Pereiti į pagrindinį turinį

Bažnytinio paveldo muziejui – dar viena dovana

A.Ufarto/BFL nuotr.

Vilniaus Bažnytinio paveldo muziejų pasiekė antroji menotyrininko daktaro Juozapo Blažiūno dovana. Prieš dvejus metus menotyrininkas muziejui padovanojo beveik 100 vienetų kolekciją – bažnytinių brėžinių, piešinių, šįkart – beveik 300 bažnyčios dokumentų ir bažnyčių nuotraukų.

Vienas jų – 1944 metų dokumentas, kuriame Lenkimų klebonas kreipiasi į kitą kleboną dėl leidimo tuoktis lietuvei katalikei ir Raudonosios armijos karininkui. Tokie dokumentai bažnyčiose, kurios yra atokiau nuo miestų, nebuvo vertinami, tačiau dr. J. Blažiūno manymu visi jie taip pat sudaro bažnyčios istoriją.

„Palėpėse daug gali rasi, bet čia ne tas atvejis, kad paėmiau, kas voliojasi jose. Visa tai pirkta aukcionuose, tą laišką, kur skaičiau apie Ovčininkovą, koks jo likimas ir ar Raudonosios armijos leitenantas vedė ją – visa tai yra Bažnyčios istorija“ – teigė menotyrininkas dr. Juozapas Blažiūnas.

Bažnytinius dokumentus, krikšto, tuoktuvių, laidotuvių aktus bei kelis šimtus nuotraukų dr. Juozapas Blažiūnas antradienio rytą padovanojo bažnytinio paveldo muziejui. Juos kaupti pradėjo, kai rašė disertaciją ir bandė ieškoti dingusių meno kūrinių, kai kuriuos identifikuoti. Reikalingus dokumentus, nuotraukas įsigydavo aukcionuose.

„Prisikaupė tiek, kad supratau, kad tai gali būti skirta ne man vienam, gali būti muziejininkams, kitiems mokslininkams, plačiajai visuomenei, dėl to nusprendžiau dovanoti. Tai jau antras toks kartas, bet įtariu, kad bus ir ketvirtas, ir penktas“, – žadėjo dr. J. Blažiūnas.

Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė teigia, kad sulaukti sakralinių dovanų visuomet džiugu, nes tai ir paties muziejaus, kaip vietos, kuriai galima patikėti saugoti, dovanoti ar deponuoti turimas vertybes, įvertinimas.

„Bažnytinio paveldo muziejininko darbas yra žavus, nes po sovietmečio patirties, priespaudų ir baisybių, atsiranda ne tik laisvėjimo dalykas, bet ir muziejininkas pajaučia tai per materialius daiktus. Praėjus penkeriems metams po muziejaus atidarymo, žmonės atneša daiktus, vertybes, kurios buvo pavogtos būtent iš šitos bažnyčios, kas yra jau pats didžiausias džiaugsmas. Be to, privatūs asmenys mato šią įstaigą kaip vertą saugoti jų kolekcijas, jų dalis ar fragmentus“, – džiaugėsi Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

Tiek prieš dvejus metus gauta dr. J. Blažiūno kolekcija, tiek ir antroji, muziejuje bus aprašomos, tiriamos, pasak muziejaus direktorės, planuojama jas parodyti surengiant parodą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų