Vatikano garaže – šiuolaikinė „Toyota“

Nuo paauksuotos karietos iki vandeniliu varomo automobilio – Šventojo Sosto vadovų transporto istorijoje atverstas naujas puslapis.

Atitinka pasaulėžiūrą

Romos popiežius Pranciškus (Jorge Mario Bergoglio) gavo naują tarnybinį automobilį – koncerno "Toyota" modernizuotą "Mirai", varomą vandeniliu.

"Pontifikas skiria itin daug dėmesio globalioms aplinkos problemoms, apie tai jis yra užsiminęs ir savo enciklikoje "Laudato si". Manome, kad "Toyota Mirai" puikiai atitinka jo pasaulėžiūrą", – teigė Japonijos automobilių gamybos giganto atstovai.

Popiežiaus automobilis ilgesnis nei serijinis modelis – viršija 5 m, o aukštis su kupolu – beveik 3 m. Juo galima važiuoti stovint arba sėdint specialiame soste.

Elektrinis "Mirai" variklis – 155 arklio galių (AG), su pilnais vandenilio bakais gali nuvažiuoti beveik 500 km.

"Toyota" sukurtas REXH2 vandenilio degalų elementų modulis buvo sėkmingai išbandytas ir "Energy Observer" laive, kuris nuplaukė daugiau nei 7 tūkst. jūrmylių, įskaitant ir keliones per Atlanto vandenyną. Dėl hibridinės technologijos į aplinką neišmetama nė gramo anglies dioksido (CO2) emisijų ar kietųjų dalelių.

Dėl hibridinės technologijos į aplinką neišmetama nė gramo anglies dioksido (CO2) emisijų ar kietųjų dalelių.

Naudojosi ir "Ferrari"

Pirmą kartą popiežius į automobilį įsėdo 1909-aisiais – Pijus X naudojosi limuzinu "Italia 20/30".

Oficialiai pirmas papamobilis – "Mercedes-Benz Nurburg 460" – sukurtas 1930-aisiais specialiai popiežiui Pijui XI kaip "Daimler" dovana. Jame buvo sumontuotas 80 AG 4,6 l darbo tūrio variklis, limuzinas galėjo išvystyti 100 km/val. greitį.

Vatikano garaže buvo ir "Fiat 525M", "Isotta-Fraschini", "Graham-Paige", "Citroen Lictoria C6", ir "Mercedes 300d Landaulet", "Ferrari Mondial", "Cadillac de Ville", "Lancia Thesis Giubileo".

Pontifikai važinėjo ir kuklesniais papamobiliais – "Seat Panda", "Renault 4L", "Fiat Campagnola" ar netgi modernizuotais sunkvežimiais "Ford Transit", "Leyland".

Tarp egzotiškų retenybių – Madagaskare gaminamas įmonės "Karenyi" modelis "Manzana II", iš kurio pernai šios šalies tikinčiuosius sveikino popiežius Pranciškus.

1965-aisiais popiežių Paulių VI per vizitą JAV vežiojęs "Lincoln Continental" (su "Lehmann-Peterson" kėbulu) 2011 m. aukcione buvo parduotas už 220 tūkst. dolerių.

Dovanas – į aukcioną

1993-iaisiais Lietuvoje lankęsis Jonas Paulius II naudojosi šarvuotu "Mercedes Benz" G klasės visureigiu, o 2018-aisiais viešėjęs Pranciškus – pikapų "Isuzu D-Max" ir "Dodge Ram" pagrindu sukonstruotais papamobiliais.

Pranciškus išrinktas popiežiumi 2013-aisiais. Tais metais jis Rio de Žaneiro gatvėmis važiavo G klasės "Mercedes-Benz".

2014-aisiais Pietų Korėjoje popiežius Pranciškus išbandė "Kia Soul", 2015 m. Kuboje – "Peugeot", o JAV – "Jeep Wrangler", 2016 m. Italijoje – "Hyundai Santa Fe", 2017 m. Kolumbijoje – "Chevrolet", 2018-aisiais Čilėje – "Toyotą", 2019-aisiais Panamoje – "Ford Ranger", o Rumunijoje – "Dacia Duster" papamobilius.

2018 m. aukcione už 715 tūkst. eurų parduotas popiežiui Pranciškui padovanotas "Lamborghini Huracan" automobilis, gauti pinigai skirti katalikiškos šalpos organizacijos "Pagalba kenčiančiai bažnyčiai" vykdomam projektui, kuriuo finansuojamas Irako krikščionių bendruomenių atsikūrimas.

Anksčiau aukcione už 327 tūkst. JAV dolerių parduotas motociklas "Harley-Davidson Dyna Super Glide", kurį pontifikas irgi buvo gavęs dovanų, ir už 77 tūkst. – odinė baikerio striukė su popiežiaus Pranciškaus autografu. Pinigai skirti labdarai – nakvynės namams ir nemokamos sriubos virtuvėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lape

lape portretas
vatikane dievu prisidenge sventikai jau seniai nustojo slepti jog yra tikru tikriausi nusikalteliai banditai ir istvirkeliai ju tarpe ir popiezius ju godumui nera ribu jie yra iteisinta mafija

vladas

vladas portretas
Kas turėtu būti biedniausias kaime? Kunigas.Kas turėtu būti biedniausias pasaulyje?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių