Itališkos atostogos Vilniuje: automobiliai, mados, kinas ir netgi karnavalas

  • Teksto dydis:

Jau šį savaitgalį visos šalies gyventojus Vilnius kvies patirti itališkų atostogų atmosferą. Nuo penktadienio sostinės centre įsikurs septynios itališkų pramogų ir patirčių erdvės. Senamiestyje rikiuosis itališkų automobilių paroda, skambės itališka muzika, o Užupyje bus surengtas Venecijos karnavalas.

„Šią vasarą lietuviai turi mažiau galimybių aplankyti išsvajotus kraštus, o Vilniaus viešbučiai, restoranai ir gidai liko be kiekvieną vasarą čia plūstančių turistų.

Nusprendėme abi šias problemas išspręsti vienu šūviu – išryškinsime unikalią kultūrų gausą mieste ir įdomiausias pasaulio patirtis susikursime čia, namuose“, – apie idėją šią vasarą Vilnių paversti septyniomis lankytojų itin mėgstamomis šalimis pasakoja miesto turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Vilniaus miesto savivaldybės ir „Go Vilnius“ paskelbta kampanija kviečia šias vasaros atostogas leisti Vilniuje, keliaujant aplink pasaulį per septynis savaitgalius. Reklaminiuose stenduose ir plakatuose – iš pirmo žvilgsnio įprastai atrodančios egzotiškų atostogų reklamos, tačiau dažnai jose siūlomas nuolaidas šįkart pakeitė kilometrai, kuriuos keliautojai sutaupys, pasaulį atrasdami Vilniuje.

Itališkoms atostogoms sostinėje sukurti susivienijo sostinės bendruomenės, viešbučiai, restoranai, menininkai, turizmo agentūros ir net tradicinių itališkų motorolerių „Vespa“ klubas, šį savaitgalį atidarysiantis savo sezoną.

Stiklo kvartalas dėkos Bonai Sforzai

Įspūdingu „Karalienės Bonos miesteliu“ trims dienoms virs „Stiklo kvartalas“ (Stiklių g.): čia išskirtinis vietos restoranų ir krautuvėlių dėmesys bus skirtas bendrai Lietuvos ir Italijos istorijai papasakoti – lankytojai ragaus, apžiūrės ir palies naujoves, kurias į Lietuvą kadaise atvežė karalienė Bona Sforza, pajus tikrą to laikmečio dvasią.

„Stiklo kvartalo“ bendruomenė paruoš lankytojams ir labai išskirtinių pramogų. Penktadienio vakarą čia bus surengta vyriškos mados paroda ir fotosesija – itališkai ryškiai pasipuošus joje dalyvauti kviečiami ir visi norintys. Tuo tarpu šeštadienį vietos menininkai kvies išmokti tapyti ant stiklo, sužinoti vitražo istoriją bei išmėginti savo jėgas tapant B. Sforzos portretus.

Bernardinų sode – itališkos linksmybės vaikams

Kol suaugusieji mėgausis itališka kultūra, Bernardinų sode visą šeštadienį ir sekmadienį vyks itališkos pramogos bei edukacinė veikla vaikams. Šeštadienį ir sekmadienį nuo 10 iki 17 val. jie galės atrasti Bernardinų sodą, sužinoti jo istoriją ir paslaptis, linksmintis su legendiniu Italijoje gimusiu „Super Mario“ personažu ir klausysis lietuviškai sekamų itališkų pasakų.

Bernardinų sode šeimos taip pat ras specialius žemėlapius „Vilnius vaikams“, kurie padės mažiesiems pažinti miestą, keliauti po jį kartu su linksmais personažais ir spręsti įdomias užduotis.

„Gatvės muzikos diena“ užsuks į Vinco Kudirkos aikštę

Ne tik Vilniuje, bet ir visoje šalyje jau tapusi kiekvieno pavasario tradicija – „Gatvės muzikos diena“ – šiemet gegužę neįvyko – buvo atidėta dėl miestą sukausčiusio karantino. Tačiau kasmet dešimtis tūkstančių lankytojų sutraukiančios šventės mažesnė versija vienai dienai sugrįžta į Vinco Kudirkos aikštę. Šeštadienį nuo 12 iki 20 val. ji, kaip įprasta muziką taip vertinančioje Italijoje, skambės įvairiausiais ritmais.

„Mažojoje gatvės muzikos dienoje“ pasirodys „Poliarizuoti stiklai“ kartu su „Vienišo vilko“ klubu, jie – tikri „Gatvės muzikos dienos“ veteranai ir visuomet labai aktyviai prisideda prie šventės idėjos puoselėjimo. Taip pat pasirodys Šarūnas Mačiulis, „Vilkai“, „Dinozaurai“, „Bliuzoholikai“, Valentinas Aruna bei daugelis kitų „Vienišo vilko“ klubo narių“, – teigė „Gatvės muzikos dienos“ organizatorė Viktorija Mamontovaitė.

Konstantino Sirvydo skveras taps itališkos kultūros širdimi

Italų kalbos pamokos, paskaitos apie šios šalies kultūrą ir papročius, italų rašytojų knygų pristatymai, istorijos apie išskirtinę architektūrą Vilniuje, italų atlikėjų pasirodymai, smagios viktorinos – Konstantino Sirvydo skvere veiklos užteks visoms trims šventės dienoms.

Į K. Sirvydo skverą šeštadienio vakarą sugrįš ir daugelio pamėgta vakarienė „Diner en Blanc“ – piknikas, kurio dalyviai kasmet puošiasi išskirtinai tik balta spalva. Šiemet organizatoriai, nusprendę pagerbti Italiją, sieks atvaizduoti šios šalies vėliavos spalvas ir svečius kvies puoštis žaliai, baltai ir raudonai.

Šeštadienio vakarą visus itališkas atostogas Vilniuje leisiančius svečius pakvies Venecijos karnavalas Užupyje.

Užupyje – Venecijos karnavalas

Šeštadienio vakarą visus itališkas atostogas Vilniuje leisiančius svečius pakvies Venecijos karnavalas Užupyje. Čia nuo 16 iki 22 val. po atviru dangumi šėls ir praeivius į linksmybių sūkurį įtrauks spalvingi tradicinėmis Venecijos karnavalo kaukėmis pasipuošę personažai, pasirodymus surengs šiuolaikinis cirkas ir „La Commedia dell’Arte“.

Užupio gatvėse šeštadienį skambės kamerinė muzika, visi norintieji galės išmokti patys pasidaryti Venecijos kaukę, o restoranas „Užupio picos istorijos“ kvies šokti po žvaigždėtu dangumi pagal itališko džiazo ir fanko muziką vakarėlyje „Musica di carnevale per amici e amore“.

Sekmadienį Užupio lankytojų laukia ne mažiau vertingos patirtys: vietos bendruomenė kviečia į spektaklį-ekskursiją „Dieviškoji komedija. Rojus“.

Rotušės aikštė – automobilių ir motorolerių mylėtojams

Šeštadienį Rotušės aikštėje vyks įvairiausių modelių itališkų „Alfa Romeo“ automobilių paroda, o 13 val. į sezono atidarymo šventę kvies ir pasirodymą surengs legendinių itališkų motorolerių „Vespa“ klubas – lankytojai pamatys ne tik naujus, bet ir senovinius, pirmuosius „Vespų“ modelius.

Visą šeštadienį Rotušės aikštėje norintieji galės daugiau sužinoti ir apie kitus italų gaminamus automobilius.

Itališkos kultūros atspindžiai: nuo kino iki džinsų

Italų kultūros pėdsakų ir atgarsių savaitgalį netrūks visame Vilniaus centre, šios istorija turtingos šalies kultūra bus atspindima įvairiausiais aspektais. Detalią renginių programą galima rasti čia.

Pavyzdžiui, „Denim Diaries“ studija sekmadienį kvies susipažinti su iš Italijos Genujos miesto kildinamų džinsų ir pačios šalies istorija kuriant Italijos žemėlapį iš džinsų. Dirbtuves ves ir pasakojimais dalinsis Lietuvoje gyvenantis italų kalbos mokytojas.

Šeštadienį ir sekmadienį 13 val. kino mylėtojai bus kviečiami į specialias ekskursijas, skirtas pristatyti vietas, kuriose italų kino kūrėjai Vilniaus senamiesčio gatveles vertė itališkais miestais, kūrė itališko gyvenimo dvasią. Kino mėgėjai Užupyje galės pasimėgauti žymiausių italų kino režisierių filmų peržiūromis.

Ne tik pramogos, bet ir nuolaidos

Italija – gurmanų rojus, primindami apie tai Vilniaus restoranų šefai sukurs itališką atmosferą. Svečių lauks ypatingi pasiūlymai, nuolaidos, specialiai šiam savaitgaliui sukurti meniu. Sicilietiški desertai, ledai, Viduržemio jūros patiekalai ir vynas – kiekvienas bus pakviestas leistis į itališką skonių kelionę.

Vilnius pasiūlys ne tik įdomias ir turiningas atostogas Italijoje, bet ir reikšmingas nuolaidas. Specialias kainas taikys sostinės viešbučiai, o atvykti ir namo į įvairius miestus grįžti pigiau kvies „LG Keleiviams“, „Kautra“, „BusTuras“, „Citybee“, nuolaidas automobilių parkavimui užtikrins „UniPark“. Norintys gauti išskirtinius kainų pasiūlymus kviečiami registruotis projekto svetainėje ir gauti nuolaidas suteikiantį kodą.

Kelionė aplink pasaulį – visą vasarą

Itališkos atostogos – tai tik pirmasis šventinis šios vasaros savaitgalis Vilniuje. Kas antrą savaitgalį sostinė virs vis kita šalimi: Indija, JAV, Ispanija, Vokietija, Japonija ir Prancūzija. Daugiau informacijos ir visa programa: www.atostogosvilniuje.lt. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
na dienele ir vel angliskai rasai, gal tavo darbuotojai mokykla baige arabistane selavive ar jankyne kad lt kalbos nemoka?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių