Kernavėje prasideda archeologijos festivalis (programa)

Šeštadienį senojoje Lietuvos sostinėje Kernavėje, Širvintų rajone, prasideda tarptautinis eksperimentinės archeologijos festivalis.

Šeštadienį senojoje Lietuvos sostinėje Kernavėje, Širvintų rajone, prasideda tarptautinis eksperimentinės archeologijos festivalis.

Visam savaitgaliui Pilies kalno piliakalnyje ir Pajautos slėnyje įsikurs Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos, Vokietijos ir Vengrijos eksperimentinės archeologijos meistrai. Jie rodys ir pasakos, kaip buvo gaminami archajiški įrankiai, lipdomi ir žiedžiami puodai, siuvami drabužiai, gaminami papuošalai ir įrengiami būstai.

Festivalio rengėjai teigia, kad atvykę svečiai galės patys pabandyti senoviniu būdu užkurti ugnį, paskanauti archajiškų valgių, pajodinėti žirgu ar iššauti iš lanko.

Vienas esminių renginio akcentų – seniausiojo priešistorės periodo - akmens amžiaus gyvensenos rekonstravimas. Medžiotojai, įsikūrę kailiniuose būstuose, čia pat apdirbs žvėrių kailius, gamins titnaginius, akmeninius ir kaulinius įrankius, archajišku būdu išgaus ugnį. Greta įsikurs Narvos ir Pamarių kultūrų ir ankstyvojo bronzos amžiaus gyventojai.

„Matysime, kaip įrengiamas neolitinis būstas, – pinamos ir molio skiediniu tinkuojamos pertvaros, taisomi gultai. Čia pat židinyje bus gaminamas maistas, audžiami bei pinami drabužiai ir indai, lipdomi ir dekoruojami moliniai puodai. Tolėliau darbuosis geležies amžiaus geležinių peilių, lankų gamintojai, rago apdirbėjai“, - teigiama Valstybinio Kernavės kultūrinio rezervato direkcijos pranešime.

Šiemet pirmą kartą bus galima pamatyti geležies amžiaus baltų kostiumų (I-VIII a.) rekonstravimą, žolininkystės, veltinio vėlimo, alavo liejimo, juvelyrikos, knygų iliuminavimo ir senosios heraldikos pristatymus.

Festivalio programoje taip pat numatytos riterių kovos, pirmą kartą turiningas archajiško folkloro programas pristatys kernaviškių ansamblis „Medgrinda“, atlikėjai iš Vengrijos – ansamblis „Zabhegyezok“, koncertuos kitos grupės.

Savo šurmuliu vilios ir viduramžių miesto aikštė - čia bus klajojančių muzikantų, svetimšalių pirklių, valkatų, klajūnų ir juokdarių. Aikštėje vyks viduramžių teismai, darbuosis budeliai, bus galimybė dalyvauti įvairiose archajiškose rungtyse ir žaidimuose.

Ilgametis senosios Kernavės tyrinėtojas archeologas Aleksas Luchtanas papasakos apie viduramžių Kernavės miesto istoriją, kasdienį miestiečių gyvenimą, pristatys to laikotarpio moters kostiumą.

Kernavė įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Šeštadienio programa

10.45 – Festivalio dalyvių eisena.

10.55 – Šventės atidarymas.

11.00 – 19.00 – Amatų demonstravimas.

11.15 – 11.40 – Kanklių muzika.

11.15 – 18.00 – Archajiški žaidimai ir varžybos.

12.00 – 13.30 – Muziejaus salė. Pokalbiai su Kernavės archeologais: „Naujausi archeologinių tyrimų metodai“ (dr. R. Vengalis), „Viduramžių Kernavė - archeologiniai atradimai ir neatskleistos paslaptys“ (doc. dr. A.Luchtanas, doc. dr. G. Vėlius).

12.00 – 12.40 – Vengrų klajoklių genčių gyvenimo būdo pristatymas, archajinės muzikos koncertas.

12.00 – 13.00 – Konkursai vaikams: geriausio lipdytinio puodo, šaudymo iš lanko, verpimo.

12.10 – Ugnies išgavimo būdų pristatymas, apeigos, muzika.

12.40 – Bronzos liejimo pristatymas.

12.50 – 13.00 Viduramžių teismo procesas.

13.10 – 13.50 Viduramžių kovos.

14.00 – 14.30 – „ESSA“. Archajinės muzikos koncertas.

14.40 – 15.10 – Geležies amžiaus kostiumo rekonstravimo pristatymas (dr. D. Steponavičienė).

15.15 – 16.00 – Konkursai vaikams: geriausio lipdytinio puodo, šaudymo iš lanko, verpimo.

15.15 – 16.00 – XIII-XIV a. Kernavės miesto istorijos, kasdieninio gyvenimo, moteriško kostiumo rekonstrukcijos pristatymas (doc. dr. A. Luchtanas).

16.10 – 16.55 – Viduramžių kovos.

17.00 – 17.20 – Sidabro gaminių liejimas.

17.00 – 17.30 – „Medgrinda“. Archajiškos muzikos koncertas.

17.20 – 18.00 – Muziejaus salė. M. Vitkūno knygos vaikams „Viduramžių Kernavė“ pristatymas.

18.15 – 19.00 – „Marga muzika“. Archajiškos muzikos koncertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių