš ko gaus pinigų,pox gamta,jie bbd

Efa

Efa portretas
Teko vaikscioti prie molo ir praeiti pro sienos saugotojus ty is teritorijos isvaziavo sanitarine kareivine masinike ....tai ismetimo duju ir dumu daug,ir kvapelis saliarkos tvyrojo ore ilgai .......tai gal toms transporto priemonems reiketu daugiau demesio .....ne demesio manau tyrimo ,,,,,del gamtos tersimo ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių