Džiaze – pasaulio piliečiai

  • Teksto dydis:

Amerikiečių ir lietuvės džiazas iš Paryžiaus – taip galima pristatyti Gene Perla tarptautinio kvinteto projektą Kristupo vasaros festivalyje. Tiesa, į jį improvizacijomis įsilies ir Lietuvos saksofono virtuozas Kęstutis Vaiginis.

Įdomi šio spalvingo ansamblio, suburto lietuvių vokalistės Viktorijos Gečytės,  nors pavadinto kitu vardu, istorija.

Aštuntą dešimtį įpusėjęs kvinteto lyderis JAV kontrabosininkas Gene Perla susipažino su šia lietuvaite atsitiktinai – užsukęs į vieną kavinę Pensilvanijos valstijoje, kurioje muzikavo studentai, tarp jų – ir Viktorija. Ji tuo metu mokėsi JAV.

Sužavėtas merginos sodriu žemu balsu, spontaniškumu ir ritmo pojūčiu G.Perla pakvietė ją padainuoti kartu. Nuo tada jau septintus metus iš eilės scenos veteranas koncertuoja su savo trio ir jauna vokaliste V.Gečyte Amerikoje, tarp rytų ir vakarų pakrančių, ne sykį pasirodė kartu ir Paryžiuje, kur Viktorija gyvena nuo 2008-ųjų.

Paryžiečiai yra ir grupės pianistas Julienas Coriattas bei būgnininkas Johnas Betschas, V.Gečytės scenos partneriai taip pat  kituose projektuose. Būtent  lietuvė juos suvedė su G.Perla.

Tiesa, kontrabosininko ir jo tautiečio  J. Betscho keliai jau buvo susikirtę Bostono Berklio muzikos koledže. Johnas čia studijavo pas Maxą Roachą ir Archie Sheppą, o G.Perla žengė pirmuosius karjeros žingsnius kartu su savo jaunų dienų bendražygiu būgnininku Elvinu Jonesu.

Šiandien J.Betschas gali valandų valandas pasakoti apie džiazo legendas, su kuriomis jį suvedė likimas – A.Sheppą, Steve‘ą Lacy, Malą Waldroną, Kirką Lightsey. O G.Perla baigia rašyti autobiografinę knygą, pradėtą kartu su E.Jonesu. Jis taip pat turi ką prisiminti, bendravęs scenose su Sarah Vaughan, Sonny Rollinsu, Nina Simone, Woody Hermanu ir daugeliu kitų pasaulinių džiazo žvaigždžių.

G.Perla šiandien dėsto Niujorko „New School of Music“ ir Pensilvanijos universitete, yra trijų grupių lyderis, vadovauja savo įrašų kompanijai ir nenuilsdamas koncertuoja. Prieš porą metų keliaudamas per Lietuvą jis pamuzikavo ir Vilniuje, susipažino čia su vienu veikliausių ir kūrybingiausių šalies džiazo muzikantų K.Vaiginiu.

Šis saksofonininkas groja su daugybės šalių atlikėjais – amerikiečiais, ispanais, italais, turkais, suomiais, Baltijos šalių, Indonezijos, Korėjos džiazo meistrais. Jo paties muzika skamba visame pasaulyje.

Visi G.Perla kvinteto nariai ne tik  interpretuoja džiazo standartus, bet ir kuria originalias kompozicijas. Vilniuje jie supažindins publiką su naujo V.Gečytės ir grupės pianisto J.Coriatto albumo „Blue Lake“ muzika, kurią vokalistė neseniai įrašė su  J.Coriatto orkestru. Karibuose užaugęs menininkas yra puikus kompozitorius, aranžuotojas, o nuo 2012-ųjų – ir savo įkurto orkestro vadovas.

Įdomu, kad naujajame albume skamba ir kūriniai lietuviškais tekstais, įkvėptos lietuviškų peizažų bei  liaudies dainų kompozicijos.   

Tačiau jų autorės V.Gečytės nekamuoja gimtinės ilgesys. „Nuo tada, kai gyvenu užsienyje, man ranka pasiekiami didžiausi džiazo korifėjai ir klubai“, - džiaugėsi dainininkė. Svetur ji daug koncertuoja, turi savo kvartetus Amerikoje ir Prancūzijoje.

Kvinteto koncertas Kristupo vasaros festivalyje rengiamas kartu su Prancūzų institutu Lietuvoje.

Džiazo atradimai. Gene Perla tarptautinis kvintetas (Prancūzija, JAV, Lietuva):

Viktorija Gečytė (vokalas, Lietuva/Prancūzija), Gene Perla (kontrabosas, JAV), Kęstutis Vaiginis (saksofonai, Lietuva), Julien Coriatt (fortepijonas, Prancūzija), John Betsch (mušamieji, JAV, Prancūzija). Džiazo standartai ir originalios kompozicijos.

Liepos 13 d.19 val. Pranciškonų vienuolyno kieme (Trakų g. 9/1, Vilnius). 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių